Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πλειοψηφία ΓΣΕΕ: Διορισμένοι στην υπηρεσία του ΣΕΒ και της κυβέρνησης

Οι περισσότεροι δεν πήραν είδηση ένα ακόμη «κατόρθωμα» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που συνέβη πριν λίγες μέρες. Τα ΜΜΕ το «έθαψαν», η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ «το έκαναν γαργάρα», ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κινήθηκε γρήγορα και αθόρυβα «για να γίνει η δουλειά»: Υπέγραψε στα μουλωχτά το πάγωμα του κατώτατου μισθού και για το 2020.

Να θυμίσουμε ότι με τον άθλιο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) έχει καταργηθεί και ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση, από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, έπειτα από «διαβούλευση».

Ηταν τόση η βιασύνη τους, που ούτε αυτές οι διαδικασίες «διαβούλευσης» που προβλέπονται από το νόμο και ανακοινώθηκε η ενεργοποίησή τους από την κυβέρνηση για τον Φλεβάρη, δεν στάθηκαν ικανές να καθυστερήσουν, ούτε να μασκαρέψουν μια προσχεδιασμένη απόφαση για το πάγωμα του κατώτατου μισθού από κυβέρνηση, ΣΕΒ και τη συνδικαλιστική μαφία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Οι άνθρωποι της εργοδοσίας έτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά, να τελειώσουν εξαρχής κάθε προσπάθεια διεκδίκησης και αγώνα για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Να βάλουν εμπόδια στους αγώνες που αναπτύσσονται μέσα στους κλάδους για υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Πήραν έγκαιρα τα μέτρα τους απέναντι στις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις (531) που το προηγούμενο διάστημα συνυπέγραψαν πλαίσιο πάλης για τις ΣΣΕ και την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ διεκδικώντας άμεσα κατώτατο μισθό 751 ευρώ.

Ο,τι έκανε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την περίοδο της κρίσης, τα ίδια κάνει και τώρα που οι κυβερνώντες διατυμπανίζουν την «ανάπτυξη για όλους». Χτύπημα στους μισθούς και τα μεροκάματα, τις ΣΣΕ και τότε και τώρα και πάντα, με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να παίζει εχθρικό ρόλο απέναντι στους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η «κάψα» τους να υπογράψουν το πάγωμα των μισθών, που προβλέπει η 4η «αξιολόγηση», τους οδηγεί να μην κρατούν ούτε τα προσχήματα, να αποκαλύπτουν οι ίδιοι με τη στάση τους το ρόλο που έχουν αναλάβει.

Πριν λίγο καιρό, μπροστά στο περιβόητο νομοσχέδιο της λεγόμενης «ανάπτυξης» που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αρνήθηκε να κηρύξει απεργία. Αρνήθηκαν να αποφασίσουν απεργία για ένα νομοσχέδιο που έβαζε εμπόδια στη λειτουργία των συνδικάτων, έφερνε το φακέλωμα των εργαζομένων, συνδικάτων και συνδικαλιστών, ακύρωνε με το κόλπο των εξαιρέσεων κάθε δυνατότητα εφαρμογής μιας ΣΣΕ.

Είναι προφανές ότι αρνήθηκαν να αποφασίσουν απεργία και να στηρίξουν τους αγώνες των εργαζομένων γιατί και οι ίδιοι συμφωνούν με τα αντεργατικά μέτρα. Ηταν όμως εντυπωσιακή η αιτιολόγηση της στάσης τους. Είπαν πως έχουν διοριστεί από το Δικαστήριο με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, δηλαδή να πληρώνουν τους υπαλλήλους της ΓΣΕΕ και να διοργανώσουν το συνέδριο. Τώρα, όμως, που είναι ακόμη διορισμένοι και με τις ίδιες αρμοδιότητες, βρήκαν τρόπο να βάλουν την υπογραφούλα τους για να στηρίξουν την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Διορισμένοι ή αδιόριστοι, την ίδια βρώμικη δουλειά κάνουν εδώ και χρόνια.

Εχει κιόλας το θράσος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ να παρουσιάζεται στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ για ΣΣΕ με αυξήσεις και να διεκδικεί να είναι παρών στις τριμερείς διαπραγματεύσεις. Να κάνει τι; Να επιβάλει πάγωμα μισθών; Να ξελασπώσει κυβέρνηση και εργοδοσία για μία ακόμη φορά;

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνει τα πάντα για να στηρίξει κυβέρνηση και εργοδοσία. Σίγουρα έχει εξασφαλίσει ανταλλάγματα για να έχει την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, για να διατηρήσει τις παχυλά αμειβόμενες θέσεις της, για να πραγματοποιήσει ένα συνέδριο που θα επικυρώσει το όργιο νοθείας και την παρουσία της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα και τη ΓΣΕΕ.

Να είναι σίγουροι ότι, όσο κι αν προσπαθούν, όσες «πλάτες» κι αν εξασφαλίζουν, όσες υπογραφές κι αν βάλουν για να μπλοκάρουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις, θα βρουν απέναντί τους τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους.


Γιάννης ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ