Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απανωτές συναντήσεις Ερντογάν με Ευρωπαίους ηγέτες

Το Σάββατο βρέθηκε στην Αγκυρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και χτες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Μισέλ
Από τη συνάντηση Ερντογάν - Μισέλ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Πυρετώδεις επαφές με ανώτατους Ευρωπαίους ηγέτες έχει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ευρεία τμήματα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου αναγνωρίζουν το ρόλο που αντικειμενικά έχει (και μπορεί να ενισχύσει) η Αγκυρα στις εξελίξεις σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της γύρω περιφέρειας.

Χτες βρέθηκε στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, που εκτός από το ζήτημα της Λιβύης συζήτησε με τον Ερντογάν και πλευρές της διμερούς συνεργασίας και πώς αυτή μπορεί να ενισχυθεί. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν, ωστόσο τις τελευταίες βδομάδες εκπρόσωποι των δύο πλευρών είχαν απανωτές επαφές, σε Ρώμη και Αγκυρα κ.τ.λ. Οσο για τη Λιβύη, ο μεν Κόντε τάχτηκε υπέρ της επίσπευσης της συνάντησης στο Βερολίνο και έσπευσε να αναγνωρίσει ότι «η ΕΕ θα έχει ένα σημαντικό ρόλο (στη συνάντηση), αλλά επίσης σημαντικό ρόλο θα έχουν και η Τουρκία και η Ρωσία». Ο δε Ερντογάν χαρακτήρισε την Ιταλία «στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο», εκφράζοντας τις ελπίδες του για σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι το 2020 θα επαναληφθεί μετά από 8 ολόκληρα χρόνια η διμερής Σύνοδος Κορυφής που δεν έχει γίνει από το 2012.

Το Σάββατο, ο Ερντογάν υποδέχτηκε στην Αγκυρα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην πρώτη του επίσκεψη ως επικεφαλής του Συμβουλίου, και - σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Βρυξελλών - συζήτησαν «πώς η ΕΕ και η Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αποκλιμάκωση της κατάστασης σε Μέση Ανατολή και Λιβύη», όπως και για την πορεία ανάπτυξης της ευρωτουρκικής σχέσης. Μάλιστα, η ανακοίνωση ξεχώρισε το ενδιαφέρον που μοιράζονται Αγκυρα και Βρυξέλλες για «την παρεμπόδιση ενός νέου κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή» και ο Μισέλ καλωσόρισε «την εποικοδομητική γλώσσα» που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Φυσικά, δεν κρύφτηκαν σημαντικές διαφωνίες, που αφορούν και την τακτική των δύο πλευρών σε θέματα που θέλουν διατήρηση της συνεργασίας. Ο Μισέλ επανέφερε «τη θέση της ΕΕ για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας», θέση που αντανακλάται στα ανακοινωθέντα και όλων των τελευταίων Συνόδων Κορυφής οξύνοντας το παζάρι για τη ΝΑ Μεσόγειο, παροτρύνοντας βέβαια σε συνέχιση του παζαριού για το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «ουσιαστικές για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα ζητήματα που διαιρούν». Επίσης, ο Μισέλ εξέφρασε και «ανησυχία για το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης» Τουρκίας και Λιβύης. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ο Τούρκος ηγέτης έσπευσε πάντως να υπενθυμίσει στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι «η νόμιμη κυβέρνηση η οποία αναγνωρίζεται στη Λιβύη είναι η κυβέρνηση Σάρατζ» και ότι στην Αγκυρα υπάρχει δυσκολία «να αντιληφθούμε γιατί προκαλεί τέτοια ανησυχία μια συμφωνία που έγινε μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών».

Τέλος, όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, η ανακοίνωση των Βρυξελλών μίλησε για «ανοιχτό και χρήσιμο διάλογο» που έγινε για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, προσθέτοντας ότι οι δυο πλευρές «είναι σημαντικό να συνεργαστούν σε θέματα όπου μοιράζονται συμφέροντα αλλά και ανοιχτά να αντιμετωπίσουν τα θέματα που τις χωρίζουν», κρίνοντας σκόπιμο να αναγνωριστεί ότι «η μεταναστευτική πίεση που αντιμετωπίζει η Τουρκία συνεχίζει να είναι τεράστια...».

Στο Βερολίνο ο Τούρκος Πρόεδρος

Στο μεταξύ, ενδεικτική είναι και η είδηση που μεταδόθηκε, ότι τελικά ο Ερντογάν θα συναντήσει την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί και την Κυριακή 19 Γενάρη θα βρεθεί στο Βερολίνο. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η Μέρκελ θα επισκεφτεί την Αγκυρα, για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις, τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας, αλλά και την πορεία συνολικά των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, με έμφαση στο Μεταναστευτικό. Βέβαια, δεν έχει διευκρινιστεί αν η επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο συνδέεται με την αναμενόμενη Σύνοδο για τη Λιβύη, όπως και αν αναβάλλεται εντελώς η επίσκεψη Μέρκελ στην Αγκυρα. Πάντως οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ξανά τηλεφωνικά, με έμφαση και στη Λιβύη.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι ο Ερντογάν είχε νέα συνάντηση και με τον δοτό πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, με τον οποίο συζήτησε για πάνω από 2,5 ώρες κεκλεισμένων των θυρών, στο προεδρικό μέγαρο Ντολμαμπαχτσέ, στην Αγκυρα, προφανώς «προετοιμάζοντας» και τις χτεσινές επαφές στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org