Από την προχτεσινή νέα σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών |
Ολα τα παραπάνω οξυμένα προβλήματα, συνέπειες της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 14/11 σωματεία εργαζομένων σε δημόσιες μονάδες Υγείας της Αττικής, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες συντονισμού και κοινής δράσης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις ΔΣ τα Σωματεία Εργαζομένων σε «Ευαγγελισμό», «Αττικόν», ΚΑΤ, «Ελπίς», «Σωτηρία», Οφθαλμιατρείο, «Λαϊκό», «Ασκληπιείο» Βούλας, ΝΙΜΤΣ, «Θριάσιο», ΨΝΑ «Δαφνί», Νίκαια, Παίδων Πεντέλης και η ΕΙΝΑΠ. Συμμετείχαν επίσης συνδικαλιστές, μέλη ΔΣ, από ΟΚΑΝΑ, «Αλεξάνδρα», «Μεταξά», Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Αρεταίειο, ΚΥ Περιστερίου, Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγιος Σάββας».
«Στόχος κι αυτής της κυβέρνησης είναι να γίνουν τα νοσοκομεία αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες. Ενας στόχος που υλοποιείται σταδιακά, μέσω των εργολάβων, των ελαστικών μορφών εργασίας, των DRG's, των ΣΔΙΤ, του στριμώγματος επιστημονικών κριτηρίων στη λογική του κόστους. Κερασάκι στην τούρτα οι "προτάσεις" της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ», είναι μερικά από όσα επισημάνθηκαν χτες.
Η περιγραφή της κατάστασης από νοσοκομείο σε νοσοκομείο δεν θα μπορούσε να διαφέρει:
Απλήρωτοι και στο έλεος των εργολάβων οι εργαζόμενοι σε «Ευαγγελισμό», «Θριάσιο» και όπου αλλού υπάρχουν εργολαβικές εταιρείες. Αν απολυθούν συμβασιούχοι θα κλείσουν εργαστήρια στο «Αλεξάνδρα», κρεβάτια στον «Αγιο Σάββα», τμήματα στο «Λαϊκό». Το «Σωτηρία» διαλύεται και τα 300 στρέμματά του γίνονται βορά επιχειρηματικών και τουριστικών συμφερόντων. Ειδικότητες όπως η πνευμονολογία δεν ακολουθούνται, καθώς υπάρχουν ελάχιστες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Στο ΚΑΤ πάνω από το 1/4 των οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού είναι κενές, όπως κενό είναι και το 60% των θέσεων τεχνικού προσωπικού. Τεράστια η ευθύνη των πλειοψηφιών των διοικήσεων της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς «δεν οργανώνουν "ελαστικούς" στα σωματεία, υπονομεύουν απεργίες και κινητοποιήσεις».
«Να μην επενδύσουμε στην αγανάκτηση, αλλά στη συνείδηση. Τι Υγεία θέλουμε και χρειαζόμαστε. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για μείωση των παροχών Υγείας στις λαϊκές οικογένειες και λειτουργία των μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Για να εξοικονομούνται, με τις περικοπές, κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων. Και να διευκολύνεται η παραπέρα επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Στόχος των σωματείων και των συνδικαλιστών είναι να αναδειχθεί σε κάθε χώρο δουλειάς και μέσα από κάθε μορφή αγώνα ο πραγματικός αντίπαλος.
«Αυτός ο προσανατολισμός θα δώσει στον αγώνα μας το κατάλληλο περιεχόμενο και την προοπτική που χρειαζόμαστε για να αποκρούσουμε την επίθεση, να ανακτήσουμε τις απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα και να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές», σημειώθηκε.
Στη βάση όλων των παραπάνω, σωματεία εργαζομένων προγραμματίζουν τις ακόλουθες παρεμβάσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα:
-- Πέμπτη 21/11, μέρα κοινής αγωνιστικής δράσης σε όλους τους χώρους εργασίας.
-- Κοινή συνέντευξη Τύπου των πρωτοβάθμιων σωματείων.
-- Τετάρτη 27/11, συμμετοχή στην πανυγειονομική στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια - Πορεία στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας με αιχμή τα ΒΑΕ και το Ασφαλιστικό.
-- Συμμετοχή στα συλλαλητήρια ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
-- Τετάρτη 11/12, αγωνιστική παρέμβαση στην ημερίδα που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στο Ζάππειο, με θέμα «ΣΔΙΤ στην παροχή υπηρεσιών Υγείας».
Παράλληλα, καταδικάστηκε ο κυβερνητικός αυταρχισμός και πάρθηκε απόφαση για νέα συνάντηση των πρωτοβάθμιων σωματείων σε ημερομηνία που θα οριστεί το επόμενο διάστημα.