Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιλεκτικότητες

Τι κι αν τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, η λεγόμενη «Βικτώρια», προκάλεσαν προβλήματα σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Κεφαλονιά, όπου σημειώθηκαν σοβαρές κατολισθήσεις, κάτι που απασχόλησε για ώρες τα δελτία ειδήσεων... Τι κι αν το ΚΚΕ έχει δημοσιεύσει έγκαιρα ολοκληρωμένες επιστημονικές θέσεις για το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, τις οποίες έχει καταθέσει στη Βουλή (με τη γνωστή «συρταροποίηση» από όλες τις κυβερνήσεις), και έχει πραγματοποιήσει εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια... Τι κι αν την Τετάρτη που μας πέρασε, τη μέρα δηλαδή που με εκπληκτική σύμπτωση εκδηλωνόταν η «Βικτώρια», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την κεντρική ομιλία σε ειδική ημερίδα της ΚΟ Αττικής, με το ακριβές θέμα «Η πρόληψη και η πολιτική προστασία δεν είναι πολυτέλεια»... Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 14/11, στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ των 15.00, δεν είδαμε και δεν ακούσαμε ούτε «κιχ»! Η «πλάκα» βέβαια είναι ότι το συγκεκριμένο δελτίο παρουσίασε τέτοιο θέμα, με δημοσιογράφο ζωντανά από την αίθουσα σύνταξης να δίνει τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την πολιτική προστασία! Και η μεγαλύτερη «πλάκα»; Οτι αυτές είχαν αναρτηθεί στο ΑΠΕ μόλις μια ώρα πριν από την έναρξη του δελτίου! Μπορεί κανείς να κάνει λόγο για επιλεκτικότητες...

Λιθαράκι

Το «λιθαράκι» που έβαλε ως κυβέρνηση με «την αναμόρφωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» επικαλέστηκε ο Αλ. Τσίπρας, στη συνάντησή του με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Για να δούμε όμως, σε τι αναφέρεται; Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση «έτρεξε» τα σχέδια για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως ακριβώς ζητούσαν ΕΕ και επιχειρηματικοί όμιλοι. Ετσι, μετά την «ανωτατοποίηση» του 2001 και τα διάφορα «Σχέδια Αθηνά» που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε τις λεγόμενες «πανεπιστημιοποιήσεις» των ΤΕΙ, την υλοποίηση ουσιαστικά των κατευθύνσεων της Μπολόνια. Το μέτρο αυτό έφερε τη διαφοροποίηση πτυχίων, Τμημάτων και αποφοίτων, μέσα από τη διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών που αντί να κατοχυρώνουν ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, μεγαλώνουν τις διαφοροποιήσεις μεταξύ αποφοίτων στο ίδιο αντικείμενο. Παράλληλα, οι φοιτητές αυτών των σχολών βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά από προβλήματα, όπως το γεγονός ότι «τρέχουν» ταυτόχρονα 2 ή και 3 Προγράμματα Σπουδών, οι ελλείψεις καθηγητών κ.λπ. Στο... αγκωνάρι που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ πατάει σήμερα η ΝΔ και συνεχίζει το χτίσιμο του «Πανεπιστημίου ΑΕ», με την υψηλή εποπτεία των επιχειρηματικών ομίλων, εντείνοντας παράλληλα την καταστολή. Με άλλα λόγια, το «λιθαράκι» που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση ήταν σωστός «λιθοβολισμός» των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων των φοιτητών, αφού συνέχισε και κλιμάκωσε την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων, πριν παραδώσει στους επόμενους. Γι' αυτό είναι πρόκληση σήμερα να του τρέχουν τα σάλια για τους φοιτητές που κινητοποιούνται, και να προσπαθεί να εμφανιστεί ως ...συμπαραστάτης τους απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Τσάμπα

Τελικά τσάμπα πήγε το σάλιο που ξόδεψαν οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνικής Λύσης και Μέρα25 στην Επιτροπή Ελληνισμού και Διασποράς της Βουλής την περασμένη βδομάδα για να ξεπλύνουν τους... πολυχρονεμένους Αμερικανούς γερουσιαστές, με αφορμή την απόφαση της Βουλής των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μετά από 100 χρόνια. Τσάμπα λοιπόν τα περί «γενναίας απόφασης», τσάμπα και τα περί «ικανοποίησης που γίνεται ευγνωμοσύνη», τσάμπα και οι ελπίδες για «την προώθηση ανάλογων ζητημάτων, για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο» μαζί με τους μακελάρηδες της μισής υφηλίου. Βλέπετε, όπως επιβεβαίωσε και η ανακοίνωση μετά τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν, για το πάγωμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, η απόφαση αυτή από την πρώτη στιγμή δεν είχε καμία σχέση ούτε με την ...αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, ούτε με την «ιστορική δικαίωση» κανενός λαού, αλλά με τα ιμπεριαλιστικά παζάρια και μόνο. Πέρα από τις ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ, που εκφράζονται και στην αντιπαράθεση για το ποια στάση είναι η ενδεδειγμένη απέναντι στην Τουρκία, σκοπός της απόφασης του Κογκρέσου ήταν να ενισχύσει την πίεση για να ευθυγραμμιστεί η κυβέρνηση Ερντογάν με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, στην αντιπαράθεση και με τη Ρωσία. Οσο για τα αστικά κόμματα, που με μια φωνή παλεύουν να πείσουν το λαό ότι τα συμφέροντά του ταυτίζονται με αυτά της αστικής τάξης και των συμμάχων της, τα παραμύθια τους θα ήταν αστεία αν δεν ήταν όλο και πιο επικίνδυνα. Ισως, πάλι, η σιγή μετά τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν να εξηγείται με το ότι σκαρώνουν καμιά... επιστολή διαμαρτυρίας στους πολυχρονεμένους και «γενναίους» συμμάχους τους.

Τον ίδιο «θεό»

Πανηγυρίζουν η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί - όπως λένε - έγινε το πρώτο βήμα για το σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης στην Ισπανία», μετά τη συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών της σοσιαλδημοκρατίας, του «παλιού» Σάντσεθ και του «νέου» Ιγκλέσιας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται επίσης ότι «η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο για μια προοδευτική Ευρώπη», εννοώντας και την άλλη «προοδευτική κυβέρνηση», της Πορτογαλίας. Τα δύο αυτά παραδείγματα, όμως, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και διδακτικά για το πόσο μεγάλη παγίδα στήνουν στο λαό όσοι τον θέλουν να «μετεωρίζεται» σε ψευτοδιλήμματα όπως «πρόοδος - συντήρηση». Ετσι, παρά τα ευχολόγια για το «κοινωνικό κράτος», που υπάρχουν στο προσύμφωνο για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία, είναι δεδομένη η δέσμευση για περικοπές μερικών δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020, που θα τις πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, για να πιαστούν οι στόχοι του ελλείμματος, όπως προβλέπεται από την ΕΕ. Οσο για την Πορτογαλία, στο πλαίσιο της «κοινωνικής πολιτικής» οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είδαν «αυξήσεις» στους μισθούς όσο κοστίζει ένα ...κουλούρι τη μέρα, για να ανακάμψει το κεφάλαιο και να μη δυσαρεστηθούν οι αγορές. Την ίδια ώρα, και στις δύο χώρες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης σπάνε κόκαλα και παίρνονται πίσω κατακτήσεις αιώνων, επιβεβαιώνοντας ότι «προοδευτικοί» και «συντηρητικοί», παρά τις όποιες διαφορές τους, έναν «θεό» προσκυνάνε και αυτός είναι που ...ευλογεί την πολιτική τους: Το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, που προϋποθέτει επίθεση διαρκείας, με «καρότο» και «μαστίγιο», στα δικαιώματα και στις ανάγκες του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1917 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εγκρίνει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Λαών της Ρωσίας (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1918 Με πρωτοβουλία του στελέχους του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φ. Σάιντεμαν, η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ρωσία και απελαύνει την πρεσβεία της στο Βερολίνο.

1918 Εν μέσω της Επανάστασης στη Γερμανία, οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες των συνδικάτων έρχονται σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων. Η ουσία της συμφωνίας που επετεύχθη ήταν ότι δεν θα γίνονταν επανάσταση ή σοσιαλισμός στη Γερμανία και ότι το καπιταλιστικό σύστημα θα εξακολουθούσε να υπάρχει πάνω στη βάση των μεταρρυθμίσεων που παραχωρούσε η γερμανική αστική τάξη.

1939 Γεννιέται ο συγγραφέας Κωστής Μοσκώφ, επί τρεις τετραετίες εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ (και δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τρεις μήνες), καθώς και στέλεχος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ).

1944 Ειρηνικοί διαδηλωτές στην οδό Πανεπιστημίου δέχονται δολοφονικά πυρά από τα ξενοδοχεία που κρατούν μέλη της δοσιλογικής φασιστικής οργάνωσης «Χ» του Γ. Γρίβα. Βρετανικά στρατιωτικά τμήματα καταφθάνουν αμέσως προς υπεράσπιση των χιτών, προκαλώντας αγανάκτηση στο λαό της Αθήνας.

1951 Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ στο σπίτι του Νίκου Καλούμενου στην Καλλιθέα. Συλλαμβάνεται όλη η οικογένεια Καλούμενου. Ο Νίκος Βαβούδης αυτοπυροβολείται μέσα στην κρύπτη και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, πέθανε την επόμενη μέρα.

1966 Πεθαίνει ο αρσιβαρίστας Δημήτρης Τόφαλος.

1972 Τάνκερ ιδιοκτησίας Νιάρχου καταβυθίζει στον Φαληρικό Ορμο οχηματαγωγό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 44 μέλη του πληρώματος του οχηματαγωγού και ένας πολίτης. Τα 43 πτώματα θα μείνουν στο βυθό, καθώς η ανέλκυσή τους ήταν αδύνατη λόγω του μεγάλου βάθους (πάνω από 90 μ.) του ναυαγίου.

1973 Η λαϊκή συμπαράσταση στους φοιτητές στο Πολυτεχνείο μεγαλώνει. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό παίζει η κατεύθυνση της ΚΟΑ και της ΚΝΕ για την κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας υπέρ των φοιτητών. Στο χώρο του Πολυτεχνείου φτάνουν οργανωμένα εργάτες (ιδιαίτερα οικοδόμοι), νέοι κάθε ηλικίας, μαθητές που μόλις έχουν σχολάσει από τα σχολεία τους κ.ά. Τα συνθήματα των συγκεντρωμένων αποκτούν συγκεκριμένο αντιχουντικό - αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, ενώ ο νέος, ακόμα πιο ισχυρός πομπός που εγκαθίσταται στο Πολυτεχνείο τα μεταφέρει ακόμα πιο μακριά. Το βράδυ γίνονται Γενικές Συνελεύσεις, από τις οποίες προκύπτει νέα Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από 32 μέλη, εκ των οποίων 7 είναι της Αντι-ΕΦΕΕ. Την ίδια μέρα, 800 περίπου φοιτητές ξεκινούν κατάληψη και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

1983 Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύσσει το ψευδοκράτος της «Βόρειας Κύπρου». Ανήμερα, σε μια ακόμα προβοκατόρικη ενέργειά της, η «17Ν» δολοφονεί στο Φάληρο τον Τούρκο διπλωμάτη Σιπαχίογλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ