Μιλώντας απροκάλυπτα σαν εκπρόσωπος της εταιρείας απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις |
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι οι απολύσεις έγιναν αμέσως μετά την εκλογή Επιτροπής από τους εργαζόμενους, για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς. Αρχικά απολύθηκαν οι 4 εργαζόμενοι, εκ των οποίων η μία έχει εκλεγεί στην Επιτροπή. Ακολούθησε η απόλυση του πέμπτου εργαζόμενου και εκλεγμένου συνδικαλιστή, όταν υπερασπίστηκε τους απολυμένους συναδέλφους του, απαιτώντας την επαναπρόσληψή τους.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε πως δεν είναι πρώτη φορά που στοχοποιείται ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής για τη δράση του, ενώ τόνισε ότι και οι 5 απολυμένοι είναι από τους πρωτοπόρους εργάτες που δίνουν μάχη για το δίκιο των συναδέλφων τους, για μέτρα προστασίας ώστε να επιστρέφουν σώοι στις οικογένειές τους.
«Ολη αυτή η διαδικασία ξεκινά από την επιμονή της εργοδοσίας να βάλει στο στόχαστρο οποιεσδήποτε αγωνιστικές κινήσεις και τη συνδικαλιστική δραστηριότητα», υπογράμμισε, με σαφή στόχο «να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, τρομοκρατημένη η ίδια από τη δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί από το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, για τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια, πέρα από την εντατικοποίηση».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ χαρακτήρισε τις απολύσεις τρομοκρατικές και παράνομες, τόνισε πως πρέπει να τις πάρει πίσω η εργοδοσία, όπως και ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου πρέπει «να επιβάλουν τα όποια στοιχειώδη δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, για τη συνδικαλιστική δράση και τις συνθήκες εργασίας».
Ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης, από τη μεριά του, παίρνοντας απροκάλυπτα το πλευρό της εργοδοσίας και μιλώντας σαν εκπρόσωπός της, ανέφερε ότι «η εταιρεία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια, τις μεγάλες ζημιές, τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, διατηρεί 1.200 θέσεις εργασίας» και ότι «παρά τις ζημιές καταβάλλει κανονικά τα δεδουλευμένα»!
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι... «δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να μας δείχνει τη σύνδεση της απόλυσης με τη συνδικαλιστική δράση», προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζω αν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είναι πράγματι εκλεγμένος, από ποια διαδικασία και πότε, σε ποιο πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο. Γνωρίζουμε πάντως ότι στο συγκεκριμένο συσκευαστήριο δεν υπάρχει πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση από την οποία να έχει εκλεγεί ο συγκεκριμένος». Ακόμα άφησε υπαινιγμούς σε βάρος των εργαζομένων, λέγοντας ότι «θα δει το υπουργείο γιατί τελικά προέβη η εταιρεία στην απόλυση 5 εργαζομένων από τους 1.200»...
«Εχετε υιοθετήσει πλήρως την ατζέντα και το λεξιλόγιο της εργοδοσίας», απάντησε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας πως «με προκαλείτε να σας αναφέρω ως υπουργό της εργοδοσίας».
«Αλλά αυτή είναι η αντεργατική και αντισυνδικαλιστική πολιτική την οποία η κυβέρνηση επέβαλε με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη. Δηλαδή η ηλεκτρονική καταγραφή και ο έλεγχος, από το κράτος και την εργοδοσία, των συνδικάτων και των συνδικαλιστών. Για να είναι κάποιος συνδικαλιστής πρέπει να έχει τη βούλα του κράτους, την άδεια της εργοδοσίας. Αυτό μας λέτε επί της ουσίας», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει ότι γι' αυτό η εργοδοσία στην επιχείρηση έχει «πάρει αέρα» και δεν εξασφαλίζει στους εργαζόμενους ούτε έστω ατομικά μέτρα προστασίας, όταν πρόκειται για έναν τόσο ανθυγιεινό χώρο, όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες.
Οσο για τα περί «οικονομικών προβλημάτων», ο Ν. Καραθανασόπουλος κατέθεσε στοιχεία για την «τρελή» κερδοφορία της εταιρείας, ενώ στην εν λόγω μονάδα είναι τέτοια η παραγωγή που έχει «δανειστεί» εργαζόμενους από άλλες μονάδες της και έχει προσλάβει και εργολάβους.
«Θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Ο λαός λέει ότι έχει δύο άκρες το ραβδί. Ας το προσέξουν μερικοί», κατέληξε.