Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ
Συνεχείς επαφές και «μηνύματα» στους ανταγωνιστές

Με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε χτες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στο υπουργείο. Οπως διαχέεται από ελληνικής πλευράς, η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Από την πρεσβεία αναφέρεται ότι έγινε συζήτηση ενόψει φόρουμ την επόμενη βδομάδα στην Ουάσινγκτον και της παρουσίας εκεί υψηλόβαθμης ελληνικής αντιπροσωπείας, προκειμένου, όπως λένε, «να προωθηθεί περαιτέρω η στρατηγική ελληνοαμερικανική σχέση».

Πτυχή της οποίας είναι η στενότερη διμερής στρατιωτική συνεργασία, όπως έκανε σαφές και ο αντιστράτηγος Κρ. Καβόλι (διοικητής των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης, USAREUR), ο οποίος βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Ελλάδα ως ομιλητής σε συνέδριο για τις Χερσαίες Δυνάμεις, ενώ επισκέφτηκε και την Αλεξανδρούπολη επιθεωρώντας τις εργασίες στο λιμάνι, ώστε να καταστεί λειτουργικότερο για τη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ προς την Ανατ. Ευρώπη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο «lawandorder.gr», αναφερόμενος στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, είπε ότι «περιγράφει τη βαθιά και επεκτεινόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», όπως και ότι «θα επιτρέψει στις δύο χώρες μας να κάνουν περισσότερα πράγματα από κοινού σε ένα συνεχώς διευρυνόμενο πλαίσιο περιοχών».

Χαιρέτισε, εξάλλου, το γεγονός ότι στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει πλέον μια «αποβάθρα που είναι τώρα πλήρως επιχειρησιακή για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια». Τόνισε, επίσης, ότι του είναι πλέον «ξεκάθαρο (...) ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στην προώθηση αυτών των αμοιβαίων (σ.σ. μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ) ενδιαφερόντων για την περιοχή».

Εξάλλου, σε ερώτηση για το αν η παρουσία του εκεί «στην πόλη που ελέγχει τα Στενά των Δαρδανελλίων, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί να εκληφθεί και ως ένα "μήνυμα" προς τη Ρωσία», απάντησε:

«Η Αλεξανδρούπολη είναι ένας ζωτικής σημασίας σύνδεσμος με την Ευρώπη και είμαστε περήφανοι να εργαζόμαστε μαζί στην πλήρη αποκατάσταση αυτού του λιμανιού. (...) Η δουλειά στην Αλεξανδρούπολη, σε διμερές και ΝΑΤΟικό επίπεδο, μας προετοιμάζει για οποιαδήποτε πρόκληση και έτσι θα μπορούσα να πω ότι η παρουσία μας εδώ αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε δυνητικό αντίπαλο».

Ο Αμερικανός κατέληξε δηλώνοντας ευγνώμων προς «τους Ελληνες συνεταίρους μας και τη μεγάλη τους επαγγελματικότητα και ικανότητα σε μία κρίσιμη περιοχή». Διαβεβαίωσε, δε, ότι «θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε δυνατότητες διευρύνσεως της διμερούς μας συνεργασίας (...) να ενισχύσουμε τη σχέση μας και να αυξήσουμε τον αριθμό των κοινών μας δραστηριοτήτων»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ