Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ
Καταστολή και «θωράκιση» του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Ψηφίστηκε χτες βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ σπρώχνει σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση τις ήδη «εμβληματικές» αντιλαϊκές αλλαγές που είχε περάσει το καλοκαίρι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους ποινικούς κώδικες, αφού αυτό επιβάλλουν οι στόχοι της καπιταλιστικής ανάκαμψης και η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που πάει χέρι χέρι με την ενίσχυση της καταστολής.

Ενδεικτικά, με το νομοσχέδιο «επισφραγίζονται» οι αμερικανόπνευστοι θεσμοί της ποινικής διαπραγμάτευσης, συνδιαλλαγής και διαταγής, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση ακόμα και με θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου και θέτουν το τεκμήριο της αθωότητας υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στον κατηγορούμενο και εισαγγελέα, για να ευνοείται όποιος έχει χρήμα για να εξαγοράσει την ποινή. Διευρύνονται οι διατάξεις του «τρομονόμου», ώστε να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί τρομοκρατική πράξη οποιοδήποτε απλό αδίκημα. Ποινικοποιούνται παραπέρα οι κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, τώρα ακόμα και για την είσοδο και παραμονή στο χώρο όπου διεξάγεται ο πλειστηριασμός. Παράλληλα, το νομοσχέδιο καλύπτει με ασυλία τα στελέχη των τραπεζών για σειρά πράξεων, ενώ το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 9) ήταν κυρίως για τη δημιουργία εντυπώσεων, στο πλαίσιο της άσφαιρης αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, αφού το δρόμο είχε στρώσει ο ίδιος με το νόμο 4472/2017.

Αλλωστε, ήταν τέτοια η σύμπνοια ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από επιμέρους αντιπαραθέσεις, που ο υπουργός Δικαιοσύνης αναρωτήθηκε και χτες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει επί της αρχής, αφού υπερψηφίζει τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου. Κατά ψήφισε ακόμα το ΜέΡΑ25, ενώ υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν και κατήγγειλαν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σημείωσε ότι «τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση είναι με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, στη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος από μια νέα πιο βαθιά οικονομική κρίση, τους κλυδωνισμούς που θα επιφέρει ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Γι' αυτό επιχειρείτε να το βάλετε πιο βαθιά στο γύψο», ενώ επισήμανε ότι για το ΚΚΕ, η κατάργηση των αμερικανόπνευστων αντιδραστικών θεσμών, του «τρομονόμου» και η κατοχύρωση δικαιωμάτων υπέρ των κατηγορουμένων πρέπει να αποτελέσουν βασικές αιχμές πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των προοδευτικών δικηγόρων και νομικών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ανέφερε ότι η αντιλαϊκή πολιτική για να εφαρμοστεί χρειάζεται αυταρχισμό και καταστολή και αυτό εξυπηρετούν οι ρυθμίσεις της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν, για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες. «Δηλαδή διαμορφώνονται ανάλογα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις των μονοπωλίων σε κάθε φάση οι ανάλογες ασφαλιστικές δικλίδες για το σύστημα, ώστε οι αγώνες, η πάλη του λαού να θεωρείται εγκληματική πράξη», επεσήμανε και πρόσθεσε πως σε αυτό έχουν ενιαία αντίληψη όλα τα αστικά κόμματα, τονίζοντας ότι οι ποινικοί κώδικες περιέχουν άρθρα τα οποία διαφυλάττουν όλοι «ως κόρη οφθαλμού», όπως το άρθρο 142 για την παραβίαση κανονισμών της ΕΕ, ή το 141 που προβλέπει ότι «εκθέτει το ελληνικό κράτος οποιαδήποτε ενέργεια διαταράσσει τις φιλικές σχέσεις με ξένο κράτος». «Δηλαδή όταν λέμε έξω από το ΝΑΤΟ, αν εφαρμοζόταν κατά γράμμα ο νόμος θα ήμασταν στη φυλακή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, τόνισε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές πάνω στον Ποινικό Κώδικα και πως διαμορφώνουν ένα δίκιο στα μέτρα της αστικής τάξης, που θέλει να μην «κουνιέται φύλλο». Αλλωστε, πρόσθεσε, οι όποιες διαφωνίες τους που αφορούν κυρίως τις ποινές, μοιάζουν «σαν την προκρούστεια κλίνη στην οποία έχετε βάλει στην πραγματικότητα τους εργαζόμενους, τους αντιδρώντες της εργατικής τάξης γι' αυτά που υφίστανται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ