Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«DEFENDER - EUROPE 21»
Η Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα

Αποβίβαση ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της προηγούμενης άσκησης «Defender»
Αποβίβαση ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της προηγούμενης άσκησης «Defender»
«Ανεβάζουν στροφές» οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί για την υλοποίηση της γιγαντίαιας άσκησής τους «DEFENDER - Europe 21», που βάζει την Ελλάδα κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Συγκεκριμένα, χτες βράδυ σε διαδικτυακή εκδήλωση της οργάνωσης Association of the US Army (AUSA), παρουσιάστηκαν μια σειρά στοιχεία για την «DEFENDER», που περιγράφηκε ως μια «πολυεθνική άσκηση» υπό την «ηγεσία» της USAREUR-AF (η ενιαία, πλέον, Διοίκηση των αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική). Σημειώθηκε άλλωστε ότι η άσκηση στόχο έχει να αναδείξει την ικανότητα της USAREUR-AF να λειτουργήσει ως Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων «σε υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας» των ΗΠΑ. Τονίστηκε, δε, ότι στο πλαίσιο της άσκησης θα οικοδομηθεί «ετοιμότητα και διαλειτουργικότητα» με συμμετοχή περίπου 31.000 στρατιωτών από ΗΠΑ και άλλους «συμμάχους» και «εταίρους», συνολικά από 26 κράτη. Στρατεύματα που θα διεξάγουν επιχειρήσεις σε περισσότερα από 30 πεδία εκπαίδευσης σε περισσότερα από 12 κράτη από τη Βαλτική έως την Αφρική, με έμφαση στην «κρίσιμη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων».

O διοικητής των USAREUR-AF, στρατηγός Κρ. Καβόλι, μιλώντας για το τι οδήγησε στο να ενοποιήσουν τα «πεδία» Ευρώπης και Αφρικής υπό μία διοίκηση, τα παρουσίασε ως ένα ενιαίο σύνολο, όπου οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί συναντούν παρόμοιες προκλήσεις. Ενώ για να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το τι αφορούν οι προκλήσεις αυτές, σημείωσε ότι η Κίνα προχωρά συνεχώς τα τελευταία χρόνια σε επενδύσεις και εξαγορές σε «κρίσιμες υποδομές», λιμάνια, σιδηροδρόμους, αυτοκινητοδρόμους, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, υποδομές που, όπως είπε, έχουν τόσο στρατιωτική, όσο και επιχειρηματική αξία. Πρόσθεσε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είναι «τρομερά δραστήριες» για να αυξήσουν την επιρροή τους στην Αφρική.

Αναφερόμενος ειδικά στις ασκήσεις της σειράς «Defender», τις περιέγραψε ως μια σειρά διασυνδεδεμένων ή μεμονωμένων ασκήσεων. «Για τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ», είπε, «η ίδια η ανάπτυξη των δυνάμεών μας στην Ευρώπη είναι άσκηση». Σημείωσε ότι πέρυσι, παρά τις αναπροσαρμογές που έπρεπε να γίνουν λόγω Covid και τον περιορισμό ασκήσεων, 7 μεταγωγικά των ΗΠΑ (από τα 9 που αρχικά σχεδίαζαν) όντως έδεσαν στη ΒΔ Ευρώπη. «Μετακινήσαμε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη 10.000 στρατιώτες και 13.000 κομμάτια εξοπλισμού. Αρα μεγάλο κομμάτι της περσινής άσκησης έγινε», είπε.

Τόνισε ότι στη φετινή εκδοχή της, η «Defender» θα εστιάσει στη ΝΑ Ευρώπη, και ειδικότερα σε Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα έχει στενή συνεργασία για τη διεξαγωγή κρίσιμων σταδίων της άσκησης, με τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Σμύρνη.

Απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα σημεία διεκπεραίωσης των δυνάμεων, αν και μια σειρά πηγές βεβαιώνουν ότι η Αλεξανδρούπολη, λιμάνι και αεροδρόμιο, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν για τη διεκπεραίωση τμημάτων και υλικού στο πλαίσιο της «Defender», καθ' οδόν για Βουλγαρία - Ρουμανία.

Σημειωτέον, πληροφορίες από το ΝΑΤΟ δίνουν ημερομηνίες υλοποίησης - Covid επιτρέποντος - της άσκησης, το διάστημα 20/5 - 22/6. Τουρκικές πηγές παρουσιάζουν, δε, ως δεδομένο ότι από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» θα επιχειρούν, στο πλαίσιο της άσκησης, 30 ελικόπτερα («Black Hawk» και «Apachi») των Αμερικανών. Σε κάθε περίπτωση, τοπικοί παράγοντες λένε ότι στο διάστημα Φλεβάρης - Αύγουστος (για διεκπεραίωση και κατόπιν αποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων) θα δέσουν στο λιμάνι έως και 7 θηριώδη μεταγωγικά των Αμερικανών.

Το λιμάνι άλλωστε είναι έτοιμο από αυτή την άποψη. Οι Αμερικανοί σε στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις (πρώτα ΣΥΡΙΖΑ, μετά ΝΔ) και τις τοπικοδιοικητικές αρχές έχουν απομακρύνει εδώ και πολλούς μήνες ναυάγιο που περιόριζε τις δυνατότητες του προβλήτα του, σε εφαρμογή και αυτού που περιέγραφε χτες βράδυ ο Καβόλι, λέγοντας: «Κοιτάμε παντού για να εξασφαλίζουμε διττή χρήση των εγκαταστάσεων, πολιτική και στρατιωτική (σ.σ. στόχος όπως είναι και του ΝΑΤΟ, τα τελευταία χρόνια). Γέφυρες, σιδηροδρομικά δίκτυα, λιμάνια μπορούν να αξιοποιούνται και για διεκπεραίωση δυνάμεών μας. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε στενή συνεννόηση με τις χώρες - οικοδεσπότες, για να εκσυγχρονίζουμε υποδομές, δαπανώντας τα αναγκαία κονδύλια, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ