Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ασύμβατα

Διαφημίζοντας το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που φέρνει η κυβέρνηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χρησιμοποίησε το παράδειγμα του ΟΤΕ, λέγοντας ότι «μία επιχείρηση που ήταν μάλλον σε χειρότερη θέση πριν από μερικά χρόνια συγκριτικά με τη ΔΕΗ, την ξεπέρασε στον δρόμο». Πράγματι, ο ΟΤΕ είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι φέρνει η πολιτική της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων στους εργαζόμενους και το λαό. Με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, ο όμιλος απογείωσε την εκμετάλλευση, σε έναν κλάδο με μεγάλη ούτως ή άλλως παραγωγικότητα. Θυμίζουμε ότι οι αντεργατικές ανατροπές στον ΟΤΕ «συνόδευσαν» κάθε φάση της ιδιωτικοποίησής του, με εργολαβοποίηση υπηρεσιών, κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, καθήλωση και μειώσεις μισθών, χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα, γενίκευση της «ευελιξίας», διαχωρισμό των εργαζομένων, ένταση του αυταρχισμού. Το τέλος αυτής της διαδρομής ήταν η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Την ίδια ώρα, βέβαια, το αγαθό της επικοινωνίας μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε πανάκριβο εμπόρευμα, παρά την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας. Την ίδια πορεία ακολουθεί εδώ και χρόνια η ΔΕΗ ΑΕ, με βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους της επιχείρησης και τα λαϊκά στρώματα, που καταδικάζονται σε ενεργειακή φτώχεια και σε πανάκριβα τιμολόγια. Ωφελημένοι από την πολιτική της «απελευθέρωσης» βγήκαν οι όμιλοι για τους οποίους άνοιξε η αγορά, διασφαλίζοντας θεαματική κερδοφορία. Επομένως, όσα παραδείγματα κι αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να σερβίρει την αντιλαϊκή πολιτική της, ένα πράγμα επιβεβαιώνεται: Απ' όποια μεριά κι αν το δεις, όποιον κλάδο κι αν πιάσεις, καπιταλιστική κερδοφορία, ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου και εργατικά - λαϊκά δικαιώματα ήταν, είναι και θα είναι εντελώς ασύμβατα μεταξύ τους.

Θράσος...

«Οι δυνάμεις τους νομίζω "νίπτουν τας χείρας τους", έχουν απομονωθεί πλήρως από τους φοιτητές που κινητοποιούνται», είναι, πλέον, «μόνοι τους, στις κλασικές απομονωμένες πορείες που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ (...) με την προσφιλή τους τακτική ότι "όλοι ίδιοι είναι", είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία "ξεπλένουν" τις ακραία βίαιες πρακτικές της ΝΔ». Τα παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξή του ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις δυνάμεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια. Είναι πραγματικά αστείο να κουνάει το δάχτυλο στην ΚΝΕ ο εκπρόσωπος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που οι δυνάμεις της στα πανεπιστήμια μετριούνται στα δάχτυλα του ...μισού χεριού. Κι επειδή αφελείς δεν είναι, αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι οι δυνάμεις της ΚΝΕ πρωτοστατούν όλο αυτό το διάστημα για να γίνουν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και άλλες πολύμορφες δράσεις, που έχουν στο επίκεντρο το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και στο στόχαστρο την πολιτική υποβάθμισης των σπουδών και τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων.

... απύθμενο

Η γραμμή αυτή είναι που δυσκολεύει τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων, και όχι η διεκδίκηση ενός τάχα πιο «δίκαιου» πανεπιστημίου στις σημερινές συνθήκες. Αυτή η αγωνιστική κατεύθυνση, την οποία στηρίζουν οι δυνάμεις της ΚΝΕ μέσα στο φοιτητικό κίνημα, δίνει την καλύτερη απάντηση στους νόμους που ψηφίζει ή ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση, αφού ουσιαστικά βάζουν στο στόχαστρο όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο όλων των προηγούμενων, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, πάνω στα οποία η ΝΔ έρχεται να χτίσει. Οσο για το δόγμα «νόμος και τάξη», πάει πολύ να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν δίστασε παρόμοιες φοιτητικές κινητοποιήσεις να τις αντιμετωπίσει με χημικά και άγρια καταστολή, ή που με το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου στοχοποιούσε ως «παραβατικές» τις αγωνιστικές διαδικασίες μέσα στις σχολές. Ας αφήσει επομένως τα σάλια για τους αγώνες των φοιτητών και την προσπάθεια να τους αλέσει στην ψευτοαντιπαράθεσή του με τη ΝΔ.

Συσσίτια

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι εργαζόμενοι πληρώνουν για τη στήριξη του κεφαλαίου και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε κρίση αποτελεί η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένα σημαντικό μέρος των συνταξιούχων δεν μπορούν να εξασφαλίζουν ούτε τα βασικά αγαθά και καταφεύγουν στα συσσίτια των κοινωνικών δομών, καθώς οι συντάξεις τους είναι πολύ χαμηλές. Και αυτό μόνο περίεργο δεν είναι αφού η επίθεση στα δικαιώματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες, είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των κομμάτων του και αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ. Δηλαδή, δεν αποτελεί «ελληνικό φαινόμενο» εξαιτίας της κρίσης, όπως ήθελαν να μας πείσουν οι κυβερνήσεις και τα αστικά επιτελεία στη χώρα μας, για να δικαιολογήσουν τις αλλεπάλληλες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Κι αν τα θύματα αυτής της επίθεσης είναι γνωστά, το ίδιο ισχύει και για τους ωφελημένους, που είναι βέβαια το κεφάλαιο, καθώς απαλλάσσεται από τις ευθύνες του στην Κοινωνική Ασφάλιση, το κράτος, που εξοικονομεί πόρους για τη στήριξη της κερδοφορίας του και, ιδιαίτερα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι και αυτό ένα συμπέρασμα χρήσιμο στον αγώνα που δίνουν αυτό το διάστημα συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων για σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις, ενάντια στο νέο γύρο της επίθεσης στο Ασφαλιστικό.

Αμνησία

Ιδιαίτερα μαθήματα προσπάθησε να παραδώσει προχτές στους εργαζόμενους της ΔΕΗ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ. Αρχικά θεώρησε λογικό «σε μια μεγάλη επιχείρηση η οποία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια να λες ότι πρέπει να έχει κάποιους βαθμούς ευελιξίας». Επισήμανε ότι δεν είναι ορθό τα ΜΜΕ να εστιάζουν στο ζήτημα της μονιμότητας «γιατί το περί μονιμότητας δεν υπάρχει». Και υπογράμμισε πως «το κύριο θέμα είναι ότι για πρώτη φορά βρισκόμαστε μπροστά σε μία διαδικασία αθρόων προσλήψεων με μισθούς των 650 ευρώ εκτός ΑΣΕΠ»! Ούτε κουβέντα δεν είπε βέβαια για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο προωθεί παραπέρα την πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, μέρος της οποίας είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Λογικό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στήριξε και με το παραπάνω αυτήν την πολιτική. Υποκριτικές είναι όμως και οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις των 650 ευρώ σε συνθήκες γαλέρας, αφού ήταν αυτός που ως κυβέρνηση, με νόμο της ΝΔ, όρισε το ύψος του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά, στήριξε μέχρι τα μπούνια τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας και χτύπησε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, διατηρώντας και ενισχύοντας το δουλεμπόριο μιας ολόκληρης στρατιάς εργολαβικών εργαζομένων και στη ΔΕΗ. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους, σίγουρα όμως οι εργαζόμενοι δεν πάσχουν από αμνησία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1831 Πεθαίνει ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ.

1913 Υπογράφεται στην Αθήνα Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

1940 Ο ελληνικός στρατός περνά στην αντεπίθεση σε όλο το ελληνοϊταλικό μέτωπο, διώχνοντας τους Ιταλούς από τα ελληνικά εδάφη και μεταφέροντας τον πόλεμο στην ιταλοκρατούμενη Αλβανία.

1950 Πεθαίνει η Χρύσα Χατζηβασιλείου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1950 Ο βασιλιάς Παύλος παραδίδει μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη την πολεμική σημαία στο εκστρατευτικό σώμα που αναχωρούσε για τον πόλεμο της Κορέας.

1951 Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου ΚΚΕ στη βίλα Αύρα στη Γλυφάδα. Συλλαμβάνονται ο Ηλίας Αργυριάδης και η Κατίνα Δάλλα.

1961 Η Ενωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου κηρύσσει τον λεγόμενο «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή.

1969 Η νεαρή Αραβική Δημοκρατία της Λιβύης υπό τον Μουαμάρ Καντάφι εθνικοποιεί το 51% των κεφαλαίων όλων των ξένων τραπεζών.

1973 Το μεσημέρι αρχίζουν στο Πολυτεχνείο Γενικές Συνελεύσεις, ενώ στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση, φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο. Στο άκουσμα ότι γίνονται επεισόδια, οι φοιτητές που μετείχαν στην παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική αποφασίζουν να κατέβουν προς το Πολυτεχνείο για συμπαράσταση στους συναδέλφους τους. Το απόγευμα, όταν τελειώνουν οι Γενικές Συνελεύσεις, αρχίζει να συζητιέται η παραμονή στο χώρο του Πολυτεχνείου για το βράδυ της Τετάρτης. Προς αυτήν την εξέλιξη ευνοεί το γεγονός ότι γύρω από το Ιδρυμα μαζεύεται κόσμος και υπάρχει συμπαράσταση. Οταν λαμβάνεται η απόφαση για κατάληψη, στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν πια 1.500 φοιτητές. Ακολούθως, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ, συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνονται μια σειρά λειτουργίες (μεγάφωνα, σταθμός, σίτιση, περιφρούρηση κ.ά.). Τυπώνονται χιλιάδες προκηρύξεις και κολλιούνται αφίσες, ενώ ο κόσμος που είναι συγκεντρωμένος έξω από το Πολυτεχνείο παραμένει μέχρι και τη 1 τα ξημερώματα.

1989 Ιδρύεται η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τον Μάνο Χατζιδάκι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org