Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπαράθεση για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Αντιπαραθέσεις προκάλεσε η αναπαραγωγή στην Ελλάδα δημοσιεύματος ξένης ιστοσελίδας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2016 ήταν σε συνεννοήσεις με την Αγκυρα για να επιστρέψει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, ενώ η Τουρκία ετοίμαζε και σχετική στρατιωτική επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, το δίκτυο «Nordic Monitor» (ΜΚΟ με έδρα τη Στοκχόλμη) επικαλείται τουρκικά εμπιστευτικά έγγραφα για να υποστηρίξει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας στις 16/7/16 έλαβαν εντολή να ετοιμαστούν για να φέρουν το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς πίσω, από Ελλάδα, ενώ η διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων ήρθε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και συμφώνησαν για την επιστροφή. Το δημοσίευμα ισχυρίζεται πως αυτές τις συνεννοήσεις επιβεβαιώνει ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, στις 16/7, ότι μίλησε με τον τότε Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, που τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τους οκτώ στρατιωτικούς το συντομότερο δυνατό. Τέλος, ότι το σχέδιο ματαιώθηκε όταν οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν τις αιτήσεις ασύλου που υπέβαλαν οι 8 και η ελληνική Δικαιοσύνη προχώρησε στην αξιολόγηση των αιτήσεών τους απορρίπτοντας την επιστροφή τους.

Αντιδρώντας, ο πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς με ανάρτησή του κάνει λόγο για «ελληνικά ΜΜΕ (που) αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016». Κύκλοι του νυν υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, πήραν απόσταση από το θέμα, λέγοντας ότι δεν επιθυμούν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ