Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιπαράθεση για το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το βράδυ της Τρίτης, να εγκρίνει με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η Γενοκτονία των Αρμενίων, πριν από έναν αιώνα, είναι φανερό ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της εξελισσόμενης αντιπαράθεσης της τουρκικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, με αφορμή την προσέγγιση με τη Ρωσία και τις διαφωνίες τακτικής στη Συρία, για το θέμα των Κούρδων αλλά όχι μόνο, σε ένα αέναο παζάρι ανταγωνισμών και συμβιβασμών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, με το ψήφισμα αυτό δηλώνει ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα είναι να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Γερουσία, όπου έχει κατατεθεί ένα σχεδόν πανομοιότυπο ψήφισμα. Τη στήριξή του στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είχε εκφράσει ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ λίγο πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκτός από την αρμενική διασπορά, για το συγκεκριμένο ψήφισμα είχαν ενεργοποιηθεί και οι ελληνικές, εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις. Αντίθετα, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και οι τουρκοαμερικανικές οργανώσεις είχαν προσπαθήσει να μπλοκάρουν το ψήφισμα πριν κατατεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως ήταν αναμενόμενο, άμεση ήταν η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, και ως πρώτη κίνηση επιλέχθηκε η κλήση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Τουρκία για να δώσει εξηγήσεις. Ο δε Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επέκρινε έντονα το ψήφισμα, σημειώνοντας ότι αποτελεί «προσβολή για το λαό μας» και ότι «στην πίστη μας, η γενοκτονία είναι απαγορευμένη». Επίσης επέκρινε τη στάση των Ευρωπαίων, που «αν και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους Κούρδους τρομοκράτες να επιτίθενται στο λαό μας» και αναφέρθηκε σε «700 ενέργειες κατά της Τουρκίας από την έναρξη της επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης" (σ.σ. όπως κυνικά αποκαλεί την επέμβαση στη Βόρεια Συρία με την ανοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας) για τις οποίες οι Ευρωπαίοι έμειναν σιωπηλοί».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης σε ανακοίνωσή του αναφέρει για το ψήφισμα: «Αυτοί που αισθάνθηκαν ηττημένοι γιατί δεν κατάφεραν να αναστείλουν την "Πηγή Ειρήνης", απατώνται αν νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν εκδίκηση με αυτό τον τρόπο» και κάνει λόγο «για ψήφισμα που δεν στηρίζεται σε ιστορικές αποδείξεις» και αποτελεί «ξαναγράψιμο της Ιστορίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια στη Γενεύη και επιθέσεις Τούρκων κατά του συριακού στρατού(2019-10-31 00:00:00.0)
Ολοι τον ήξεραν «ο Αρμένης»...(2017-03-10 00:00:00.0)
Τηρεί προσχήματα ο Ερντογάν(2003-03-07 00:00:00.0)
Σε νέα δίκη ο Ακίν Μπιρντάλ(2001-03-02 00:00:00.0)
Πικετοφορία διαμαρτυρίας της ΚΝΕ(1995-03-28 00:00:00.0)
Καρπός της ενθάρρυνσης από την τελωνειακή ένωση(1995-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ