Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Θέλει την Ελλάδα «γέφυρα» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών

Το ρόλο της Ελλάδας ως «γέφυρας» για τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, με το αζημίωτο για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και συνολικά την αστική τάξη, και με βάση τα «κεκτημένα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε εκ νέου, χτες, μιλώντας στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα μπορεί να φέρνει πιο κοντά χώρες μιας ευρύτερης περιοχής, η οποία αντιμετωπίζει μεν μεγάλες προκλήσεις, αλλά διαθέτει και μεγάλες δυνατότητες για πρωτοβουλίες στους τομείς της οικονομίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο τέως πρωθυπουργός, ο οποίος παρουσίασε ως απάντηση στην «αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια και ρευστότητα» στην περιοχή την ενίσχυση της ευρωαραβικής συνεργασίας, την ενίσχυση δηλαδή των ευρωενωσιακών σχεδιασμών που αποτελούν βασικό κομμάτι της «αστάθειας» και των αντιπαραθέσεων στην περιοχή.

Κατά τον Αλ. Τσίπρα, ΕΕ και αραβικά κράτη οφείλουν να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στον «τομέα της διπλωματίας» για την προώθηση διευθετήσεων σε σειρά εκκρεμών ζητημάτων στην περιοχή, όπως το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό κ.ά., στη βάση της «δουλειάς» που η κυβέρνησή του ήδη έκανε με τα τριμερή σχήματα συνεργασίας για την εμπέδωση της ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στην περιοχή. «Η παρακαταθήκη αυτή πιστεύω ότι οφείλει να αποτελέσει τη βάση για έναν ακόμα πιο ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή», ανέφερε, μη ξεχνώντας το ρόλο του «μεντεσέ» στα σχέδια αυτά, ενώ με εμφανή ανησυχία για τα συμφέροντα της αστικής τάξης στην περιοχή, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι η «αξιοπιστία της ΕΕ θα κριθεί στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή και στη ΝΑ Μεσόγειο. Θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και άρα τη σταθερότητα στην περιοχή, αξιοποιώντας το ιστορικό βήμα της Συμφωνίας των Πρεσπών (...) Θα κριθεί στη Μ. Ανατολή από το αν θα έχει έναν ουσιαστικό ρόλο για την ειρήνη στη Συρία αλλά και τη δίκαιη επίλυση του Μεσανατολικού. Θα κριθεί, επίσης, στη ΝΑ Μεσόγειο από τη δυνατότητά της να επιβάλει σε έναν κρίσιμο εταίρο της, την Τουρκία, την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στα σχέδια και τις «ευκαιρίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σημειώνοντας πως η Ελλάδα αποτελεί «αναδυόμενο κόμβο Ενέργειας, μεταφοράς και δικτύων», αποτελεί παγκόσμια δύναμη στον τουρισμό και τη ναυτιλία, με αναβαθμισμένες υποδομές σύνδεσης με τη βαλκανική ενδοχώρα, ενώ ανέδειξε και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις πράσινες μπίζνες.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε επί της ουσίας επιτάχυνση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, ζητώντας προώθηση επενδύσεων στις χώρες προέλευσης μεταναστών και προσφύγων, καθιέρωση «νόμιμων οδών» ασύλου και μετανάστευσης, αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ