Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Συνέδρια Ομοσπονδιών Εργαζομένων στον ΟΤΕ και στο Μέταλλο: Κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων στους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την πάλη για τα δικαιώματά τους και τον αγώνα ενάντια στον εργατοπατερισμό

-- Εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ: Δουλεύουν σε συνθήκες Μεσαίωνα για να αυγατίζουν τα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

-- Αυτοαπασχολούμενοι: Ανακοίνωση της Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ για το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ

-- «Οταν οι γαλακτοβιομήχανοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους...»: Ανακοίνωση της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ προς τους αιγοπροβατοτρόφους της περιοχής

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Συνθήκες «γαλέρας» για τα κέρδη και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων

Συζήτηση με μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Από την πρόσφατη μάχη για την απεργία στις 2 Οκτώβρη
Από την πρόσφατη μάχη για την απεργία στις 2 Οκτώβρη
Συνθήκες εντατικοποίησης, ωράρια που πάνε από το κακό στο χειρότερο, ατυχήματα και επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων στα καταστήματα και τις αποθήκες. Πάνω στη βάση αυτής της εργασιακής πραγματικότητας χτίζουν τα κέρδη τους οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Με αφορμή την άθλια κατάσταση, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί εξορμήσεις σε καταστήματα και αποθήκες, συζητώντας με τους εργαζόμενους, με επίκεντρο την ανάγκη οργάνωσης και διεκδίκησης ζωτικών αιτημάτων.

«"Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας". Σε αυτό το σύνθημα αποτυπώνεται η σκληρή πραγματικότητα για χιλιάδες εργαζόμενους στο Εμπόριο και ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ. Ανάπτυξη και κέρδη για τους εργοδότες και χαμοζωή για τους εργαζόμενους», τονίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Για την πραγματικότητα αυτή και την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παλέψουν για να την αλλάξουν, συζητάμε με τον Μιλτιάδη Κρητικό, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και εργαζόμενο στη «Σκλαβενίτης», τον Δημήτρη Φίλο και τη Γεωργία Νέρη, μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, εργαζόμενους στις επιχειρήσεις «ΑΒ Βασιλόπουλος» και «Lidl» αντίστοιχα.

Πληρώνουν το μάρμαρο των επενδυτικών σχεδίων

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι ξεζουμίζονται καθημερινά για έναν μισθό που εξανεμίζεται πριν από το τέλος κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις ανεβάζουν τον πήχη για τα κέρδη και τους οικονομικούς τους δείκτες όλο και ψηλότερα, διαφημίζουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Ενώ δίνουν και παίρνουν οι επενδύσεις και οι ανταγωνισμοί για το ποιος όμιλος θα βρεθεί στην κορυφή, οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την επιχείρηση στην οποία δουλεύουν, βράζουν στο ίδιο καζάνι και βλέπουν την «επόμενη μέρα» των σούπερ μάρκετ να φέρνει νέα επίθεση στους όρους εργασίας και αμοιβής τους: Τα εργατικά «ατυχήματα» γίνονται όλο και πιο συχνά, το 8ωρο και το 5ήμερο είναι «επικηρυγμένα», ο φόρτος εργασίας εντείνεται, με τον αριθμό των πελατών και των τετραγωνικών μέτρων που αναλογούν στον κάθε εργαζόμενο να αυξάνονται, οι μισθοί συμπιέζονται και μέρος τους αντικαθίσταται από κουπόνια, δωροεπιταγές και διάφορες «οικειοθελείς παροχές». Δεν λείπουν οι περιπτώσεις που εκπρόσωποι της εργοδοσίας λένε ορθά - κοφτά στους εργαζόμενους ότι είναι «επιλογή» της εταιρείας να διαθέτει χρήματα για «επενδύσεις» και για την «ανάπτυξή» της, παρά να τα δαπανά για «παροχές» στο προσωπικό.

Το κερασάκι στην τούρτα του ξεζουμίσματος ήρθε να προσθέσει η πρόσφατη ρύθμιση του «αναπτυξιακού» νόμου της κυβέρνησης, που κατάργησε την κυριακάτικη αργία για τους εργαζόμενους στα κέντρα διανομής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Οπως εξηγούν οι συνδικαλιστές, η δουλειά τις Κυριακές είναι ήδη πραγματικότητα για πολλούς εργαζόμενους στις αποθήκες. Τώρα όμως γίνεται ένα ακόμα βήμα στην επίθεση στην κυριακάτικη αργία, με την κυβέρνηση να αιτιολογεί τη ρύθμιση χωρίς να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: Η μέχρι πρότινος διαδικασία με τα αιτήματα της εργοδοσίας για λειτουργία την Κυριακή ήταν «ιδιαίτερα χρονοβόρα» και υπήρχε ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα «φαινόμενα απορρίψεως των αιτημάτων». Ετσι, η κυβέρνηση φρόντισε να της «λύσει τα χέρια», σχολιάζουν οι συνδικαλιστές, και να σφίξει ακόμα πιο πολύ τη θηλιά στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους...

«Απλώνονται» τα ωράρια - εξαφανίζονται οι μέρες ξεκούρασης

Την ίδια ώρα, το καθημερινό ωράριο των εργαζομένων αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με τον φόρτο εργασίας, έτσι που ο προγραμματισμός της προσωπικής και οικογενειακής ζωής γίνεται δύσκολος, αν όχι αδύνατος. Η επίθεση στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, στα ρεπό και τις άδειες είναι, όπως εξηγούν οι συνδικαλιστές, συστατικό στοιχείο της «ανάπτυξης» των σούπερ μάρκετ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «σπαστό» ωράριο που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους εργαζόμενους στη «Σκλαβενίτης». Σε κατάστημα όπου οι εργαζόμενοι ζήτησαν να μπει ένα φρένο ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να είναι στο πόδι από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και να πηγαινοέρχονται στη δουλειά, η αντιπρόταση της εταιρείας ήταν η 6ήμερη εργασία. Το καθεστώς της 6ήμερης εργασίας έχει ήδη επικρατήσει στις νέες συμβάσεις για πρόσληψη προσωπικού, ενώ είναι η «λύση» που προτείνει η εταιρεία στους εργαζόμενους που θέλουν να ξεφύγουν από το 4ωρο της μερικής απασχόλησης. Στα «Lidl» οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων επιμηκύνονται, καθώς η εταιρεία ανοίγει ορισμένα καταστήματα από τις 7 το πρωί, ενώ με βάση τα προγράμματα εργασίας που καταθέτει υπάρχουν ωράρια που τελειώνουν τα μεσάνυχτα.

Με τα ρεπό και τις αναρρωτικές άδειες να βρίσκονται «υπό διωγμό», πολλοί αναγκάζονται να δουλεύουν με περικάρπια, επιδέσμους και κολάρα, πασχίζοντας να βγάλουν πέρα τη βάρδια τους ενώ υποφέρουν από προβλήματα υγείας. «Εχουμε φτάσει στο σημείο να μην υπάρχει συνάδελφος που να μην έχει μυοσκελετικά προβλήματα, να τελειώνουμε τη βάρδια και να φεύγουμε από τη δουλειά καταρρακωμένοι σωματικά και ψυχολογικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές του Συλλόγου.

Απουσιάζουν τα μέτρα προστασίας - Περισσεύει η κοροϊδία

Μέσα στο ωράριό τους, όπως αυτό διαμορφώνεται, οι εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν... τα πάντα. Η δουλειά σε δύο και τρία πόστα, σε συνθήκες εντατικοποίησης και πίεσης από διευθυντές και προϊσταμένους, οδηγεί συχνά σε ατυχήματα, επιβαρύνει την υγεία των εργαζομένων. Εργαζόμενοι στο μανάβικο ή στα τυροκομικά τρέχουν να ξεφορτώσουν φορτηγά, να κουβαλήσουν εμπορεύματα, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να υπάρχουν καν διαμορφωμένοι χώροι, με τις παλέτες να αραδιάζονται στο δρόμο.

Η απουσία κατάλληλων χώρων φορτοεκφόρτωσης στη μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων είναι χαρακτηριστικό δείγμα της έλλειψης μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στις αποθήκες, στις οποίες τα προϊόντα στοιβάζονται μέχρι το ταβάνι, φράζουν τις εξόδους κινδύνου, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες όπου ο εξαερισμός δεν υπάρχει ή υπολειτουργεί. Στα καταστήματα, πίσω από τη βιτρίνα για την προσέλκυση πελατών, τα προβλήματα είναι επίσης παρόντα. Πρόσφατα, σε κατάστημα στα Πατήσια έπεσε κομμάτι της ψευδοροφής. Οι ανακαινίσεις μπορεί να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, σε αυτές όμως η ασφάλεια μπαίνει πάντα σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Αντίθετα, η προσπάθεια των εταιρειών να εκμεταλλευτούν και το τελευταίο εκατοστό του χώρου των καταστημάτων αναγκάζει τους εργαζόμενους να κουβαλούν βάρη σε μεγάλες αποστάσεις, να σκαρφαλώνουν για να τοποθετήσουν προϊόντα αλλά και διαφημιστικό υλικό σε μεγάλα ύψη.

Ακόμα και σε μεγάλα καταστήματα, όπου δουλεύουν δεκάδες εργαζόμενοι και τα επισκέπτεται πλήθος πελατών, τα σχέδια εκκένωσης στις περιπτώσεις σεισμού ή φωτιάς υπάρχουν μόνο «στα χαρτιά», χωρίς ποτέ να έχει γίνει κάποια σχετική άσκηση. Αντίστοιχα, όσον αφορά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, η εργοδοσία στην καλύτερη περίπτωση φροντίζει να είναι καλυμμένη σχετικά με την τυπική υποχρέωσή της να τα χορηγεί, χωρίς να ενδιαφέρεται αν είναι ελλιπή, δυσλειτουργικά ή ακατάλληλα. Το παράδειγμα που αναφέρουν όλοι οι εργαζόμενοι είναι τα υποδήματα ασφαλείας: Αυτά που χορηγούνται, συχνά κάτω από την πίεση και τα αιτήματα των εργαζομένων, είναι σε όλες χωρίς εξαίρεση τις επιχειρήσεις κακής ποιότητας (για να είναι πιο φθηνά), με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλα και να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή τους αντί να τους προστατεύουν.

Και ενώ απουσιάζει κάθε ουσιαστική μέριμνα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, αυτό που περισσεύει είναι η κοροϊδία των επιχειρήσεων που θέλουν να κάνουν το ζήτημα άλλο ένα πεδίο διαφήμισης της... «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Στην επιχείρηση «ΑΒ Βασιλόπουλος» η εργοδοσία με έντυπα διακηρύττει πως «η ασφάλεια και η υγεία των συνεργατών μας αποτελεί για μας δέσμευση και τρόπο ζωής». Για την προβολή της «δέσμευσης», οι εργαζόμενοι πρέπει την ώρα της δουλειάς να φοράνε και σχετική κονκάρδα, με το μότο «Ασφάλεια όλη μέρα, κάθε μέρα». Ετσι, έχει διαμορφωθεί η τραγελαφική κατάσταση εργαζόμενοι που έχουν υποστεί τραυματισμούς και εργατικά «ατυχήματα» να δουλεύουν με την κονκάρδα στο πέτο...

Αντίστοιχα, η επιχείρηση «Lidl» κάλεσε εργαζόμενους να «δηλώσουν ενδιαφέρον» προκειμένου να φτιάξει «χώρο για μασάζ και φυσιοθεραπεία», την ίδια ώρα που οι υπερωρίες στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν έχουν τέλος. Τέλος, στη «Σκλαβενίτης» η εργοδοσία, και κοντά σε αυτήν και οι πλειοψηφίες στα επιχειρησιακά σωματεία, διαφημίζουν το πακέτο ιδιωτικής ασφάλισης που «προσφέρει» στους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που έχει πετάξει στο καλάθι των αχρήστων μια σειρά από αιτήματα για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Αιτήματα και διεκδικήσεις

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας επεξεργάζεται πλαίσιο αιτημάτων για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, προσαρμοσμένο στις συνθήκες δουλειάς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στις διεκδικήσεις που προτάσσει περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω αιτήματα:

-- Σύγχρονα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), εξειδικευμένα ανά χώρο και ειδικότητα.

-- Καθορισμός πόστων και ειδικοτήτων με αποκλειστική εργασία σε καθένα από αυτά.

-- Επιλογή Ιατρών και Τεχνικών ασφαλείας από τα εργατικά σωματεία και συνεργασία με αυτά.

-- Χώροι εργασίας με κατάλληλα μέσα μεταφοράς και επαρκή εξαερισμό.

-- Σύγχρονοι χώροι διαλείμματος για την ξεκούραση των εργαζομένων.

-- Προγράμματα εργασίας με κυλιόμενες βάρδιες και ρεπό που θα εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο χρόνο για την αναπλήρωση των δυνάμεων των εργαζομένων.

-- Σύνταξη σχεδίων εκκένωσης και εκπαίδευση των εργαζομένων σε αυτά.

-- Αμεση ενίσχυση με πρόσληψη προσωπικού των διευθύνσεων του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

ΣΕΤΗΠ
Κάλεσμα για συγκέντρωση στο συνέδριο της Ομοσπονδίας

Σε συγκέντρωση στο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου της ΟΜΕ ΟΤΕ (ξενοδοχείο «Novotel», Μιχαήλ Βόδα 4-6) αύριο Παρασκευή, στις 5 μ.μ., καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, αναδεικνύοντας την ανάγκη για δημιουργία κλαδικής Ομοσπονδίας.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα επισημαίνει ότι η επίθεση των εργοδοτών του κλάδου αναδεικνύει την αναγκαιότητα «οι εργαζόμενοι ενιαία να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε» και στην κατεύθυνση αυτή «να μπει στο επίκεντρο της πάλης μας η διεκδίκηση της υπογραφής κλαδικής Σύμβασης Εργασίας» και «να κάνουμε το βήμα για την ανασυγκρότηση της δομής που υπάρχει στον κλάδο μας, δηλαδή για τη δημιουργία κλαδικής ομοσπονδίας».

Χτες το ΣΕΤΗΠ πραγματοποίησε σύσκεψη με σωματεία του κλάδου, στην κατεύθυνση συντονισμού της δράσης για τα ζητήματα αυτά.

Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους!

Κάλεσμα της ΕΣΚ ΟΤΕ για το συνέδριο

Να βγάλουν συμπεράσματα «με όλη αυτήν τη σαπίλα που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα και στον ΟΤΕ και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, βάζοντας μπροστά τις δικές τους σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες» καλεί τους εργαζόμενους του Ομίλου ΟΤΕ η ΕΣΚ ΟΤΕ, με αφορμή το έκτακτο συνέδριο της ΟΜΕ ΟΤΕ.

Η ΕΣΚ καταγγέλλει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας και την κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει την επίθεση από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη.

Αναφερόμενη στον υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, σημειώνει:

«Οχι μόνο με την ανοχή τους, αλλά με τη συμφωνία και την υπογραφή αυτών που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, κατάφερε ο Ομιλος ΟΤΕ να διασπάσει και να καταργήσει δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες των παλιότερων εργαζομένων.

(...) Λογικό επακόλουθο τώρα, όλη η τακτική που ακολουθούν να εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν το σχεδιασμό της εργοδοσίας. Γι' αυτό οι 3 εκπρόσωποι της ΑΚΕ, στο πρώτο ΔΣ που αφορούσε τη ΣΣΕ, με τις πλάτες Παναγόπουλου - Κιουτσούκη της ΓΣΕΕ, παραιτήθηκαν, οδηγώντας την ΟΜΕ σε έκτακτο συνέδριο. Γι' αυτό ο ΠΑΣΕ (ΠΑΣΚΕ) προκηρύσσει στάσεις εργασίας από μόνος του στην "e-Value", χωρίς να κάνει τίποτα για την επιτυχία τους, για μια σύμβαση που το περιεχόμενό της δεν το γνωρίζουν καλά - καλά ούτε τα μέλη του ΔΣ και κινείται στα πλαίσια των απαιτήσεων της εργοδοσίας. Γι' αυτόν τον λόγο δεν θέλανε και δεν έκαναν τίποτα για την επιτυχία των απεργιών στις 24/9 και 2/10. Με αυτή την αδιέξοδη στρατηγική πορεύεται και το σωματείο της "Cosmote" (ΑΚΕ) ξεκινώντας τη διαπραγμάτευση ΣΣΕ μόνο του, πειθαρχώντας έτσι στην άρνηση της εταιρείας να υπογράψει μια ενιαία ΣΣΕ σε όλο τον Ομιλο ΟΤΕ. (...)

Τα ψεύτικα κελεύσματα περί ενότητας και κοινού αγώνα, που έβγαζε η Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα, μετατράπηκαν σε "αλληλομαχαιριές" και σε ένα τεράστιο παζάρι μεταξύ των αντιπροσώπων και των παρατάξεων για μια καρέκλα. (...) Το πιο γελοίο είναι ότι αυτοί που οδήγησαν σε έκτακτο εκλογικό συνέδριο την Ομοσπονδία, δεν θέλουν να γίνουν εκλογές και για την αντιπροσώπευση στη ΓΣΕΕ, γιατί φοβούνται ότι θα αλλάξουν οι συσχετισμοί και θα στενοχωρήσουν αυτούς που αποτελούν τη συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ».

Καταλήγοντας, η ΕΣΚ καλεί κάθε «εκλεγμένο συνδικαλιστή, τους αντιπροσώπους που έχουν πραγματικά αγωνία για το αύριο των εργαζομένων, να στηρίξουν την ΕΣΚ - ΟΤΕ και στο ΔΣ και στην αντιπροσώπευση στη ΓΣΕΕ».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ
Ανάγκη η ενιαία οργάνωση και πάλη απέναντι στην αντεργατική επίθεση και τη διαίρεση των εργαζομένων

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Αλ. Περράκη, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ και πρόεδρο του ΣΕΤΗΠ Αττικής

Από απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ τον περασμένο Μάρτη
Από απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ τον περασμένο Μάρτη
Εκτακτο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο πραγματοποιεί την Παρασκευή 1/11 και το Σάββατο 2/11 η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ), με τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να αναδεικνύουν την ανάγκη ενιαίας οργάνωσης και πάλης απέναντι στην αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, καθώς και απέναντι στα στηρίγματα αυτής της επίθεσης μέσα στα συνδικάτα.

Το συνέδριο προκηρύχθηκε έκτακτα, καθώς το προηγούμενο διάστημα η «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων» (ΑΚΕ - πρόσκειται στη ΝΔ) έχασε τη σχετική πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ, λόγω «ανεξαρτητοποίησης» τριών μελών της. Η εξέλιξη αυτή εκφράζει σε μια πρώτη ανάγνωση εσωτερικές συγκρούσεις στο στρατόπεδο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τόσο σε επίπεδο Ομοσπονδίας όσο και στη ΓΣΕΕ. Εξετάζοντας βαθύτερα το θέμα, οι εξελίξεις αυτές συνδέονται - με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο - με τους αντεργατικούς σχεδιασμούς που προωθεί σταδιακά η εργοδοσία του Ομίλου ΟΤΕ, τους οποίους στηρίζει ο εργατοπατερισμός.

Για τα ζητήματα αυτά, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Αλέκο Περράκη, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ, εκλεγμένο με την ΕΣΚ, και πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

Οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, ο Αλ. Περράκης επισημαίνει ότι πριν από περίπου ένα μήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τη διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ. Το αίτημα που διατύπωσε η Ομοσπονδία ήταν η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον Ομιλο.

Να σημειωθεί ότι η ισχύουσα ΣΣΕ, που λήγει στο τέλος του 2019, με ευθύνη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας (ΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ) καλύπτει μόνο τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και όχι σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου. Το 1/3 των εργαζομένων στις θυγατρικές του Ομίλου (εκτός της «Cosmote», όπου υπάρχει ξεχωριστή επιχειρησιακή Σύμβαση), δηλαδή περίπου οι 5.500 από τους 15.500 εργαζόμενους, είναι εκτός ΣΣΕ!

Η εργοδοσία απορρίπτει το αίτημα για ενιαία ΣΣΕ και επιπλέον ζητά η νέα ΣΣΕ αντί για τριετούς διάρκειας να είναι μονοετούς, προκειμένου να μπορεί να προωθήσει ακόμα περισσότερο τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της.

Σήμερα στον Ομιλο ΟΤΕ υπάρχουν εννέα διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Στον ίδιο τον ΟΤΕ υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες, στην «Cosmote» δύο και στις θυγατρικές τρεις. Η πρώτη διάκριση γίνεται ανάμεσα σε αυτούς που καλύπτονται από ΣΣΕ και σε αυτούς που δεν καλύπτονται (κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι στις θυγατρικές). Αλλες κατηγορίες είναι οι εργαζόμενοι που «ενοικιάζονται» από τρίτες εταιρείες και φτάνουν τους 3.500, και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι. Από κει και πέρα, ακόμα και όσοι καλύπτονται από ΣΣΕ, όσο πιο λίγα χρόνια έχουν στον ΟΤΕ ή στην «Cosmote» τόσο λιγότερα δικαιώματα έχουν. Χαρακτηριστικά, οι μισθοί όσων προσλήφθηκαν από το 2015 είναι μειωμένοι κατά 40% συγκριτικά με τα εισαγωγικά κλιμάκια των μισθών των εργαζομένων που προσλήφθηκαν έως το 2015.

Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, έχουν επιτρέψει στον Ομιλο ΟΤΕ, πατώντας πάνω στα ήδη τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, να σημειώνει το 2018 τα μεγαλύτερα μεικτά κέρδη, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, και να δίνει το μεγαλύτερο μέρισμα που έχει δώσει στους μετόχους, ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό μεγαλύτερο και από το σύνολο της μισθοδοσίας.

Εδώ είναι προφανείς οι τεράστιες ευθύνες των πλειοψηφιών των διοικήσεων στην Ομοσπονδία και στα επιχειρησιακά σωματεία του Ομίλου για τις ΣΣΕ που υπογράφουν, οι οποίες επικυρώνουν τη διαίρεση των εργαζομένων προκειμένου να στηριχθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Το καθεστώς αυτό προσπαθεί να αντιμετωπίσει έως ένα βαθμό το αίτημα για μία ενιαία ΣΣΕ σε όλο τον Ομιλο. Εμείς ως ΕΣΚ ΟΤΕ, μας εξηγεί ο Αλ. Περράκης, μαζί με το αίτημα αυτό θέτουμε έναν ακόμα αναγκαίο και απαραίτητο όρο: Η ενιαία ΣΣΕ να εξισώνει τα δικαιώματα των νεότερων σε εργασιακό βίο εργαζομένων με τα δικαιώματα των παλαιότερων εργαζομένων.

Ωστόσο, επισημαίνει, η εργοδοσία απορρίπτει το αίτημα της ενιαίας ΣΣΕ, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της για δημιουργία θυγατρικών, μεταξύ άλλων για φορολογικούς λόγους και λόγους τιμολογιακής πολιτικής. Σε αυτές θέλει να μεταφέρει έργο από τον ΟΤΕ αλλά και το αντίστοιχο προσωπικό. Το προσωπικό αυτό όσο είναι στον ΟΤΕ καλύπτεται από ΣΣΕ. Αν μεταφερθεί σε μια θυγατρική, εφόσον δεν ισχύει μία ενιαία ΣΣΕ, δεν θα καλύπτεται από ΣΣΕ από ένα διάστημα και μετά. Θέλει λοιπόν η εργοδοσία να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες της και με χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους, ώστε να βγάζει περισσότερα κέρδη.

Στο φόντο αυτών των σχεδιασμών, σημειώνει ο Αλ. Περράκης, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού υιοθέτησαν το αίτημα για ενιαία ΣΣΕ όχι γιατί νοιάστηκαν για την ενιαία δράση των εργαζομένων, αλλά γιατί εκτιμούν ότι η μεταφορά προσωπικού σε θυγατρικές θα αποδυναμώσει το ρόλο της Ομοσπονδίας, θέτοντας ακόμα και ζήτημα ύπαρξής της, δηλαδή πόσους και τι εκπροσωπεί.

Παράλληλα, η εργοδοσία προχωρά την παραπέρα ανάθεση έργου σε εργολάβους. Ηδη αυτό συμβαίνει με τις σκαφτικές εργασίες και ένα μεγάλο κομμάτι των τηλεφωνικών κέντρων, εγκαταστάσεων κεραιών, κατασκευή νέων δικτύων και παράλληλων εργασιών υποστήριξης. Τώρα ξεκίνησε να αναθέτει μέρος έργου των τεχνικών πεδίου. Στόχος είναι ο Ομιλος ΟΤΕ να διαθέτει μια κρίσιμη μάζα εργαζομένων σε αυτό το αντικείμενο οι οποίοι θα δουλεύουν συνέχεια «στο κόκκινο», και όταν για διάφορους λόγους σημειώνεται παροδική αύξηση του όγκου εργασίας αυτός να δίνεται σε εργολάβους.

Υπηρετούν την κερδοφορία του ομίλου, σαμποτάρουν την οργάνωση της πάλης

Με δεδομένη την άρνηση της εργοδοσίας να δεχθεί το αίτημα για ενιαία ΣΣΕ, προκύπτει η ανάγκη για άμεση αγωνιστική απάντηση, τονίζει ο Αλ. Περράκης, δηλαδή για ενημέρωση των εργαζομένων και αξιοποίηση κάθε πρόσφορης μορφής πάλης. Επισημαίνει μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει απεργιακές κινητοποιήσεις με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που αναγκάζει την εργοδοσία να λάβει υπόψη τις αγωνιστικές αντιδράσεις τους.

Οπως καταγγέλλει, ωστόσο, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού επέλεξαν να αναγάγουν σε κύριο ζήτημα τις μεταξύ τους αντιθέσεις, καθώς συμφωνούν στο κύριο, δηλαδή στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του Ομίλου ΟΤΕ.

Είναι αυτές οι δυνάμεις, προσθέτει, που όλο το προηγούμενο διάστημα έβαλαν τη σφραγίδα τους σε όλες τις αντεργατικές εξελίξεις στον Ομιλο, που υπογράφουν τις συμβάσεις με κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας, είναι οι φορείς του «κοινωνικού εταιρισμού». Γι' αυτό και τώρα έχουν ήδη ξεκινήσει να αλλάζουν την αρχική τους θέση για ενιαία ΣΣΕ και να προβάλλουν το αίτημα για ΣΣΕ μόνο σε ένα κομμάτι των εργαζομένων, όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Η στάση αυτή, μας λέει ο Αλ. Περράκης, διαπιστώνεται και σε επίπεδο Ομοσπονδίας αλλά και στα επιχειρησιακά σωματεία. Χαρακτηριστική είναι η στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στο ΠΑΣΕ ΟΤΕ (μέλη του έχει κυρίως διοικητικό και εμπορικό προσωπικό), που προωθεί το αίτημα για επιχειρησιακή ΣΣΕ στην «Cosmote e-Value», η οποία όμως δεν θα καλύπτει τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους και ουσιαστικά θα επικυρώνει τους διαχωρισμούς της διοίκησης στην πράξη. Την ίδια ώρα η ΑΚΕ στο επιχειρησιακό σωματείο της «Cosmote» διατυπώνει τις επιφυλάξεις της για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το αν θα αφήσει σε ισχύ την εξουσιοδότηση που έχει δώσει στην Ομοσπονδία να προωθήσει το αίτημα για ενιαία ΣΣΕ.

Οι ενέργειες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στηρίζουν τη διαίρεση των εργαζομένων, βάζουν φρένο στην ενιαία δράση τους και στην αναγκαία ανάπτυξη των αγώνων τους για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας. Και με αυτόν τον τρόπο στηρίζουν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, η οποία ενώ έχει μπουκώσει στα κέρδη, και μάλιστα στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, ζητά από τους εργαζόμενους να βάλουν και πάλι πλάτη, με στόχο αυτήν τη φορά να ενισχυθεί ο Ομιλος έναντι των ανταγωνιστών του.

Οπως υπενθυμίζει μάλιστα ο Αλ. Περράκης, το ΣΕΤΗΠ και επιχειρησιακά σωματεία άλλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής έχουν καταθέσει εδώ και καιρό αίτημα να γίνουν μέλη στην Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία να μετατραπεί σε κλαδική, κάτι που άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό της, αλλά δεν εφαρμόζεται. Αν και η συζήτηση έχει ανοίξει για αυτό το θέμα και μέσα στην Ομοσπονδία, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός συνεχίζει την τακτική της διαίρεσης των εργαζομένων, βάζει εμπόδια σε αυτό που σήμερα έχουν πραγματική ανάγκη οι εργαζόμενοι στον κλάδο, την ενιαία απάντηση στην κοινή επίθεση και τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ για όλους.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Να γίνει αποφασιστικό βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών

Οργιο νοθείας μπροστά στο συνέδριο της ΠΟΕΜ καταγγέλλει η ΔΑΣ

Την ανάγκη «να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών» στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) στις 2 και 3 Νοέμβρη, που σημαίνει «να ηττηθεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και να ενισχυθεί η ΔΑΣ, να βγει πρώτη δύναμη», τονίζει στη Διακήρυξή της η ΔΑΣ.

Εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και συνδικαλιστές της ΔΑΣ προχώρησαν μάλιστα χτες σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΠΟΕΜ, καταγγέλλοντας «το όργιο νοθείας το οποίο στήνεται τις τελευταίες μέρες από τις πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ».

Στη Διακήρυξή της η ΔΑΣ σημειώνει ότι στην τρίχρονη θητεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία της ήταν και συνεχίζει να είναι με τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες, προσπαθώντας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στον κλάδο. Ακόμα και όταν έπαιρνε «απόφαση για κάποια κινητοποίηση, αυτό γινόταν μόνο κάτω από την πίεση των δυνάμεων της ΔΑΣ και μετά τις υπονόμευαν στην πράξη». Ακόμα, «στήριξε όλη την άθλια μεθόδευση της συνδικαλιστικής μαφίας που παριστάνουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ», ενώ όταν «οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν πως η ONEX (επιχείρηση αμερικανικών συμφερόντων) αγόρασε τα Ναυπηγεία Σύρου και διεκδικούσε και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για να έχουν οι ΗΠΑ ορμητήριο για τα εγκληματικά τους σχέδια στην περιοχή μας, οι "φωστήρες" του εργοδοτικού συνδικαλισμού μάς είπαν: Δουλειά να 'ναι και ό,τι να 'ναι. Ας δουλέψουμε για τους δολοφόνους δηλαδή...».

Η ΔΑΣ υπογραμμίζει την ανάγκη «να δυναμώσει η αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι σε κυβέρνηση, εργοδοσία, να περιοριστεί η γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής. (..) Για τους λόγους αυτούς ζητάμε τη στήριξη και την κοινή δράση και απλώνουμε το χέρι σε κάθε τίμιο μεταλλεργάτη σε κάθε χώρο δουλειάς για να αγωνιστεί μαζί μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Αποκαλυπτήρια για τις «μαϊμούδες»

Σε ανακοίνωση που έβγαλε η ΔΑΣ μετά από τη χτεσινή κατάληψη στα γραφεία της ΠΟΕΜ, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Οι παρατάξεις αυτές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, έχοντας μετατρέψει την ΠΟΕΜ σε παραμάγαζο του ΣΕΒ εδώ και πολλά χρόνια, επιχειρούν μέσω της εκτεταμένης νοθείας να διαιωνίσουν την κατάσταση αυτή. Εχοντας πάρει μαθήματα επιπέδου μεταπτυχιακού από τη συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ, επιχειρούν να ανατρέψουν τους πραγματικούς συσχετισμούς (...).

Γι' αυτό έχουν λυσσάξει και μόνο με την ιδέα ότι μπορεί οι ταξικές δυνάμεις να έρθουν πρώτη δύναμη στην ΠΟΕΜ.

Τους στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Συνέδριο με μαϊμού αντιπροσώπους δεν μπορεί να γίνει, αλλά και ότι ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο συνέδριο, κανείς δεν πρόκειται να επιβάλει "άκρα του τάφου σιωπή" στους χώρους εργασίας... Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό, θα φροντίσουν οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ώστε κάθε μικρή φλογίτσα αγώνα που ανάβει να γίνεται πυρκαγιά στον κλάδο, και οι αγώνες οι οποίοι θα αναπτύσσονται να έχουν μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και των οικογενειών μας, στην κατεύθυνση κάλυψης των πραγματικών αναγκών μας.

Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας τη νοθεία και παρουσιάζουμε μία - μία τις περιπτώσεις:

1) Σωματείο Μετάλλου Μαγνησίας με δύο αντιπροσώπους. Υπάρχουν δεκάδες ψηφίσαντες που από έναν δειγματοληπτικό έλεγχο βρέθηκαν να μην αντιστοιχούν με τον αριθμό μητρώου ΙΚΑ που εμφανίζεται στο μητρώο του Σωματείου... Πιθανόν να μην πρόκειται καν για υπαρκτά πρόσωπα.

2) Σωματείο Μετάλλου Ημαθίας με δύο αντιπροσώπους. Σωματείο που έφερε εκπρόθεσμα και αντικαταστατικά τα χαρτιά του, για να μην ελεγχθεί πριν το συνέδριο. Συνάδελφοι της ΔΑΣ τον Ιούλιο πέτυχαν μία ομάδα που ηγείται αυτού του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο της Βέροιας, να φτιάχνει πλασματική κατάσταση ψηφισάντων μέσα σε ένα γραφείο, χωρίς να υπάρχουν ψηφοφόροι. Αφού πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς να κάνουν καμία διαδικασία πάλι μέσα σε ένα γραφείο ξαναέστησαν κρυφά αρχαιρεσίες - μαϊμού.

3) Επιχειρησιακό Σωματείο εργαζομένων Ναυπηγείων Σύρου με έναν αντιπρόσωπο. Οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από τον Απρίλιο του '17 και εμφανίζονται να κάνουν αρχαιρεσίες τον Αύγουστο του '18 χωρίς η Επιχείρηση να έχει ούτε έναν εργαζόμενο.

4) Τα Σωματεία Μετάλλου Δυτικής Μακεδονίας με 6 αντιπροσώπους. Σωματείο Ορυχείων Φλώρινας με έναν αντιπρόσωπο, Σωματείο Λιγνιτωρυχείου Αχλάδας Φλώρινας με έναν αντιπρόσωπο και κλαδικό Σωματείο Ροδόπης με δύο αντιπροσώπους δεν έχουν καταθέσει μητρώο εργαζομένων όπως προβλέπεται από τον νόμο 1264/82 και το καταστατικό της ΠΟΕΜ. Από ελέγχους που έχουν γίνει στο παρελθόν, έχει διαπιστωθεί ότι τα Σωματεία αυτά είτε χρησιμοποιούν συγκεκριμένους εργαζόμενους, οι οποίοι ψηφίζουν σε 10 σωματεία, είτε παρουσιάζουν τηλεφωνικούς καταλόγους ως ψηφίσαντες και για να μην μπορεί κανείς να ελέγξει όλες αυτές τις παρανομίες δεν καταθέτουν το μητρώο τους.

5) Επιχειρησιακό Σωματείο ANALKO με δύο αντιπροσώπους. Οι υποτιθέμενες αρχαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν στις 8/8/2019. Εχουμε στα χέρια μας δεκάδες υπεύθυνες δηλώσεις συναδέλφων εργαζομένων στο εργοστάσιο, οι οποίοι πιστοποιούν ότι, ενώ φαίνονται ως ψηφίσαντες, ποτέ τους δεν ψήφισαν στις υποτιθέμενες αρχαιρεσίες, αλλά ούτε και είδαν στο χώρο του εργοστάσιου την παραπάνω ημερομηνία να πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες.

6) Επιχειρησιακό Σωματείο "Γιούλα" με δύο αντιπροσώπους. Στο Σωματείο αυτό πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες τον Απρίλιο του '19. Η θητεία της προηγούμενης διοίκησης είχε λήξει από τον Οκτώβριο του '18, χωρίς όμως να παρθεί είτε παράταση από το Πρωτοδικείο είτε διορισμός Διοίκησης για να προχωρήσει νόμιμα σε αρχαιρεσίες.

7) Επιχειρησιακό Σωματείο ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ με δύο αντιπροσώπους, νέα εγγραφή. Το Σωματείο αυτό προέρχεται από άλλη Ομοσπονδία, την ΟΒΕΣ. Πραγματοποίησε αρχαιρεσίες το Νοέμβρη του '18. Πραγματοποίησε όμως Γενική Συνέλευση για να αλλάξει Ομοσπονδία 2 μήνες μετά, στο τέλος Γενάρη του '19. Επίσης δεν έχει καταθέσει μητρώο μελών με βάση το καταστατικό της ΠΟΕΜ και το νόμο 1264/82.

8) Κλαδικό Μετάλλου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Αττικής. Πρόκειται για διασπαστικό σωματείο, νέα εγγραφή, με έναν αντιπρόσωπο. Ούτε αυτό το Σωματείο έχει καταθέσει μητρώο μελών για να μπορεί να ελεγχθεί εάν τα μέλη του είναι μεταλλεργάτες ή εάν έχουν ψηφίσει σε άλλα Σωματεία. Χωρίς μητρώο μελών απαγορεύεται να εγγραφεί στην Ομοσπονδία.

9) Κλαδικό Σωματείο ΜΑΪΛΗΣ, με έδρα τη Θήβα, με έναν αντιπρόσωπο, νέα εγγραφή. Αν και κλαδικό, πουθενά δεν αναφέρεται ότι γίνονται μέλη μεταλλεργάτες ή ποιοι εργαζόμενοι ποιανού κλάδου. Το καταστατικό της ΠΟΕΜ είναι πολύ συγκεκριμένο, μέλη της γίνονται Σωματεία των οποίων οι εργαζόμενοι ξεκάθαρα εργάζονται στον κλάδο του μετάλλου...

Καλούμε όλους τους μεταλλεργάτες, όλους τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις πρακτικές της συνδικαλιστικής μαφίας στα Συνδικάτα. Παραμένουμε όλοι σε ετοιμότητα να ανατρέψουμε τα σχέδια της εργοδοσίας να έχει στα χέρια της τα Συνδικάτα».

«Οταν οι γαλακτοβιομήχανοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους... »

Ανακοίνωση της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ προς αιγοπροβατοτρόφους της περιοχής

Τα αμύθητα κέρδη των γαλακτοβιομηχάνων πατάνε στην κλοπή του μόχθου των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων του κλάδου

Eurokinissi

Τα αμύθητα κέρδη των γαλακτοβιομηχάνων πατάνε στην κλοπή του μόχθου των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων του κλάδου
Τις αιτίες των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι της Ηπείρου, την ίδια ώρα που οι γαλακτοβιομηχανίες καταγράφουν τεράστια κέρδη, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, καλώντας τους παράλληλα να δώσουν απάντηση με άνοδο της συμμετοχής τους στο οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, με ενίσχυση της πάλης τους σε κοινή δράση και συμμαχία με τους εργάτες.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση.

***

«Οι αιγοπροβατοτρόφοι στην Ηπειρο (και όχι μόνο) μπροστά στη νέα περίοδο παραγωγής που ξεκινάει συνεχίζουν να βλέπουν την τιμή γάλακτος να παραμένει σταθερά κάτω από την τιμή παραγωγής (κόστους), ενώ οι περισσότεροι πληρώνονται με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών.

Την ίδια ώρα οι γαλακτοβιομηχανίες καταγράφουν για μια ακόμη χρονιά κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη" παρουσίασε το 2018 ακαθάριστα κέρδη πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μια κερδοφορία που προέρχεται από την κλοπή του μόχθου των εργατοϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, οι οποίοι υφίστανται τους εκβιασμούς των βιομηχάνων ότι αν δεν δεχτούν τους όρους τους η παραγωγή τους θα μείνει αδιάθετη. Σε αυτούς τους εκβιασμούς έρχονται φέτος να προστεθούν και διάφορες δηλώσεις των εκπροσώπων των επιχειρηματικών ομίλων, όπως αυτές του διευθύνοντα συμβούλου της "Δωδώνη ΑΕ", Μ. Παναγιωτάκη, ότι λόγω των δασμών των ΗΠΑ στην ελληνική φέτα "οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση των τιμών του γάλακτος αποτελεί μη ρεαλιστικό εγχείρημα".

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η "ανάπτυξη", η "εξωστρέφεια" και τα υπόλοιπα που επικαλούνται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΕΒ και ο περιφερειάρχης Ηπείρου φέρνουν αμύθητα κέρδη στους ομίλους της μεταποίησης και της εμπορίας και συνεπάγονται φτώχεια, βάσανα και ανασφάλεια για τους αιγοπροβατοτρόφους και τους εργατοϋπαλλήλους του κλάδου.

Την ίδια ώρα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες βρίσκουν αφορμή να ζητάνε και άλλα κίνητρα για την κερδοφορία τους, σαν να μη τους φτάνουν τα προνόμια που τους έχουν δοθεί διαχρονικά αλλά και τα νέα κυβερνητικά μέτρα για μείωση της φορολογίας των κερδών από 28% στο 24%, των μερισμάτων από 10% σε 5%, της προκαταβολής φόρου κ.λπ.

Παράλληλα, ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ του Μ. Σαράντη, διευθύνοντα συμβούλου της "Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ" (φέτα "Ολυμπος"), και του Γ. Βιτάλη, αντιπροέδρου της "Δωδώνη", για το ποιος πρέπει να είναι πρόεδρος στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ), αναδεικνύει τον ανταγωνισμό των γαλακτοβιομηχανιών για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην αγορά του γάλακτος. Η συζήτηση για τη ΔΟΦ, που αποτελεί όργανο των βιομηχάνων, είναι αποπροσανατολιστική για τους αιγοπροβατοτρόφους, που δεν πρέπει να μπουν στη λογική να επιλέξουν τον "λύκο που θα φυλάει τα πρόβατα".

Η αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή, οι δυσκολίες για διευρυμένη αναπαραγωγή όλων των κεφαλαίων, η σύγκρουση της κερδοφορίας του καθενός έναντι των άλλων (ανισομετρία), οι ανταγωνισμοί μεταξύ καπιταλιστών, κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, έχουν συνέπειες για τους λαούς, που πληρώνουν το μάρμαρο της εκμετάλλευσης, όπως με το ξέσπασμα των κρίσεων που πρόσφατα ζήσαμε και στην Ελλάδα, τους "εμπορικούς πολέμους" (π.χ. ρωσικό εμπάργκο, δασμοί ΗΠΑ κ.λπ.), τις εμπορικές συμφωνίες (π.χ. CETA), διάφορες συμμαχίες και αναδιατάξεις (Brexit), τις επεμβάσεις και τους θερμούς πολέμους.

Απάντηση με ενίσχυση της πάλης ενάντια στην ίδια τη ρίζα των οξυμένων προβλημάτων

Οι αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας μας αξίζουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που έχουν σήμερα στον καπιταλισμό, όπου είναι αναγκασμένοι να "χαρίζουν" την παραγωγή τους με αντάλλαγμα τα "τριάκοντα αργύρια" των ενισχύσεων της ΚΑΠ, που δίνονται για να εξασφαλίζουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι τζάμπα πρώτες ύλες και πρωτογενή προϊόντα.

Να πιστέψουν στη δύναμή τους, να δυναμώσουν τους υπάρχοντες αγροτικούς - κτηνοτροφικούς συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν και μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους.

Μαζί με τους εργάτες, να οργανώσουν την πάλη τους, να οικοδομήσουν με την κοινή δράση τη δική τους συμμαχία, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια κοινωνία που ο μόχθος του εργάτη και του αγροτοκτηνοτρόφου δεν θα συνθλίβεται από τον ανταγωνισμό για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Γιατί το μέλλον των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων βρίσκεται στον σοσιαλισμό, όπου στο έδαφος της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού στον οποίο θα είναι ενταγμένοι οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί τους, έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΕΕ), η παραγωγή θα αναπτύσσεται με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών».

«ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΒΕ
Στον συλλογικό αγώνα η ελπίδα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ

Μακριά από τα προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ κινήθηκε το πρόσφατο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚ ΜΜΕ, ΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚ ΜΜΕ, ενώ και ο νέος συσχετισμός που διαμορφώθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο, παρά τις μεταξύ τους ανακατατάξεις, δεν φέρνει τίποτα ελπιδοφόρο.

Στην αντίπερα όχθη, η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» ΕΒΕ, η οποία παρέμεινε εκλογικά σταθερή, αυξάνοντας και πάλι τις δυνάμεις της στην Αττική, ανέδειξε με τις παρεμβάσεις στο συνέδριο τη διέξοδο για τους αυτοαπασχολούμενους, καλώντας τους να δυναμώσουν τον συλλογικό αγώνα, με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ξεπερνώντας τα εμπόδια που θα βάζει στην οργάνωση της πάλης και η νέα πλειοψηφία στην διοίκηση της Συνομοσπονδίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» επισημαίνει τα εξής:

«Η νέα πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, που αποτελείται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚ ΜΜΕ, ΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚ ΜΜΕ, παρά τις όποιες αλλαγές στον μεταξύ τους συσχετισμό και τις "κόντρες" για τις καρέκλες του προεδρείου, θα συνεχίσει στην πορεία των προηγουμένων χρόνων, νομιμοποιώντας στην πράξη με τις "έξυπνες προτάσεις" της τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων - ΕΕ και καλλιεργώντας για μία ακόμα φορά την ανοχή ότι μπορεί να δοθεί λύση στα προβλήματα των επαγγελματιών χωρίς σύγκρουση με τις στρατηγικές ενίσχυσης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοκατασκευαστών κ.ο.κ.

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η ίδια η συζήτηση στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ. Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της πλειοψηφίας ήταν μακριά από τα προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων. Μακριά από τον εφιάλτη των κατασχέσεων, της φοροληστείας που συνεχίζεται, της Κοινωνικής Ασφάλισης που διαλύεται και παραδίδεται στους ιδιώτες, της ανάγκη πρόσβασης για όλους σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, για ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο. Πόσο δε μάλλον από την επιτακτική ανάγκη οργάνωσης της πάλης για όλα αυτά που ταλανίζουν τις ζωές μας, τις ζωές των οικογενειών μας.

Στον αντίποδα της λογικής του συμβιβασμού με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στάθηκαν για μία ακόμα φορά οι δυνάμεις της "Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης", που εκλογικά παρέμειναν σταθερές στην τρίτη θέση, αυξάνοντας και πάλι τις δυνάμεις της στην Αττική.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της "Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης" ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους ότι η άνοδος της συμμετοχής των αυτοαπασχολούμενων στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και στους αναγκαίους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Τόνισαν ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ έχει βαριές ευθύνες για την κατάσταση του κινήματος των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, για την κατάσταση των σωματείων.

Ολοι μαζί, οργανωμένοι στα σωματεία μας, μπορούμε να προσπεράσουμε τα εμπόδια που θα βάζει στην οργάνωση της πάλης η νέα πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις μας.

Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας των αυτοαπασχολουμένων. Με αιτήματα που πραγματικά διασφαλίζουν την ανακούφιση από τα οξυμένα βάρη των προηγούμενων χρόνων, αλλά και για να καλυφθούν οι σημερινές πιεστικές ανάγκες, οι δικές μας και των παιδιών μας».

ΛΕΣΒΟΣ - ΧΙΟΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Με σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ καλούν σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ. στο κατάστημα της Alpha Bank στη Μυτιλήνη και στο υποκατάστημα της τράπεζας στην Απλωταριά της Χίου, ενάντια στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του Χιώτη μικρού ΕΒΕ, Γ. Παληού, που προωθεί η Alpha Bank.

Οι δύο φορείς απευθύνουν επίσης κοινό κάλεσμα σε συγκέντρωση στη Μυτιλήνη στις 7 Νοέμβρη - μέρα που έχει οριστεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός στη Λέσβο - στην πλατεία Σαπφούς στις 9 π.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ