Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Αναβαθμίζεται» διαρκώς η εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Την ανάγκη της μαζικής οργάνωσης και πάλης ενάντια στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, όπως και «ακόμη πιο προωθημένες οργανωμένες ενέργειες, ιδιαίτερα σε περιοχές που εγκαθίστανται νέες στρατιωτικές βάσεις ή ενδεχομένως και στρατηγεία», ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ο Ν. Δένδιας καταρχήν εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, σημειώνοντας ότι με την «υπογραφή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ (MDCA)», η οποία, όπως είπε, «θα έρθει για να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων», «αναβαθμίζεται περαιτέρω η αμυντική συνεργασία της χώρας με τις ΗΠΑ», για να δείξει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να βαθαίνει την άκρως επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό σημείωσε ότι «η ευρύτερη στάση της Τουρκίας όσον αφορά το Αιγαίο, όσον αφορά την Κύπρο, αλλά και γενικότερα η φιλοσοφία της, η παρουσία της στην περιοχή απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση από την πλευρά μας», ενώ καλλιεργώντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό ισχυρίστηκε εκ νέου ότι τάχα «η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων, την οποία επαγγέλλεται και υλοποιεί η Τουρκία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Για να καταλήξει - στη γνωστή πεπατημένη αναγωγής της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ σε παράγοντα ασφάλειας - ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, βεβαίως σε απόλυτη συνεργασία και προσπάθεια συνεννόησης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».


Για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είπε ότι «δεν επιτρέπεται να εργαλειοποιείται» και να «χρησιμοποιείται εκβιαστικά για την απόσπαση οικονομικής ενίσχυσης» και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική την ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη», όπως βάφτισε την άθλια Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και το ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τα Δ. Βαλκάνια, έθεσε ως προτεραιότητα «την πλήρη και συνεπή εφαρμογή» της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών και κάλεσε τη Β. Μακεδονία όπως και την Αλβανία να προχωρήσουν σε «απτά βήματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα».

Τεράστιοι οι κίνδυνοι για τους λαούς της περιοχής

Ο Γ. Μαρίνος στην τοποθέτησή του επανέλαβε την καταδίκη από το ΚΚΕ της νέας στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να καταλογιστούν οι μεγάλες ευθύνες «στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό που προωθεί με ιδιαίτερο σχέδιο τα συμφέροντά του στην περιοχή. Η Τουρκία είναι μια ΝΑΤΟική δύναμη και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ προωθεί τα δικά της σχέδια. Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αμφισβητεί τα σύνορα και με τη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Ως ΝΑΤΟική δύναμη καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα και έχει θέσει το ζήτημα της ακύρωσης της Συνθήκης της Λοζάνης».

Επισήμανε ότι «δεν ευσταθεί σε καμιά περίπτωση η θέση που παρουσιάζει την ΕΕ ή τις ΗΠΑ ως προστάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων γίνεται με την ανοχή και των ΗΠΑ και της ΕΕ και οι κυρώσεις είναι για το θεαθήναι», προσθέτοντας ότι «το ίδιο ισχύει για την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο», υπενθυμίζοντας όσον αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία ότι και εδώ πρόκειται για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και συμμάχους.

Παρ' όλα αυτά, όπως ανέφερε, «η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να πρωτοστατεί στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών όπως φαίνεται με την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις», στο πλαίσιο της οποίας «τις προηγούμενες μέρες, επί της ουσίας, έγινε αμερικανική απόβαση στο Στεφανοβίκειο, στρατιωτικές ασκήσεις με κέντρο τη Λάρισα και έχουμε συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη. Η συμφωνία αυτή είναι και θα γίνεται περισσότερο επικίνδυνη στην πορεία του χρόνου», τόνισε.

Εξέφρασε παράλληλα τη μεγάλη ανησυχία του ΚΚΕ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής πυρηνικών όπλων στον Αραξο και ρώτησε τον υπουργό πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση.

Αναφορά έκανε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «προωθείται η ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ και δημιουργούνται νέες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων λειτουργούν ως ορμητήρια των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους λαούς στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ