Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Προκλητικός και αμετανόητος ο περιφερειάρχης Πειραιά της ναζιστικής οργάνωσης

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε χτες στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η προκλητική απολογία του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή Πειραιά και νυν «ανεξάρτητου» ευρωβουλευτή Ι. Λαγού, για τα κακουργήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της κακουργηματικής οπλοκατοχής για εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Ο Λαγός διορίστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο από τον αρχηγό Μιχαλολιάκο. Με εντολή του είχε διοριστεί εκτός από περιφερειάρχης Πειραιά (από το 2005 όπως παραδέχθηκε στο δικαστήριο) «υπεύθυνος της οργάνωσης του κινήματος» πανελλαδικά, όπως προκύπτει από σχετικό βίντεο από τον σκληρό δίσκο Μιχαλολιάκου. Ηταν πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ενώ εμπλέκεται και στις τρεις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις, στη δολοφονία Φύσσα, στη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αλλά και σε πολλές από τις συσχετιζόμενες.

Είναι πασίγνωστες πλέον οι ομολογίες Αποστόλου για τις χρυσαυγίτικες «δραστηριότητες», «για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη (Λαγό), ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (Μιχαλολιάκο) και αν δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος, πας» και του Πατέλη με το «ό,τι κινείται σφάζεται», βέβαια μόνο ύστερα από σχετική εντολή Λαγού.

Πριν από τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες τον Ιούνη του 2012, ο Ι. Λαγός σε ομιλία του στο Πέραμα προαναγγέλλει τους στόχους της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, για τους Αιγύπτιους ψαράδες λέει: «...Εχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή...». Στην πρόσφατη απολογία Μίχου στη δίκη προέκυψε ότι ο Λαγός παραδέχτηκε ότι την επίθεση την έκαναν χρυσαυγίτες, που μάλιστα φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής. Ο Λαγός είπε στον Μίχο ότι «έγινε μαλακία».

Πριν από τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τον Αύγουστο του 2013, ο Λαγός επισκέφθηκε τη Ζώνη μαζί με Παναγιώταρο και Μίχο και την προανήγγειλε. Στο σχετικό βίντεο δήλωναν ότι «θα διώξουν τους λακέδες του ΠΑΜΕ» και θα έρθουν αυτοί «να κάνουν κουμάντο στη Ζώνη». Μάλιστα, προανήγγειλε και τον λόγο: «Για την κατάντια αυτή (εννοεί στη Ζώνη) φταίνε - και το δηλώνω ξεκάθαρα γιατί το γνωρίζω πάρα πολύ καλά αυτό - οι επαγγελματίες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, το οποίο εδώ και 10-15 χρόνια, διέλυσαν τα πάντα (...) αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τρομερές απεργίες για τρομακτικά ασήμαντα ζητήματα και κατάφεραν να διαλύσουν όλες τις υποδομές που υπήρχαν».

Οπως προκύπτει από μηνύματα και τηλεφωνικές συνομιλίες, ο Λαγός, το βράδυ της επίθεσης, ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Πανταζή. Τα μηνύματά του δείχνουν γνώση και έγκριση της επίθεσης, εντολή τερματισμού, ενώ επαίρεται και για το αποτέλεσμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δεβελέκο. Γνωστό το μήνυμα του Λαγού - Πατέλη: «Παρεμπιπτόντως τα κομμούνια θα φάνε χοντρό πέσιμο σήμερα. Μάζεψε ο Τάσος καμιά 30αριά και πάνε από εκεί». Τα μηνύματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης και αμέσως μετά του Λαγού - Δεβελέκου: «Βγήκαμε και τους μακελέψαμε», το μήνυμα του Λαγού με αναφορές στην επίθεση: «Τους τρέχουνε τώρα». Η συνομιλία Λαγού - Δεβελέκου, μισή ώρα μετά την επίθεση, που λέει: «Τους ισοπεδώσαμε, τους διαλύσαμε, φάγανε πολύ ξύλο». Στη σχετική τηλεφωνική συνομιλία προκύπτει και ονομαστική αναφορά στον «Πανταζάρα».

Ο Λαγός έχει πλήρη γνώση της συγκρότησης του τάγματος εφόδου της Νίκαιας τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα. Μιλάει με Πατέλη πριν αυτός στείλει το μήνυμα για να συγκεντρωθεί το τάγμα εφόδου στα γραφεία της ΤΟ, στη συνέχεια πάλι με τον Πατέλη και ενημερώνει τον Μιχαλολιάκο. Μετά από την κλήση αυτή μιλάει επανειλημμένα με Πατέλη και ο Πατέλης με Ρουπακιά.

Το πρωί ο Λαγός δίνει μεταξύ άλλων εντολή στους χρυσαυγίτες Πειραιά και Νίκαιας να αδειάσουν γραφεία και σπίτια από μαχαίρια και όπλα, όμως στα γραφεία του Πειραιά βρίσκεται ένα ξεχασμένο κλομπ, ενώ καταγράφεται και η επικοινωνία Λαγού - Δεβελέκου για να μην αναγνωρίσει τον Ρουπακιά, όπου ακούγονται και οι φωνές των Κασιδιάρη - Μιχαλολιάκου.

Ο Ι. Λαγός καταδικάστηκε πρωτόδικα ως ηθικός αυτουργός για την επίθεση στο «Συνεργείο». Τα μηνύματά του αποκαλύπτουν (και με την Μπενέκη) την αυτοπρόσωπη συμμετοχή του και την οργάνωση εκ μέρους του της επίθεσης. Συμμετείχε επίσης στον ξυλοδαρμό του Αστ. Χάμου, όπως προκύπτει από συνομιλία Τσακανίκα - Δεβελέκου. Μαζί με τον Κασιδιάρη έσπευσαν στο δικαστήριο για να υποστηρίξουν τους Στράτο - Σιατούνη, που κατηγορούνταν για τη δολοφονική επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια».

«Δεν έχω ν' απολογηθώ για τίποτα»...

Στην απολογία του χτες, ο Ι. Λαγός αρνήθηκε προκλητικά τα πάντα με τη χαρακτηριστική φράση «δεν έχω ν' απολογηθώ για τίποτα» και έκανε λόγο για ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα από συρραφή, που του αποδίδονται... Κάλυψε όλους τους εμπλεκόμενους των τριών συνεκδικαζόμενων υποθέσεων εκτός από τον Ρουπακιά, τον καθ' ομολογία δράστη, ισχυριζόμενος πως «ήταν περαστικός» από τη Χρυσή Αυγή, όπως επανέλαβε στο δικαστήριο. «Ο κατ' ομολογίαν δράστης λέει ότι ο ίδιος το έκανε (δολοφονία Φύσσα) και διώχθηκαν 69 άνθρωποι, βουλευτές κ.λπ., αυτό είναι παγκόσμιο ρεκόρ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εξαιρετικός» ο Πατέλης, «λίγο βλάκας» ο Αποστόλου, «δεν ήξερε τίποτα» ο Μιχαλολιάκος, δεν διαγράφηκε κανένας, αυτά ήταν λίγο έως πολύ η ουσία των όσων είπε.

Συγκεκριμένα, κάλυψε όλους τους εμπλεκόμενους, από τον αρχηγό Μιχαλολιάκο μέχρι τα μέλη των ΤΟ που εμπλέκονται. Παρά τους όψιμους ισχυρισμούς π.χ. του Παναγιώταρου περί διαγραφών, ο Ι. Λαγός αρνήθηκε ότι υπήρξαν οι οποιεσδήποτε κυρώσεις στους αυτουργούς παρέχοντάς τους πλήρη κάλυψη. «Δεν κλείσαμε την ΤΟ Νίκαιας γιατί πιστεύαμε ότι εμπλέκονται στη δολοφονία, αλλά για λόγους ασφαλείας. Σταματήσαμε τη λειτουργία τους για λίγες μέρες. Ο δολοφόνος έχει ομολογήσει και έχει πει ότι μόνος του το έκανε». Μάλιστα, ανέφερε ότι η παραμονή του Πατέλη έγινε με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Για τη ναζιστική ιδεολογία, το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής με τον χιτλερικό αετό στο στήθος απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «θα απαντήσω αν λεχθεί ότι διωκόμαστε για πολιτικές απόψεις». Παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι στο παραπεμπτικό βούλευμα ερευνάται το κίνητρο των εγκληματικών πράξεων, δηλαδή η ναζιστική ιδεολογία.

Ο πρώην περιφερειάρχης Πειραιά παραδέχτηκε ότι το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα μίλησε πολλές φορές με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γ. Πατέλη, γεγονός που του επισημάνθηκε και από το δικαστήριο («Τι λέγατε σε όλες αυτές τις κλήσεις;»), απαριθμώντας του όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις σε κινητό και σταθερό, υποστήριξε όμως ότι αν και μίλησε τη νύχτα με τον αρχηγό Μιχαλολιάκο, δεν του ανέφερε απολύτως τίποτα. Είπε χαρακτηριστικά: «(...) τη νύχτα με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Δεν απάντησα εκείνη τη στιγμή γιατί προσπαθώ να μιλήσω με τον Γ. Πατέλη και να μάθω τι έγινε. Τον καλώ μετά, αλλά δεν του αναφέρω τίποτα και μιλάμε για άλλα ζητήματα. Την άλλη μέρα το πρωί μιλάμε για να τον πάρουμε από το σπίτι με μία ομάδα περιφρούρησης για να πάμε στη Μεσογείων. Δεν τον ενημέρωσα ποτέ για όσα μου είπε ο Πατέλης. Το πρωί ήταν ήδη ενημερωμένος...».

Ηταν προκλητικός απέναντι στο δικαστήριο, αποκάλεσε τη διαδικασία «ντροπιαστική», «μας τραβολογάτε εδώ και εξήμισι χρόνια να απολογηθούμε για φωτογραφίες». Σημειωτέον ότι αν και έκανε πάλι λόγο για συρραφές, από το δικαστήριο π.χ. αναγνώστηκε αυτούσια η συνομιλία του με τον Δεβελέκο που μιλάει για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Διαφοροποιήθηκε σε ζητήματα χειρισμού της δίκης, όπως π.χ. ότι δεν είχε δημοσιότητα, αν και οι συνήγοροί του δεν είχαν διαφορετική στάση από τους άλλους υπερασπιστές μέχρι σήμερα για το σχετικό ζήτημα.

«Περαστικός ο Ρουπακιάς», «συνηθισμένη η ιεραρχία»...

Επέμενε για τα περί του τάχα «περαστικού Ρουπακιά» («Τον είχα δει πέντε - έξι φορές στα γραφεία, όπως άλλους διακόσιους»), παρά την επισήμανση του δικαστηρίου για αναφορά του ονόματός του σε λογιστικό έγγραφο μαζί με τον υπεύθυνο της ΤΟ Νίκαιας Πατέλη, ή την παρουσία του σε ορκωμοσία.

Διέψευσε τον Μίχο, που είπε στην απολογία του ότι ο Λαγός ήξερε πως χρυσαυγίτες έκαναν την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες. Μάλιστα, είπε ότι «γονάτισε» για να γλιτώσει από τις συνέπειες της ποινικής δίωξης. Για τα όσα έλεγε στην ομιλία του για λογαριασμό που θα δίνουν στη ΧΑ οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, παρέπεμψε σε δήθεν ...«έλεγχο των λαθρομεταναστών» από τις κρατικές αρχές με τη μεσολάβηση της ΧΑ.

Παραδέχτηκε ότι όταν μιλάει στις τηλεφωνικές του κλήσεις για τον Τάσο, αναφέρεται πάντα στον Πανταζή, τον οποίον χαρακτήρισε «ενεργό μέλος της οργάνωσης Περάματος». Για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δήλωσε ότι έγινε απλώς «ιδεολογική μάχη», αναπαράγοντας τον αντικομμουνιστικό οχετό που είχαν χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσουν την επίθεση. Απέφυγε να υποδείξει ποιος ήταν ο επικεφαλής των χρυσαυγιτών και δεν σχολίασε τα μηνύματά του πριν και μετά την επίθεση, π.χ. «θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα στενοχωριόμουν κιόλας αν οι χρυσαυγίτες αμύνονταν και του ΚΚΕ έτρωγαν πέντε χαστούκια, σφαλιάρες».

Χαρακτήρισε την ιεραρχία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής «συνηθισμένη» και «ανάλογη με ό,τι συμβαίνει σε όλα τα κόμματα». Πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές δεν δρούσαν ανεξέλεγκτα, εννοείται μιλάγαμε με τον Αρχηγό μας... το Πολιτικό Συμβούλιο αναφερόταν στον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής». Για το Πειθαρχικό είπε ότι δεν λειτούργησε γιατί «δεν προλάβαμε, μπήκαμε φυλακή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χονδροειδή ψέματα και αντιφάσεις(2019-09-12 00:00:00.0)
Αποκαλυπτικά στοιχεία από τους συνηγόρους της οικογένειας Φύσσα και των Αιγυπτίων αλιεργατών(2018-08-09 00:00:00.0)
Συνεχίστηκαν τα αναγνωστέα έγγραφα(2018-02-23 00:00:00.0)
Απολογείται για τη δολοφονική επίθεση ο συνεργάτης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής(2017-04-05 00:00:00.0)
Υλοποιούν τις εγκληματικές πράξεις επειδή έχουν εντολές και διαβεβαίωση ότι η ηγεσία θα τους καλύψει(2017-01-18 00:00:00.0)
Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα(2015-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ