Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια στη Γενεύη και επιθέσεις Τούρκων κατά του συριακού στρατού

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη
ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέα σκληρά παζάρια με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» στη Συρία ξεκινούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη τα 150 μέλη της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, μετά την επίσημη πρώτη σύγκλησή της χτες, με φόντο τις κόντρες των ιμπεριαλιστών για ξαναμοίρασμα της «πίτας» στην ευρύτερη περιοχή έπειτα από οκτώ χρόνια καταστροφικών συγκρούσεων.

Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, που ξεκινούν χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με στόχο την τροποποίηση ή και το ξαναγράψιμο του συριακού Συντάγματος, δρομολογούνται παράλληλα με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν τα στρατεύματά τους σε πετρελαιοπηγές της ΒΑ Συρίας, το σχέδιο του τουρκικού στρατού για τη δημιουργία της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» και τις συνεχιζόμενες αιματηρές επιθέσεις των τουρκόφιλων μισθοφόρων σε βάρος του συριακού στρατού και αμάχων μεθοριακών συριακών πόλεων, που είναι εκτός της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» των 32 χλμ. Τέτοιες επιθέσεις σε βάρος του συριακού στρατού εξαπέλυσαν χτες τουρκικά στρατεύματα και οι μισθοφόροι τους πέριξ των πόλεων Ταλ Τάμιρ και Ρας αλ Αΐν, προκαλώντας θύματα και νέο κύμα φυγής εκατοντάδων αμάχων...

Μπροστά στα προφανή προβλήματα και την εύθραυστη εκεχειρία που επιβάλλεται στην τουρκοσυριακή μεθόριο μετά τη ρωσοτουρκική συμφωνία της 22ης Οκτώβρη, εμφανίστηκαν σχετικά «αισιόδοξοι» οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, του Ιράν, Μοχάμεντ Τζ. Ζαρίφ, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πρωτοστατούν στη λεγόμενη «διαδικασία της Αστάνα», με υποτιθέμενο στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης τερματισμού του πολέμου στη Συρία. Οι τρεις υπουργοί, που συναντήθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, υποστήριξαν ότι επιδιώκουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της εμπόλεμης χώρας. Κάλεσαν τα μέλη της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής να καταβάλουν «κάθε προσπάθεια» για την ευόδωση του σκοπού αυτού και κατήγγειλαν τις ΗΠΑ για την επιλογή τους να κυριεύσουν τις πετρελαιοπηγές της ΒΑ Συρίας, διατηρώντας την παράνομη στρατιωτική βάση που έχουν φτιάξει στο Αλ Τανφ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, προσπάθησε να εμφανιστεί αισιόδοξος. Παρομοίασε με «ελπίδα φωτός» τη σύγκληση της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής (που αποφασίστηκε το Γενάρη του 2018 στο Σότσι, στη διάρκεια της συνάντησης των Προέδρων Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν) προσδοκώντας πως θα ανοίξει το δρόμο για την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Η Δαμασκός προειδοποιεί

Ωστόσο, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιδιώξεις της Τουρκίας, προειδοποιώντας για μία ακόμα φορά πως «η εχθρική τουρκική εισβολή στη ΒΑ Συρία απειλεί σοβαρά τις εργασίες της Επιτροπής».

Παράλληλα, το συριακό υπουργείο Αμυνας κάλεσε όλες τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη ΒΑ Συρία να ενταχθούν στον συριακό στρατό και να πολεμήσουν όλοι μαζί «την τουρκική επίθεση που απειλεί το συριακό έδαφος». «Η Γενική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα μέλη των μονάδων των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις» του συριακού στρατού, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου και κατέληξε με την επισήμανση ότι «όλοι οι Σύροι, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής μειονότητας, αντιμετωπίζουν έναν εχθρό».

Οι πρώτες δηλώσεις της Συνταγματικής Επιτροπής

Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν σε προσεκτικές δηλώσεις τούς συμπροεδρεύοντες της 150μελούς Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, δηλαδή τον Αχμαντ Κουζμπάρι από τη μεριά της κυβέρνησης και τον Χάντι αλ Μπάχρα από τη μεριά της αντιπολίτευσης.

Ο Κουζμπάρι εξέφρασε προθυμία για «οποιεσδήποτε πιθανές» κινήσεις που θα οδηγήσουν στην τροποποίηση ή και ανασύνταξη του συριακού Συντάγματος, «που θα βελτιώσει την πραγματικότητα για το λαό μας».

Ο δε Μπάχρα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στο 2020 θα επιτευχθεί η εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο.

Οπως έγινε γνωστό, σήμερα Πέμπτη η Συνταγματική Επιτροπή θα συγκληθεί για να επιλέξει έναν μικρότερο «πυρήνα» 45 ατόμων που θα αναλάβουν να εργαστούν πάνω στις λεπτομέρειες ενός νέου σχεδίου Συντάγματος.

Αύριο Παρασκευή 1η Νοέμβρη θα ξεκινήσει η πρώτη συνάντηση, με στόχο την τροποποίηση ή σύνταξη νέου Συντάγματος.

Οι αποφάσεις θα παίρνονται, όπου είναι εφικτό, συναινετικά. Διαφορετικά θα απαιτείται πλειοψηφία 75% ώστε να επιτυγχάνονται οι συμβιβασμοί. Σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη διαρκούσαν μερικές μέρες, αυτή τη φορά δεν υπάρχουν καθόλου χρονοδιαγράμματα, ώστε να μην ορθώνονται περαιτέρω εμπόδια και να μην αυξάνονται οι πιέσεις στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Οι προηγούμενοι γύροι διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μετά το 2014, δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα.

Το ψήφισμα του αμερικανικού Κογκρέσου

Σε κάθε περίπτωση, τα παζάρια στη Γενεύη ξεκινούν στη σκιά της αυξημένης έντασης που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Νέο «λάδι στη φωτιά» έριξε αργά το βράδυ της Τρίτης διακομματικό ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που με 403 ψήφους υπέρ και μόλις 16 κατά απαιτεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει στην Αγκυρα κυρώσεις και άλλους περιορισμούς, με πρόσχημα την τρίτη χερσαία επίθεση που ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός στη Βόρεια Συρία, στις 9 Οκτώβρη.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται: Απαγόρευση της μεταφοράς αμερικανικού στρατιωτικού υλικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, επιβολή κυρώσεων κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας «Halkbank» και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκόλυναν μέσω συναλλαγών τη χρηματοδότηση της εισβολής στη Συρία, απαίτηση από την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο CAATSA (για την ασφάλεια των ΗΠΑ) για την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος «S-400».

Χτες το απόγευμα, πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ψήφισμα του Κογκρέσου, δήλωσε πως ο Τραμπ έχει έτοιμη μία λίστα για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας «σε περίπτωση που χρειαστεί». Τόνισε ωστόσο ότι μέχρι τώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι «ευχαριστημένος με την εκεχειρία στη Συρία».

Από την πλευρά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν σημείωσε ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο «θα απαντήσει» στα ψηφίσματα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων (αναφέρεται και στο σχετικό με τη Γενοκτονία των Αρμενίων) και ότι «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την απόφαση αυτή, η οποία δεν έχει καμία αξία για την Αγκυρα». Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ανάρτησή του στο «Twitter» υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιχνίδι» με την εισβολή της στη ΒΑ Συρία, ενώ έκρινε πως η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε στόχο να παρθεί «εκδίκηση» για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ