Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αγώνας για συμβάσεις κλαδικές
  • Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την Τρίτη 17/9 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
  • Κλιμάκωση με απεργία τις μέρες που θα έρθει στη Βουλή το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο

Συλλαλητήρια ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί για λογαριασμό του κεφαλαίου να σαρώσει Συλλογικές Συμβάσεις, μισθούς και συνδικαλιστικές ελευθερίες οργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 17/9, ενώ παράλληλα καλεί τα συνδικάτα σε κλιμάκωση με απεργία τις μέρες που θα έρθει στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 17/9 θα γίνει στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί για τις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), στον Βόλο (7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), στην Καλαμάτα (7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη), στην Τρίπολη (6.30 μ.μ., πλατεία Πετρινού), στις Σέρρες (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), στην Εορδαία (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), στην Κατερίνη (6 μ.μ., Σιντριβάνι - Πλατάνι) και στη Νάουσα (6.30 μ.μ., κέντρο).

Την Τετάρτη 18/9 θα γίνουν κινητοποιήσεις στη Λάρισα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία) και στην Καρδίτσα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).

Αμεση, μαχητική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει ό,τι άφησε όρθιο η κρίση τους!», σχολιάζει το ΠΑΜΕ για το περιεχόμενο του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Καλεί εργαζόμενους και σωματεία σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και κλιμάκωση με απεργία τις μέρες που το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή.


Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα, δεκάδες σωματεία με ανακοινώσεις τους καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στα συλλαλητήρια, ενώ προετοιμάζουν την απεργιακή τους απάντηση με συνελεύσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Μέσα από όλη τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους, τα σωματεία ανοίγουν πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο της νέας κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης.

Αναδεικνύουν το γεγονός ότι το ίδιο το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο επιβεβαιώνει πως η στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης περιλαμβάνει από τη μία «δώρα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, στις Συλλογικές Συμβάσεις και τους μισθούς, στη συλλογική οργάνωση και δράση.

Ξεσκεπάζουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς που χαρακτηρίζουν ξεδιάντροπα το νομοσχέδιο... «φιλεργατική τομή» (!), αλλά και την εξίσου προκλητική υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζει τις προωθούμενες ρυθμίσεις «επιστροφή σε βαθιά μνημονιακές εποχές», όταν η δική του κυβέρνηση πρόσθεσε ένα ακόμα μνημόνιο και πλήθος αντεργατικών μέτρων, προτού παραλάβει τη σκυτάλη της αντιλαϊκής επίθεσης η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στη μάχη για την απόκρουση της επίθεσης οι ταξικές δυνάμεις αποκαλύπτουν ταυτόχρονα τους καταμερισμένους ρόλους κυβέρνησης και συνδικαλιστικής μαφίας για την προώθησή της. Ξεσκεπάζουν το ρόλο της δοτής ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, η οποία αφού έτρεξε πρώτη - πρώτη στη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» με τον πρωθυπουργό, αφού δεν έβγαλε άχνα για το αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που τους παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού έκανε ό,τι μπορούσε για να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής ενόψει της νέας επίθεσης, γιατί τάχα «δεν μπορούμε να βγάλουμε άμεσα και γρήγορα συμπεράσματα», όπως δήλωνε ο Γ. Παναγόπουλος, βγήκε τελικά να κλαψουρίσει όχι για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά γιατί «δεν έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος» πριν από τη δημοσιοποίησή του, ενώ, κατακτώντας νέα επίπεδα φαιδρότητας, επιτέθηκε ξανά στο ΠΑΜΕ για το ότι ματαίωσε τη νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων και στελεχών της εργοδοσίας στις διαδικασίες του Συνεδρίου της...

Πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη στην Αττική και άλλες πρωτοβουλίες

Με στόχο την οργάνωση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην αντεργατική επίθεση, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και συνδικαλιστών, τη Δευτέρα 30/9 στις 6.30 μ.μ., στο Θέατρο «Διάνα» (Ιπποκράτους 7, Αθήνα). Με ανακοίνωσή της απευθύνεται σε κάθε συνδικάτο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, καλώντας «όλοι μαζί να μην αφήσουμε την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους να βάλουν τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστικούς αγώνες στο γύψο».

Τις επόμενες μέρες έχουν επίσης προγραμματιστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, την Κυριακή 15/9 στις 10 π.μ., στα γραφεία του.

-- Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 16/9 στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών οργανώνουν από κοινού συνδικαλιστικές οργανώσεις του Ηρακλείου, την Τετάρτη 18/9 στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Το κάλεσμα απευθύνουν τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

-- Σε σύσκεψη προχωρούν την Τετάρτη 18/9, στις 10.30 π.μ., τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, για την προετοιμασία της απεργιακής απάντησης. Ζητούν επίσης την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, για λήψη απεργιακής απόφασης.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 18/9, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

Απεργιακές αποφάσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας

Δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα αποφασίζουν την προκήρυξη απεργίας ενάντια στις αντεργατικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου.

Οσον αφορά τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει:

-- Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

-- Τα Εργατικά Κέντρα: Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Λαμίας, Πάτρας, Σάμου, Αγρινίου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Νάουσας και Κέρκυρας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org