Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών»

Αμεση απάντηση στην επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη που «επιθεώρησε» τη μετατροπή του λιμανιού σε «κόμβο» των επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ

INTIME NEWS

Με τη διοργάνωση κινητοποίησης στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ έδωσε την Παρασκευή άμεση απάντηση στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών για τη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο των σχεδιασμών τους σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα. Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κατά τη διάρκεια φιέστας, στην οποία συμμετείχε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, συνοδευόμενος και από τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να επιθεωρήσουν την ανέλκυση βυθισμένης βυθοκόρου.

Με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία τονίζει ότι είναι ανεπιθύμητος και καλεί τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης, τη νεολαία «να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ένα ακόμα ορμητήριο θανάτου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «οι εξελίξεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μόνο ανησυχία μπορούν να δημιουργούν στο λαό της περιοχής», τονίζοντας πως «όσοι στηρίζουν την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (κυβέρνηση, αστικά κόμματα, Περιφέρεια, δημοτική αρχή, Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης κ.ά.) στάζουν μέλι για την ανέλκυση (...) Προσπαθούν, μιλώντας για ανάπτυξη του λιμανιού και της περιοχής, να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους και κινδύνους που περιμένουν το λαό μας».

Από την κινητοποίηση της ΤΕ του ΚΚΕ
Από την κινητοποίηση της ΤΕ του ΚΚΕ
Η ΤΕ του Κόμματος τονίζει ακόμη πως «η ανέλκυση του ναυαγίου έπρεπε να έχει γίνει με ευθύνη του κράτους εδώ και χρόνια ώστε το λιμάνι να είναι ασφαλές και λειτουργικό για τις ανάγκες του λαού. Για ακόμα μια φορά όμως βλέπουμε ότι απαιτούμενα έργα γίνονται μόνο όταν εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες του κεφαλαίου και των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ. Γίνονται τώρα που ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, μια εξέλιξη που στήριξε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ».

Αφού τονίζει ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους Αμερικανούς, που «θέλουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, μετατρέποντας το λαό της περιοχής ευθέως σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών», καλεί το λαό της περιοχής να σταθεί δίπλα στο ΚΚΕ ώστε να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, να μη μετατραπεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε χώρο υποδοχής αμερικανικού πολεμικού υλικού και δημιουργίας νέας βάσης, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ορμητήριο για Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα

Ο Πάιατ επισκέφτηκε το λιμάνι της πόλης για να επιθεωρήσει την πρόοδο στην ανέλκυση της βυθισμένης βυθοκόρου «Ολγα», έργο πρώτης προτεραιότητας για τους Αμερικανούς (η ανέλκυση πραγματοποιείται με πόρους του αμερικανικού στρατού) για να αξιοποιήσουν το λιμάνι για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς. Μαζί με τον Αμερικανό ήταν και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αποτυπώνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στον «Στρατηγικό Διάλογο» των δύο χωρών (η επόμενη φάση του γίνεται τον Οκτώβρη στην Αθήνα) έσπευσε να του δώσει τον εύγλωττο τίτλο «Μαζί».

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την ταχεία εκτέλεση και επιτυχία της ανέλκυσης είναι τέτοιο, που έχουν αποσπασμένους δύο υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού τους στο σημείο της επιχείρησης, συν άλλα 20 - 30 απασχολούμενα στελέχη με την όλη υπόθεση, παρέχοντας υποστήριξη εξ αποστάσεως. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβρη.

Ο ίδιος ο Πάιατ σε ομιλία που έκανε στο λιμάνι δήλωσε «ευτυχής» που επισκέφτηκε για άλλη μια φορά την Αλεξανδρούπολη προκειμένου «να αναδείξουμε το έργο μας εδώ μαζί με τους Ελληνες συμμάχους μας, καθώς και τις ευκαιρίες που βλέπουμε για τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση αυτού του σημαντικού θαλάσσιου περιουσιακού στοιχείου. Είμαι βέβαιος ότι επισκέφθηκα την Αλεξανδρούπολη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα και αυτό αντικατοπτρίζει την κρίσιμη γεωπολιτική σημασία της πόλης ως πύλης προς τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων».

Εξήγησε: «Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κρίσιμο σύνδεσμο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, την περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, οπότε είναι λογικό οι ΗΠΑ και η Ελλάδα να επιλέξουν εδώ να συνεργαστούν για την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και οικονομικών συμφερόντων».

Επέμεινε ότι το σχέδιο για την απομάκρυνση της βυθοκόρου «αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στη συμμαχία ΗΠΑ - Ελλάδας. Η επένδυση ύψους 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων θα ενισχύσει την ικανότητα του λιμένα για στρατιωτικές κινήσεις αλλά θα συμβάλει και στην εμπορική του αξία».

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι οι Αμερικανοί «προσβλέπουν» στην επόμενη περιοδική ανάπτυξη Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού τους στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας αργότερα φέτος.

«Προσβλέπουμε επίσης στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση αυτής της εγκατάστασης (σ.σ. του λιμένα Αλεξανδρούπολης) και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν προϋποθέσεις για συμμετοχή Αμερικανών επενδυτών». Τέλος, επανέλαβε «την κρίσιμη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου για το FSRU (σ.σ. πλατφόρμα φυσικού αερίου), το εμπόριο φυσικού αερίου, τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της GE και μια σειρά άλλων έργων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ