Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Η γνώση είναι δύναμη και φωτίζει την πραγματική διέξοδο

Συζήτηση με τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, υπεύθυνο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η Γνώση είναι δύναμη»: Με το σύνθημα αυτό, το εκδοτικό της «Σύγχρονης Εποχής» ανταποκρίνεται στο καθήκον της πάλης των ιδεών, δίνει εφόδια με παλιές και νέες εκδόσεις, φωτίζει την πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Τους στόχους της «Σύγχρονης Εποχής» για το επόμενο διάστημα, για την ενίσχυση του μορφωτικού ρεύματος τόσο μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ όσο και ευρύτερα στους εργαζόμενους, αναλύει με συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, υπεύθυνος των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρουσιάζει τις νέες εκδόσεις αλλά και το σχεδιασμό για τις επόμενες, μιλάει για την παρουσία του Βιβλιοπωλείου στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με ειδικές εκπτώσεις και πακέτα προσφοράς, καθώς και για τη νέα δυνατότητα της ατομικής συνδρομής.

***

-- Ποιοι είναι οι στόχοι της «Σύγχρονης Εποχής» για το επόμενο διάστημα;

-- Η «Σύγχρονη Εποχή» σε ολόκληρη την ιστορική της διαδρομή έχει δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη σε όγκο και ιδιαίτερα σημαντική παραγωγή εκδόσεων. Παίρνοντας τη «σκυτάλη», συνέχισε την πλούσια εκδοτική δραστηριότητα που διατρέχει την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, η οποία ήταν αδιάκοπη σε όλες τις συνθήκες, νομιμότητας, παρανομίας, υποχώρησης και ανόδου της ταξικής πάλης, που έφτασε μέχρι και την ένοπλη αναμέτρηση. Πρωτοστάτησε στη μετάφραση και έκδοση μεγάλου όγκου των έργων των κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού, σε εκδόσεις με ιδεολογικό - πολιτικό, ιστορικό, λογοτεχνικό κ.λπ. περιεχόμενο και όχι μόνο.

Σταθερό το ραντεβού στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» στα Φεστιβάλ
Σταθερό το ραντεβού στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» στα Φεστιβάλ
Η προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε και σήμερα στο καθήκον της μελέτης και της ανάπτυξης της θεωρίας, της αξιοποίησης της ιστορικής πείρας, στο καθήκον της διάδοσης της γνώσης μέσω της παραγωγής και διάδοσης βιβλίου, δεν αποτελεί απλά την ευθύνη μας για συνέχεια αυτής της πολύτιμης ιστορικής παρακαταθήκης.

Πρόκειται, πρώτα απ' όλα, για καθήκον που απορρέει από την πεποίθησή μας ότι η θεωρία αποτελεί τον οδηγό της γνήσιας επαναστατικής δράσης. Τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης στην κατεύθυνση της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ειδικά σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων και υποχώρησης, αποτελεί αδιαχώριστο στοιχείο από την πάλη των ιδεών.

Πρόκειται για καθήκον που υπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης διαπάλης. Συμβάλλει στην απόκτηση εφοδίων και βελτίωσης της ικανότητας ερμηνείας της πραγματικότητας. Αναδεικνύει τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων και τον πραγματικό αντίπαλο, ο οποίος επιδιώκει την υποταγή, ακόμα και την εθελοντική συμπόρευση των λαϊκών στρωμάτων με τα δικά του συμφέροντα. Φωτίζει την πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο με βάση τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και τις αντικειμενικές παραγωγικές δυνατότητες που εξασφαλίζει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ενισχύει την αισιοδοξία για την προοπτική του αγώνα, την αντοχή στις πιέσεις και τις δυσκολίες.

Σήμερα, με σύνθημα «Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ», συνεχίζουμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, έτσι ώστε να συμβάλουμε στη δημιουργία και την ενίσχυση ενός μορφωτικού ρεύματος που δεν περιορίζεται στα όρια των γραμμών του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά επιδρά και σε έναν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Αντίπαλός μας δεν είναι μόνο η επιχείρηση απαξίωσης του διαβάσματος και της αναζήτησης της γνώσης, μέσω της αντίληψης που καλλιεργούν η αστική τάξη και το αστικό εκπαιδευτικό σύστημα και επιβάλλουν ο ίδιος ο τρόπος και οι όροι ζωής και δουλειάς των εργαζομένων σήμερα. Αντίπαλός μας είναι ο ανορθολογισμός και η αντιδιαλεκτική, μεταφυσική θεώρηση ακόμα και στην περίπτωση που προβάλλονται, υποκριτικά βεβαίως, η ανάγκη και η αξία του διαβάσματος. Σε αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκουμε την όξυνση της αντιπαράθεσης με αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες και στο χώρο των επιστημών, έτσι ώστε περισσότεροι νέοι επιστήμονες να έρθουν σε επαφή με τη διαλεκτική υλιστική ανάλυση.

-- Πώς σχεδιάζετε την υλοποίηση των στόχων σας στο επόμενο διάστημα;

-- Η «Σύγχρονη Εποχή» έχει σημαντική πείρα και βέβαια η δουλειά της έχει μια συνέχεια που επιδιώκουμε να εμπλουτίζουμε συνεχώς με την ανάπτυξη μιας σειράς πρωτοβουλιών.

Κυκλοφορούν ήδη μια σειρά νέες εκδόσεις. Ενδεικτικά αναφέρω:

Συνεχίζουμε την προσπάθεια μετάφρασης και έκδοσης στα Ελληνικά ανέκδοτου στη γλώσσα μας έργου των Μαρξ και Ενγκελς. Απαντάμε στην επιχείρηση ανακάλυψης διάστασης απόψεων μεταξύ των δύο κλασικών της θεωρίας του επιστημονικού κομμουνισμού και απόκρυψης της σταθερής πνευματικής επικοινωνίας και συνεργασίας, με την «Αλληλογραφία Μαρξ - Ενγκελς για το Κεφάλαιο», Α' τόμος.

Αναδεικνύουμε πλευρές της μαχητικής πείρας του επαναστατικού κινήματος, με την έκδοση «ΦΕΛΙΞ ΤΖΕΡΖΙΝΣΚΙ. Μαχητής της επανάστασης».

Επιμένουμε στη μελέτη της πείρας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον προηγούμενο αιώνα, αντλούμε συμπεράσματα πολύτιμα για τη νέα έφοδο των εκμεταλλευομένων, όπως με την έκδοση «ΣΤΑΛΙΝ Ι. Β. Απαντα - Τόμος 05 (1921-1923)».

Συμβάλλουμε στη διάδοση σύγχρονου ιδεολογικού - πολιτικού βιβλίου με έμφαση στη νεολαία, όπως με την έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το Σοσιαλισμό».

Ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες εξειδίκευσης της πολιτικής πρότασης του Κόμματος, όπως με την έκδοση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι εξελίξεις στην ΕΥΑΘ και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στηρίζουμε τη σχέση των αναγνωστών μας με τη λογοτεχνία, τις τέχνες και τον πολιτισμό που υπηρετούν ανώτερα ιδανικά. Τέτοιες εκδόσεις είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας του Ι. Ερενμπουργκ «Το ένατο κύμα (Τόμος Α' & Β')», η έκδοση του Βασίλη Μόσχου «Οι Λογοτέχνες στην ταξική αναμέτρηση της δεκαετίας 1940-1950», το βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου «Εκμυστηρεύσεις της Ελλης Αλεξίου», όπως και η έκδοση «Διαγωνισμός Λογοτεχνίας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Τα βραβευμένα έργα».

Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθούν μια σειρά δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, όπως π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα για την προβολή του περιεχομένου μιας σειράς εκδόσεων νέων αλλά και προηγούμενων, όπως ο Α' Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ.

Παίρνουμε μέτρα προκειμένου οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» να προβληθούν και να φτάσουν στην καλύτερη δυνατή τιμή σε όλη την Ελλάδα.

Εγκαινιάζουμε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα τη δυνατότητα ατομικής συνδρομής προκειμένου να φτάνουν στο σπίτι κάθε ενδιαφερόμενου όλες μας οι εκδόσεις σε σταθερή βάση και χαμηλή τιμή. Ταυτόχρονα, ήδη λειτουργεί ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο με αποστολή των εκδόσεών μας όπου μας ζητηθεί.

Συμμετέχουμε στην έκθεση βιβλίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου στο Ζάππειο, προκειμένου οι επισκέπτες της έκθεσης να έρθουν σε επαφή και να γνωριστούν με τις δικές μας εκδόσεις και με βάση την εικόνα η κίνηση στο περίπτερό μας και η διακίνηση τίτλων μας είχαν καλά αποτελέσματα.

-- Τι ετοιμάζετε από νέες εκδόσεις;

-- Προετοιμάζουμε μια σειρά από νέες εκδόσεις μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ήδη διαμορφώνεται ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά. Ενδεικτικά για την ώρα αναφέρω κάποιους μόνο τίτλους: Ο Β' τόμος της «Αλληλογραφίας Μαρξ - Ενγκελς για το Κεφάλαιο», τα Ντοκουμέντα της 18ης Ολομέλειας που ΚΚΕ πριν το προγραμματικό 9ο Συνέδριό του, Β. Α. Βαζιούλιν «Το γίγνεσθαι της μεθόδου επιστημονικής έρευνας του Μαρξ», έκδοση για τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ισπανία και βέβαια ιστορικό, λογοτεχνικό και παιδικό βιβλίο.

-- Θα συνεχιστεί η παράδοση των εκπτώσεων στο Φεστιβάλ;

-- Αρχικά να επισημάνουμε ότι στο Φεστιβάλ ο χώρος του Βιβλιοπωλείου θα είναι διαμορφωμένος με βάση ειδικές θεματικές ενότητες, που αφορούν: Καταρχήν εκδόσεις με έργα των κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού, κατηγορία στην οποία η «Σύγχρονη Εποχή» κυριαρχεί στο χώρο των εκδόσεων, επίσης αφιέρωμα στην πείρα του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, αλλά και κατηγορίες με ιστορικό, λογοτεχνικό βιβλίο, εκδόσεις για τη νεολαία, για τις γυναίκες, το παιδί κ.λπ.

Το σύνολο των εκδόσεών μας θα πωλούνται στο Φεστιβάλ με ειδικές εκπτώσεις. Παράλληλα, ήδη έχουμε ανακοινώσει ειδικές προσφορές για πακέτα βιβλίων σε ιδιαίτερα μειωμένες τιμές, προκειμένου οι επισκέπτες του Φεστιβάλ να αγοράζουν βιβλία σε τιμές που να αποζημιώνεται η παρουσία τους και με αυτόν τον τρόπο.

Βέβαια, και σε αυτό το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί η παράδοση της μειωμένης τιμής (στα 25 ευρώ) για την ετήσια συνδρομή της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org