Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Μια σειρά ειδικών εκδόσεων θα κυκλοφορήσουν στο Φεστιβάλ

Μια σειρά από έντυπες εκδόσεις της ΚΝΕ, που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, θα κυκλοφορήσουν στο 45ο Φεστιβάλ στην Αθήνα. Παράλληλα, βέβαια, θα υπάρχει και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», που κάθε χρόνο γίνεται πόλος έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες, με μια σειρά ειδικές προσφορές και μειωμένες τιμές ειδικά για το Φεστιβάλ. Ακόμα, τη θέση του θα έχει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας», με το τελευταίο του τεύχος που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι, παλιότερα τεύχη, αλλά και όλες τις εκδόσεις του Ομίλου Εκπαιδευτικού Προβληματισμού.

Από τις εκδόσεις της ΚΝΕ ξεχωρίζει εκείνη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της Οργάνωσης, με τίτλο: «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον Σοσιαλισμό». Η έκδοση απευθύνεται ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, σε νέους εργαζόμενους, σε μαθητές και φοιτητές. «Είναι πολλοί οι νέοι που αγανακτούν με τη βαθιά κοινωνική ανισότητα, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που βασιλεύει στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε σήμερα, δυσκολεύονται να αποδεχτούν πως θα περιορίζουν τη ζωή τους στα όρια που αυτή θέτει. Την ίδια στιγμή, όμως, στο μυαλό πολλών νέων "φωλιάζει" η αμφιβολία: "Μπορούν όντως να καλυτερεύσουν ουσιαστικά οι συνθήκες που ζούμε και σχεδιάζουμε το μέλλον μας; Και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;" (...) Ενώ κάποιοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο σε όσα ακούγονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη», σημειώνεται χαρακτηριστικά στον πρόλογο της έκδοσης και σε αυτά ακριβώς φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ. Βάζει δηλαδή στο επίκεντρο του προβληματισμού την πρόταση του ΚΚΕ, που είναι ριζικά διαφορετική από τη σημερινή άθλια πραγματικότητα, για την κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

***


Από το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει και ο «Οδηγητής» του Σεπτέμβρη, με πλούσια ύλη, μεγάλο μέρος της οποίας είναι αφιερωμένο στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ο «Οδηγητής» γιορτάζει και τιμά τα 45 χρόνια του Φεστιβάλ με ένα πολύ ξεχωριστό τετρασέλιδο αφιέρωμα. Στελέχη του Κόμματος που διετέλεσαν Γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ ή είχαν ξεχωριστή συμβολή και ευθύνη στο Φεστιβάλ, θυμούνται και περιγράφουν τη συγκλονιστική αυτή πορεία. Στην ύλη του ξεχωρίζουν επίσης: Αρθρα για τη συμφωνία για τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, για τη νέα χρονιά σε σχολεία και πανεπιστήμια, για τις εξελίξεις στα Εργασιακά, για το περιβάλλον και τις καταστροφές στον Αμαζόνιο, για το Μουντομπάσκετ, για τις φυσικές επιστήμες κ.ά.

***

Μαζί με τον «Οδηγητή», θα κυκλοφορεί επίσης η ειδική έκδοση της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο: «Ψάξε την πραγματική ουσία... Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Στην έκδοση μπορεί κανείς να βρει πλήθος στοιχείων, ερωτήσεων - απαντήσεων, ερευνών, ζωντανών περιγραφών που αποδομούν τα αντιδραστικά ιδεολογήματα, με τα οποία το σύστημα βομβαρδίζει τη νεολαία γύρω από το ζήτημα της χρήσης ουσιών. Αναδεικνύεται η θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πως ο συμβιβασμός με τα ναρκωτικά είναι συμβιβασμός με τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση, αιτίες βαθιά δεμένες με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Η έκδοση θα είναι διαθέσιμη στο Στέκι Κατά των Ναρκωτικών στο Φεστιβάλ, όπου οι επισκέπτες του χώρου θα μπορούν να παρακολουθήσουν επίσης σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και ψηφιακή έκθεση - παρουσίαση που το συνοδεύει.

***

«Μάθε τα δικαιώματά σου, πάλεψε για αυτά!» είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας της ΚΝΕ στους πρωτοετείς φοιτητές στην ειδική έκδοσή τους, που αποτελεί έναν οδηγό δικαιωμάτων για τους πρωτοετείς και θα διατίθεται στο Φοιτητικό Στέκι του Φεστιβάλ. Στην μπροσούρα παρουσιάζονται τα ιδεολογήματα που πλασάρει κατά κόρον η κυρίαρχη ιδεολογία στους χώρους των ΑΕΙ κόντρα στη συλλογική διεκδίκηση και απευθύνεται κάλεσμα ενότητας των φοιτητών στη βάση των κοινών προβλημάτων των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων που θέλουν να προσφέρουν στην επιστήμη τους. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται αναλυτικά όλα όσα δικαιούνται οι φοιτητές σε κάθε τους βήμα μέσα στις σχολές, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο δικαίωμα στη στέγαση και τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα αυτό, με το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει η ΚΝΕ. Ενα ιδιαίτερο κεφάλαιο επίσης είναι τα δικαιώματα των εργαζόμενων φοιτητών στις σπουδές, αλλά και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Η μπροσούρα αναφέρεται αναλυτικά στους φοιτητικούς συλλόγους, στην ανάγκη να δυναμώσουν, τον συσχετισμό που έχει καταγραφεί μετά τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές και μιλάει ακόμα για τη μοναδική πανελλαδική συσπείρωση φοιτητικών συλλόγων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, και την πλούσια δράση του για τα δικαιώματα των φοιτητών. Φέρνει τους πρωτοετείς φοιτητές σε επαφή με τις θέσεις της ΚΝΕ για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη σήμερα και απευθύνει κάλεσμα: «Ελα μαζί μας, δυνάμωσε την ΚΝΕ!».

***


Μια ακόμα ενδιαφέρουσα έκδοση είναι αυτή της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, με τίτλο «Η συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας». Περιλαμβάνει αναδημοσιεύσεις κειμένων που μπορούν να αποτελέσουν εφόδιο για κάθε νέα και νέο που θέλει να μελετήσει αυτό που πρώτοι οι Μαρξ και Ενγκελς επιστημονικά προσέγγισαν και ονόμασαν «γυναικείο ζήτημα», τις ιστορικές κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εμφανίστηκε και τις σύγχρονες μορφές του, αναδεικνύοντας την ταξικότητα του γυναικείου ζητήματος, τα σχετικά ιδεολογήματα γύρω από το θέμα και τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών που είναι προς κατάκτηση (βλέπε περισσότερα στη σελ. 24).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβαθμισμένος με ωραίες εκθέσεις ο χώρος των ΑΕΙ - ΤΕΙ(21/9/2018)
Κέφι και πλούσιο πρόγραμμα στο Φοιτητικό Φεστιβάλ στα Γιάννενα(20/6/2018)
ΑΤΙΤΛΟ(2/10/2015)
Μαζικά νεανικά ραντεβού σε πολλές πόλεις(23/6/2015)
Διαγωνισμός αφίσας και φωτογραφίας(3/8/2014)
Το μεγαλύτερο άνοιγμα της 10ετίας(18/6/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org