Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο πλευρό των εργαζομένων που διεκδικούν σταθερή δουλειά

Σε υπαλλήλους της Τράπεζας Πειραιώς μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας

Στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, τα οποία επισκέφτηκε επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ακόμα ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, οι Θεανώ Καπέτη, Ν. Χριστάνης και Ζ. Λυμπερίδης, μέλη της ΚΕ, οι βουλευτές του Κόμματος Γ. Δελής και Λ. Στολτίδης, ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του Κόμματος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και εργαζόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς κ.ά.

Παίρνοντας το λόγο ο Δ. Κουτσούμπας ευχήθηκε καλή δύναμη στους εργαζόμενους, στη δύσκολη περίοδο που βιώνουν αφού είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια «απόσχισης» του τμήματος των «κόκκινων» δανείων και μεταβίβασής του σε σουηδικό fund, με αρνητικές επιπτώσεις, όπως εκατοντάδες απολύσεις.

Εξέφρασε την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση του Κόμματος στον δύσκολο αγώνα που δίνουν κάτω από εκβιασμούς και τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι «στο πλευρό των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στις τράπεζες και ιδιαίτερα στην Τράπεζα Πειραιώς, διεκδικώντας αυτό που είναι αυτονόητο, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, τα εργασιακά δικαιώματα, τη σταθερή δουλειά, τις ΣΣΕ, αυτά που έχει ανάγκη κάθε εργαζόμενος για να μπορεί να ζήσει ο ίδιος και να πορευτεί στη ζωή του με την οικογένειά του, να ζήσει τα παιδιά του».


Οπως είπε, «είναι στρατηγική επιλογή, σχεδιασμός των τραπεζών, της ΕΕ, των κυβερνήσεων αυτά που συμβαίνουν αυτό το διάστημα και στη χώρα αλλά και αλλού ή που έρχονται σε άλλους χώρους, κλάδους και σε άλλες χώρες. Δηλαδή, έτσι κι αλλιώς θέλουν να ξεφορτωθούν τα "κόκκινα" δάνεια, που αυτό σημαίνει μια σειρά επιπτώσεις, αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις, ξεπουλάνε τμήματα για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων που οι ίδιοι φυσικά το δημιούργησαν και δεν ευθύνεται κανένας από σας και κανένας από μας, κανένας εργαζόμενος δηλαδή σε αυτήν τη χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι είναι ο «κύριος αντίπαλος» αφού η στόχευση είναι η μείωση του εργατικού δυναμικού και στον τραπεζικό τομέα και σε άλλους κλάδους. «Στην ουσία αυτό απάντησε και στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ η Κομισιόν και οι εκπρόσωποι της ΕΕ», επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, κάτι «που σημαίνει ότι είναι ένας γενικότερος σχεδιασμός αυτού του συστήματος».

Να αντισταθούμε στον αντεργατικό σχεδιασμό

«Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να υποταχθούμε σ' αυτούς τους σχεδιασμούς», συνέχισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, το σταμάτημα της ύπαρξης Συλλογικών Συμβάσεων και πάνω απ' όλα το σταμάτημα της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας. Στόχος είναι «να γίνεις ένας εργαζόμενος αύριο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς κατοχυρωμένες συμβάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε:

«Σ' αυτόν τον σχεδιασμό έχει σημασία να αντισταθούμε, έχει σημασία να μπορέσουμε με την ενωμένη πάλη μας και τη συμπαράσταση όλου του λαού, γιατί δεν είναι μόνο δικό σας το πρόβλημα, χρειάζεται γενικότερη κινητοποίηση και από άλλες λαϊκές δυνάμεις, να μπορέσουμε αν είναι δυνατόν να αποτρέψουμε και να γίνει με τους καλύτερους όρους όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται αυτό το διάστημα. Και νομίζουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε (...)».

Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει οι εργαζόμενοι που βιώνουν αυτό το οξυμένο πρόβλημα να βγάλουν και συμπεράσματα, «για το πώς πρέπει να οργανώνεται ένας αγώνας, για το πως δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε διάφορους λογοκόπους που μας λένε διάφορα, για το πως πρέπει να αλλάξουμε συσχετισμούς, για παράδειγμα, στο συνδικαλιστικό κίνημα για να μπορούμε να επιδρούμε καλύτερα στις εξελίξεις και να μπορούμε να καταφέρνουμε πράγματα σημαντικά για τον καθένα από μας και για όλους συνολικά στην Τράπεζα Πειραιώς, στις άλλες τράπεζες, σε άλλους κλάδους, συνολικά στην κοινωνία».

Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να είμαστε κάθετα αντίθετοι σε «εθελούσιες εξόδους, αυτή είναι η άποψή μας, σε διάφορες μετατοπίσεις, σε αλλαγή εργασιακών σχέσεων, σε ενοικίαση εργαζομένων γιατί το ένα φέρνει το άλλο και κανείς δεν εγγυάται ότι αύριο αυτό το σουηδικό fund δεν θα μεταπωλήσει τη διαχείριση κάπου αλλού, σε κάποιες άλλες εταιρείες, αγνώστου ταυτότητας και αγνώστων διαθέσεων και στόχων, για το τι θα κάνουν σε σχέση με τους εργαζόμενους. Κι αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ σοβαρά. Αρα οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν τώρα πριν συμβεί το οτιδήποτε που αύριο δεν μπορεί ή θα είναι πολύ δύσκολο να γυρίσει πίσω σε μια καλύτερη κατάσταση».

Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν το επόμενο διάστημα Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και τους ενημέρωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα καταθέσει εκ νέου την Ερώτηση για τα ζητήματά τους, που πριν από καιρό είχε κάνει στη Βουλή και η οποία δεν απαντήθηκε ούτε από την προηγούμενη ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ