Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13338

Με το ΚΚΕ στην αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες, για την ελπίδα, τον Σοσιαλισμό!

Η πολύ μαζική συμμετοχή στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» κορυφώθηκε με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, στην ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Από μεθαύριο Πέμπτη το κεντρικό τριήμερο (19-20-21/9), στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον

INTIME NEWS


ΣΕΛ.  10   -   16

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Από τα έτοιμα

Αν κάτι επιβεβαίωσε η παρουσία τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, την προηγούμενη βδομάδα, είναι ότι το δίλημμα που προσπαθούν να ξανασερβίρουν, ανάμεσα στη λεγόμενη «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ και την «ανάπτυξη για όλους», που τάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ψεύτικο.

Το δίλημμα αυτό καμιά σχέση δεν έχει με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες, αφού ο καβγάς τους γίνεται για το πώς θα στηριχθεί καλύτερα η κοινή τους στόχευση, η ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που τσακίζει τους εργαζόμενους και το λαό για τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου. Αλλωστε, η ΝΔ συνεχίζει με βάση τα «έτοιμα» στην αντιλαϊκή πολιτική που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, οι αποδείξεις περισσεύουν.

Τα «δώρα» και οι μποναμάδες που «αμπαλάρει» η κυβέρνηση της ΝΔ στο κεφάλαιο, όπως για παράδειγμα με τις νέες φοροαπαλλαγές, τις προκλητικές «υπερασποσβέσεις» - έμμεσες επιδοτήσεις στο κεφάλαιο κ.ο.κ., έρχονται να προστεθούν στα όσα νομοθέτησε και με το παραπάνω επί τετραετία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποσπώντας τα συχαρίκια ιμπεριαλιστικών θεσμών και εργοδοτικών ενώσεων για τα «φιλοαναπτυξιακά» της μέτρα.

Από τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, που τρέχει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε να νομοθετήσει το 60%, κατά δήλωση του ίδιου του Συνδέσμου, με τη ΝΔ να παραλαμβάνει τη σκυτάλη για το υπόλοιπο 40% και ακόμα παραπέρα.

Αλλά και σε ό,τι αφορά τον «νούμερο 1» παράγοντα της καπιταλιστικής κερδοφορίας, την ένταση δηλαδή της εκμετάλλευσης, η επίθεση που ξεδιπλώνει τώρα η ΝΔ στις κλαδικές συμβάσεις αξιοποιεί το πόρισμα για τα Εργασιακά που φτιάχτηκε από τους «εμπειρογνώμονες» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο έχουν «προαπαιτούμενο» τις αντιαπεργιακές διατάξεις του προηγούμενου νόμου Αχτσιόγλου.

«Από τα έτοιμα» του ΣΥΡΙΖΑ τρώει η ΝΔ και σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, που έρχεται να συμπληρώσει το νόμο - λαιμητόμο Κατρούγκαλου.

Οσο για τα «πράσινα άλογα» των φιλοπεριβαλλοντικών ευαισθησιών που εξέφρασε ο Τσίπρας από τη ΔΕΘ, ως απάντηση τάχα στην «πράσινη ανάπτυξη» που υπερασπίστηκε ο Μητσοτάκης από το ίδιο βήμα μερικές μέρες πριν, θυμίζουμε ότι οι επενδύσεις σε Ελληνικό και Σκουριές, που ποδοπατούν τις ανησυχίες κατοίκων και φορέων, έχουν τη σφραγίδα της «δίκαιης» ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της «βιώσιμης» της ΝΔ.

Τον ίδιο ρόλο, της διευκόλυνσης δηλαδή των επενδύσεων, παίζει και το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η ΝΔ, για την παραπέρα «απλοποίηση» των αδειοδοτήσεων και των ελέγχων, ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Σε ό,τι αφορά τέλος την εξωτερική πολιτική, εκεί κι αν βρίσκει «στρωμένο το χαλί» η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ πήγε «σε άλλο επίπεδο» την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του «μεντεσέ» για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται σε λίγες μέρες με τη ΝΔ.

Πάει λοιπόν πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ - για τις ανάγκες του νέου του ρόλου στην αντιπολίτευση και για τον εγκλωβισμό του λαού - να εμφανίζεται ότι τάχα υπερασπίζεται τα λαϊκά δικαιώματα απέναντι στη «νεοφιλελεύθερη» κυβέρνηση της ΝΔ. Να παριστάνει ότι «είναι εδώ», για να προστατεύσει τάχα το λαό από τη «δεξιά λαίλαπα», σερβίροντας ξαναζεσταμένα πιάτα, με «σπεσιαλιτέ» το παραμύθι της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ο κοινός τους στόχος, η στήριξη δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που προϋποθέτει επίθεση διαρκείας στα εργατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες, είναι κριτήριο της πολιτικής τους και του αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης που υπηρετούν.

Γι' αυτό χρειάζεται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να απαλλαγούν μια ώρα αρχύτερα από δισταγμούς, αυταπάτες και κάλπικα διλήμματα. Να οργανώσουν την αντεπίθεση απέναντι στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, παλεύοντας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με «σημαία» τις δικές τους ανάγκες.



«ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ για μαζική αντιιμπεριαλιστική απάντηση

ΣΕΛ.  5
ΚΚΕ
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θιασώτες της βάρβαρης καπιταλιστικής ανάπτυξης

ΣΕΛ.  6
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
«Μπουρλότο» στην περιοχή και αναθέρμανση απειλών στο Ιράν

ΣΕΛ.  23

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ