Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι προκλήσεις και τα παζάρια

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φ. Ντονμέζ, μόλις έχει επισκεφτεί το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φ. Ντονμέζ, μόλις έχει επισκεφτεί το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
Αλλο ένα στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας έρχεται να προστεθεί στην προετοιμαζόμενη κάθοδο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τέταρτου ερευνητικού πλοίου για αναζήτηση υδρογονανθράκων. Οπως επιβεβαίωσε την Κυριακή ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το πλοίο «Ορούτς Ρέις» είναι καθ' οδόν από τη Θάλασσα του Μαρμαρά και δημοσιεύματα το φέρουν να είναι στα τέλη Αυγούστου στην ευρύτερη περιοχή, όπου δρουν ήδη τα δύο γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ» και το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός». Ο δε υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δημοσίευσε εικόνες του στο διαδίκτυο, ενώ επισκέπτεται τα γεωτρύπανα και το σεισμογραφικό, κάπου στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

NAVTEX στα ανοιχτά του Καστελόριζου

Επίσης η Τουρκία έχει εκδώσει νέες NAVTEX (από χτες έως τις 23 Αυγούστου) για δέσμευση περιοχών δυτικά της Κύπρου και κοντά σε Καστελόριζο και Ρόδο σε διεθνή ύδατα, για στρατιωτικές ασκήσεις. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση διέρρευσε στον Τύπο το λεγόμενο σχέδιο «Λερναία Υδρα», που αφορά στην ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση στην ελληνική ΑΟΖ. Βεβαίως οι τουρκικές κινήσεις που πληθαίνουν, έχουν τις πλάτες των ιμπεριαλιστών συμμάχων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που σταθερά μιλάνε για συνεκμετάλλευση των πόρων, προτάσσοντας τον ανταγωνισμό με άλλες ισχυρές δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Στον σφοδρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που εξελίσσεται είναι ενταγμένες τόσο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και το Κυπριακό, όπου οι αστικές τάξεις επιχειρούν μέσα από την εμπλοκή στην υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού να αναβαθμίσουν τη «γεωστρατηγική τους θέση» δημιουργώντας μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης αυτού του σύνθετου παζαριού.

Εν αναμονή συναντήσεων με τετελεσμένα από την Τουρκία

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό αφορούν τις συζητήσεις που θα έχει στο νησί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί και η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τις επόμενες μέρες, προετοιμάζοντας μία τριμερή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, με τον γγ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ως στόχος από την κυβέρνηση της Κύπρου εμφανίζεται η επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ και από το σημείο που διακόπηκαν στον Κραν Μοντανά. Αύριο, δε, αναμένεται στο Υπουργικό Συμβούλιο να συζητηθεί η τακτική που θα ακολουθηθεί, ενώ την άλλη βδομάδα θα συγκληθεί και το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων.

Το βέβαιο είναι ότι το σχέδιο που προωθείται είναι η ντε φάκτο διχοτόμηση στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του 2014 για «δύο συνιστώντα κράτη», με την εμπέδωση των τετελεσμένων της τουρκικής κατοχής, και μέσα σε αυτόν το σχεδιασμό εντάσσεται και η μοιρασιά του ορυκτού πλούτου ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του χτες εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις και θα αλλάξει στάση, καθώς υπάρχει προετοιμασία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» και τόνισε ότι «η Κύπρος συνεχίζει να δείχνει πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού». Ταυτόχρονα, καλλιεργώντας νέες αυταπάτες, μίλησε για διαπραγματεύσεις «στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών» και ότι «αναζητείται μια συμφωνία που θα μπορεί να είναι αποδεκτή από τους πολίτες πρώτα από όλα, αλλά θα είναι και σύμφωνη με τις αρχές και τους κανόνες της ΕΕ». Και πρόσθεσε συνεχίζοντας την παραπλάνηση: «Από αυτές τις αρχές δεν μπορεί να αποστεί κανείς και η λύση του Κυπριακού νοείται ότι θα δώσει μια ανεξάρτητη χώρα, στην οποία θα μπορούν να συμβιώσουν και να συνεργαστούν ειρηνικά όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι. Αυτές είναι οι αρχές μιας επιδιωκόμενης λύσης και δεν μπορεί να τις αλλοιώσει οποιαδήποτε πολιτική μπορεί να ασκεί η Τουρκία ή οποιοσδήποτε άλλος».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρ. Προδρόμου είπε ότι «το θέμα δεν είναι να εκτιμήσουμε ημερομηνίες. Το θέμα είναι η πολιτική βούληση που δείχνει η πλευρά μας να βρει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά και ιδιαίτερα από την Τουρκία, η οποία εδώ και δύο χρόνια κωλυσιεργεί ή και αποτρέπει την επανέναρξη. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει φτάσει η ώρα για να συνεχίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ