Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα ... πεντάμηνη δέσμευση περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία

Βγάζει το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» σε κυπριακά «οικόπεδα»

Το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός»
Το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός»
Ενώ προετοιμάζεται ο νέος γύρος του παζαριού για το Κυπριακό, η Τουρκία κλιμακώνει τις δικές της προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιδιώκοντας να δημιουργήσει και να κατοχυρώσει νέα τετελεσμένα που στηρίζουν τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά της. Πέρα από τις συχνές NAVTEX για δεσμεύσεις περιοχών στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα NAVTEX και δέσμευση περιοχών στα λεγόμενα οικόπεδα 2, 9, 13 της κυπριακής ΑΟΖ (στα νότια της Λεμεσού) και μάλιστα για 5 μήνες (έως τις 31 Δεκέμβρη), προκειμένου να κάνει σεισμογραφικές έρευνες το πλοίο «Μπαρμπαρός», που βρίσκεται στην περιοχή, το οποίο συνοδεύουν τα «υποστηρικτικά» πλοία «Απόλο Μουν» και «Τανούξ-1». Επίσης, δυτικά και ανατολικά της Κύπρου βρίσκονται τα δύο γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ» και έχει ανακοινωθεί ότι θα κατέβει και τέταρτο πλοίο, το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις».

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση εξέδωσε δική της NAVTEX, με την οποία ενημερώνει ότι η εξαγγελία της Τουρκίας αφορά σε παράνομη δραστηριότητα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Επίσης τονίζει ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα. Στη σχετική ανακοίνωση ζητά από το «Μπαρμπαρός» να «διακόψει αμέσως την παράνομη δραστηριότητα».

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη πάντως φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στο προχώρημα των διαπραγματεύσεων ενόψει της συνάντησης με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, που θα μεταβεί στην Κύπρο και θα προετοιμάσει τη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί με τον Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να επανεκκινήσει το παζάρι. Ωστόσο η πλευρά του ψευδοκράτους θέτει επίμονα το ζήτημα πρώτα της μοιρασιάς των υδρογονανθράκων ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το παζάρι. Οχι τυχαία, σήμερα ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ συνοδευόμενος από τον «υπουργό Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι έχουν κληθεί στην Αγκυρα σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προφανώς η εξέλιξη του παζαριού θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Και οι δύο πλευρές με τη στήριξη και ισχυρών συμμάχων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ (αφού το Κυπριακό είναι ενταγμένο στον ευρύτερο σχεδιασμό στην περιοχή) κινούνται στη γνωστή κοινή διακήρυξη του Φλεβάρη του 2014 για τα «δύο συνιστώντα κράτη», δηλαδή την ντε φάκτο διχοτόμηση, ώστε να προχωρήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία όπως το 2017.

Πάντως, από όσα έγιναν γνωστά από το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο στην εξοχική κατοικία του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, ανακοινώθηκε η έγκριση ένταξης της αραβικής γλώσσας για διδασκαλία της στα κρατικά Ιδρύματα Επιμόρφωσης (λόγο των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο), ενώ δεν υπήρξε καμία πληροφορία για συζήτηση σχετικά με το Κυπριακό, κάτι που το πιθανότερο είναι να έγινε, αν και όπως δηλώθηκε, απουσίαζαν από τη συνεδρίαση οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες τουρκικές προκλήσεις(31/8/2019)
Συνεχίζονται οι προκλήσεις και τα παζάρια(20/8/2019)
Επιδιώκει νέα τετελεσμένα η Τουρκία(17/8/2019)
Κλιμακώνεται με φόντο σύνθετες ενεργειακές και γεωπολιτικές κόντρες(19/10/2018)
Επίσκεψη Αϊντε αλλά και Τσαβούσογλου(14/1/2015)
Ερευνες και πολεμικές ασκήσεις ανεβάζουν το «θερμόμετρο»(21/10/2014)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org