Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις

Μαζί με επισημάνσεις του ψευδοκράτους ότι δεν μπορούν να «αγνοούνται οι πραγματικότητες» στην περιοχή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού χτες εξέδωσε νέες παράνομες Navtex, με τη μορφή μάλιστα των «αντι-Navtex» για τις ναυτικές οδηγίες τις οποίες εξέδωσε η Λευκωσία σχετικά με περιβαλλοντικές και επιστημονικές έρευνες που έχουν προγραμματιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πρόκειται για έρευνες στις οποίες εμπλέκεται και το γερμανικό ερευνητικό πλοίο «MARIA S. MERIAN», του οποίου την πορεία η Τουρκία επικαλέστηκε τις τελευταίες μέρες πολλές φορές, δηλώνοντας αρμόδια να εκδώσει τις απαραίτητες Navtex, ενώ είχαν ήδη προηγηθεί οι προκλήσεις με το γεωτρύπανο «Saipem 12000» στο «οικόπεδο 3».

Την ίδια στιγμή, τις προκλήσεις συμπληρώνει και νέα ανακοίνωση που υπογράφουν η «αντιπροεδρία» και το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, κατηγορώντας την ΕΕ ότι «παραβλέπει και αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Επικρίνοντας πρόσφατη δήλωση με την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε προβληματισμό για τις κινήσεις της Τουρκίας, το ψευδοκράτος κρίνει σκόπιμο να σημειώσει πως δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τις «πραγματικότητες που επικρατούν στην περιφέρεια» και κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι προσπαθούν «να παραβλέψουν αυθαίρετα τα δικαιώματα της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο». Καλεί την ΕΕ «να κατανοήσει αυτήν την πραγματικότητα και - αν επιθυμεί αληθινά να εγκαθιδρυθεί στην Κύπρο μια αμοιβαία και δίκαιη δομή - να εγκαταλείψει αυτήν την άδικη στάση...».

Την ίδια στιγμή, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σημείωνε σε κεντρικό άρθρο της ότι «μια νέα ώθηση και ισχυρή διεθνής υποστήριξη χρειάζονται τώρα για την αναβίωση των συνομιλιών (σ.σ. για το Κυπριακό)», προσθέτοντας πως «πρώτα απαιτείται "αλλαγή νοοτροπίας" και στις δύο πλευρές και μετά μια νέα συναίνεση πάνω στο πλαίσιο και τις παραμέτρους των διαπραγματεύσεων». Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι οι τελευταίες «αντιδράσεις» της Τουρκίας στο «οικόπεδο 3» (της παρεμπόδισης γεωτρύπανου που θα ξεκινούσε έρευνες μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία) ήταν αναμενόμενες, αφού η Τουρκία έχει εκφράσει αντιρρήσεις ήδη από την πρώτη συμφωνία με την οποία Αίγυπτος - Κύπρος προμήνυαν τη «μονομερή έρευνα υδρογονανθράκων», και καταλήγει: «Οταν υπάρχουν τόσο μεγάλα αποθέματα και πεδία, θεωρούνται στη διεθνή ενεργειακή διπλωματία καθοριστικά για την εξέλιξη του παιχνιδιού ("game changers"). Πολλοί ελπίζουν ότι θα ισχύσει το ίδιο και για τη διπλωματία επίλυσης συγκρούσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε αυτό το όμορφο νησί της ανατολικής Μεσογείου...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ