Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Περπατώντας στα χώματα όπου γράφτηκε η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ

Παροπλισμένα βλήματα όλμων, «μάρτυρες» της τιτανομαχίας που δόθηκε στην περιοχή
Παροπλισμένα βλήματα όλμων, «μάρτυρες» της τιτανομαχίας που δόθηκε στην περιοχή
Είναι άλλο να διαβάζεις - και έχουμε πλέον πάρα πολλά υλικά να διαβάζουμε για τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας - κι άλλο να περπατάς στα ίδια μέρη, να νιώθεις από κοντά τις αποστάσεις, να βιώνεις τον ίδιο το χώρο όπου έδρασαν οι μαχητές του ΔΣΕ, να μελετάς εδώ σ' αυτόν τον τόπο την τρίχρονη εποποιία της ένοπλης αναμέτρησης με την αστική τάξη.

Καμπίτσιο, Αρένες, Πέτρα Μούκα, 18 Αυγούστου 2019. Ακριβώς 70 χρόνια μετά την έναρξη του μεγάλου ελιγμού του συνόλου των δυνάμεων του ΔΣΕ από τον Γράμμο στο Βίτσι.

Δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, κάτοικοι των γύρω χωριών, μα κι από πιο μακριά, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Οργανώσεων του Κόμματος στην Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία και πήραν μέρος στον ιστορικό περίπατο στους χώρους όπου είχε την έδρα του το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ, εκεί που για μια περίοδο ήταν και η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ έχοντας την άμεση καθοδήγηση της ένοπλης αναμέτρησης.

Από ψηλά, απ' το Καζάνι, δίπλα στα πολυβολεία της Πέτρα Μούκα, στη σκιά της πάνω Αρένας, ανάμεσα στ' αμπριά και τα πολυβολεία του ΔΣΕ, βροντοφωνάχτηκε και πάλι το σύνθημα «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ»!

Λίγο πριν, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε κάνει μια σύντομη αναφορά ακριβώς σ' αυτήν την αξία της μελέτης της δράσης του ΔΣΕ, στο συνταίριασμα της μελέτης με επίσκεψη στο χώρο της δράσης, στο άπλωμα αυτής της εμπειρίας σε ακόμα περισσότερους.


Και λίγο νωρίτερα, στο χώρο του Αρχηγείου του ΔΣΕ, βόρεια απ' το Καμπίτσιο, έγινε από τον Θανάση Λεκάτη, μέλος της Επιτροπής Αρχείου του ΚΚΕ, παρουσίαση της δομής του Αρχηγείου του ΔΣΕ, των χώρων που κάλυπτε στο διάστημα της εγκατάστασής του εκεί.

Ξεχωριστή η συγκίνηση για έναν προς έναν όσους συμμετείχαν στην πορεία, όταν έγινε η αποκάλυψη μιας από τις μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών που είχε ο ΔΣΕ στην περιοχή. Δεκάδες βλήματα όλμων, παροπλισμένων πλέον, ήταν οι μάρτυρες της τιτανομαχίας που δόθηκε σ' αυτά τα μέρη. Και η συγκίνηση έγινε βούρκωμα όταν έγινε γνωστό ότι από αυτήν την αποθήκη «αντλήθηκαν» δύο πολυβόλα κι ένας όλμος, που αφού συντηρήθηκαν, εκτίθενται στη σημερινή έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, μάρτυρες και διαρκής υπόμνηση της κορυφαίας στιγμής της ταξικής αναμέτρησης στον αιώνα που πέρασε.

Και από κοντά, στην άμεσα βιωμένη εμπειρία του χώρου, ήρθαν να προστεθούν οι μαρτυρίες μιας μικρής ομάδας νεολαίων συντρόφων που ξεκίνησαν πέντε μέρες πριν από το δυτικό Γράμμο κι αφού διέσχισαν επί πέντε μερόνυχτα το σύνολο των κορυφογραμμών του, έφτασαν στην ανατολική πλευρά κι ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των δεκάδων που περπάτησαν το πρωί της Κυριακής στο σύνθημα: «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».




Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ