Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διαπραγματεύσεις σε πολλά ταμπλό

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν ασκώντας πολλαπλές πιέσεις όσον αφορά το πυρηνικό, πυραυλικό πρόγραμμά του, αλλά και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που αναπτύσσει στο πλευρό συμμάχων του στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, συνεχίζονται δίχως απτά αποτελέσματα.

Το αίτημα των ΗΠΑ στις αρχές του Γιβραλτάρ για συνέχιση κράτησης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Grace-1» (που μετονομάστηκε σε «Andrian Darya-1» και πλέει πλέον με ιρανική σημαία) απορρίφθηκε από δικαστήριο του κρατιδίου που αποτελεί μέρος της επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου, με την αιτιολογία ότι δεσμεύεται από την πολιτική της ΕΕ.

Κατηγορηματικά, επίσης, απορρίφθηκε το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με στόχο μία νέα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό τουλάχιστον το απέρριψε χτες ξεκάθαρα από τη Φινλανδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μετά από τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του Πέκα Χααβίστο. Ο Ιρανός υπουργός τόνισε πως η χώρα του δεν δέχεται καμία μεσολάβηση που επιδιώκει τη διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, βλέποντας θετικά μόνο μία διαπραγμάτευση που επιδιώκει την επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 που είχαν συνυπογράψει με τις άλλες τέσσερις μόνιμες χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), τη Γερμανία και την ΕΕ.

Ο Φινλανδός ομόλογός του, από την πλευρά του, αρκέστηκε να διαβεβαιώσει πως η ΕΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασώσει τη διεθνή συμφωνία του 2015, ενώ ο Φινλανδός Πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, που συνάντησε επίσης τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε πως είχε «καρποφόρες» συνομιλίες για διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org