Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς ένα δημόσιο κρεβάτι ΜΕΘ ολόκληρη η Εύβοια!

Γενικοί γιατροί χωρίς την απαιτούμενη εξειδίκευση στέλνονται με «εντέλλεσθε» στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Τεράστιες οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών και στα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής

Το Νοσοκομείο Χαλκίδας
Το Νοσοκομείο Χαλκίδας
Το κυβερνητικό αφήγημα περί «προτεραιότητας της ανθρώπινης ζωής» και ετοιμότητας του Νοσοκομείου Χαλκίδας και του Κέντρου Υγείας Ψαχνών, με αφορμή την πυρκαγιά στην Εύβοια, καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης της Υγείας που ακολουθούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Σε ολόκληρη την Εύβοια, όπου κάθε χρόνο εκδηλώνονται επικίνδυνες πυρκαγιές, δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, δεν υπάρχει ΜΕΘ Εγκαυμάτων (παρά μόνο στο Θριάσιο). Οσοι χρήζουν τέτοιας νοσηλείας, χειμώνα - καλοκαίρι θα πρέπει να διακομίζονται στην Αθήνα, με συνέπειες για τη ζωή και την υγεία τους, καθώς κάθε ώρα καθυστέρησης της υποστήριξης και θεραπείας μακριά από την Εντατική καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη τη θετική έκβαση του ασθενούς.

Επισφαλής η λειτουργία των Επειγόντων

Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Χαλκίδας:

Τα τελευταία χρόνια το νοσοκομείο λειτουργεί μόλις με το 50% του προσωπικού που θα έπρεπε να έχει, ακόμη και με το ελλιπές οργανόγραμμά του. Κενές είναι περίπου 265 θέσεις: Οι 37 αφορούν ιατρικό προσωπικό, οι 155 νοσηλευτικό, οι υπόλοιπες διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Από τους υπάρχοντες εργαζόμενους πάνω από τους 100 είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ κ.ά.) που πρόκειται να λήξουν το επόμενο διάστημα.

Πριν από λίγες μέρες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Χαλκίδας, το οποίο εξυπηρετεί μία ευρύτατη περιοχή και «αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί, με ελάχιστους γενικούς γιατρούς από τις όμορες περιοχές». Μάλιστα ο διευθυντής του Τμήματος είχε ενημερώσει την Ομοσπονδία ότι «θα αναγκαστούν να σταματήσουν τη λειτουργία του, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, και όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα θα είναι τεράστιο για την περιοχή».

Από τη μεριά τους οι 28 γενικοί γιατροί που πρέπει να καλύπτουν το Κέντρο Υγείας Ψαχνών και τα 50 Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) καλούνται με «εντέλλεσθε» από την 5η ΥΠΕ να κάνουν εφημερίες και στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Χαλκίδας.

«Μας πετάνε στα έκτακτα για να μπαλώσουν κενά, χωρίς να μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Καλούν γενικούς γιατρούς για εφημερίες στο Παθολογικό, Παιδιατρικό, Ουρολογικό, Μονάδα Νεφρού, χωρίς να έχουμε την αντίστοιχη ειδικότητα. Οι μετακινήσεις αυτές είναι παράνομες, αντιδεοντολογικές και επικίνδυνες για τους ασθενείς κι εμάς τους ίδιους. Πρόκειται για αντιποίηση ειδικότητας. Δεν γίνεται γενικοί γιατροί, χωρίς να έχουμε εξειδίκευση στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών (που διαρκεί 2 χρόνια), να υπηρετούμε στα έκτακτα περιστατικά νοσοκομείου και μάλιστα χωρίς τη θέλησή μας», καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» γενικοί γιατροί του ΚΥ Ψαχνών και των ΠΙ. Πριν από δύο μήνες, μάλιστα, είχαν απευθυνθεί στον εισαγγελέα για το συγκεκριμένο θέμα.

Παράλληλα, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας ειδικότητες όπως δερματολόγος, νευρολόγος, ρευματολόγος, ενδοκρινόλογος δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις κλινικές (ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού). Διαθέτει μόνο αξονικό τομογράφο, που λόγω έλλειψης προσωπικού δεν βγαίνουν οι βάρδιες για την 24ωρη λειτουργία του, όπως οφείλεται. Η παθολογική κλινική το τελευταίο 4μηνο λειτουργεί με 4 λιγότερες θέσεις ειδικευμένων και 7 ειδικευόμενων. Το τμήμα των ενδοσκοπήσεων λειτουργεί χωρίς ειδικό γαστρεντερολόγο.

Χωρίς τα στοιχειώδη σε προσωπικό, εξοπλισμό και πόρους

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, στο ΚΥ Ψαχνών απευθύνθηκαν ελάχιστα περιστατικά, κυρίως ηλικιωμένοι που κάνουν οξυγονοθεραπεία και λόγω των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος αναγκάστηκαν να καταφύγουν εκεί επειδή υπάρχει γεννήτρια. Αν όμως χρειάζονταν κάτι παραπάνω θα προκαλούνταν σοβαρό πρόβλημα: Το ΚΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα καθημερινά ούτε στα έκτακτα, καθώς δεν διαθέτει όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες (παιδίατρο, καρδιολόγο, μικροβιολόγο κ.λπ.) ούτε τον στοιχειώδη εξοπλισμό (το ακτινολογικό μηχάνημα είναι του 1985!).

Από τους 28 γενικούς γιατρούς του ΚΥ Ψαχνών, οι 24 περιφέρονται στα 40 ΠΙ, από χωριό σε χωριό, σε μια τεράστια περιοχή, καλύπτοντας από τον Σταυρό μέχρι την Ερέτρια. Κατά κύριο λόγο κάνουν συνταγογραφήσεις, καθώς μόνο ένα ΠΙ διαθέτει φιάλη οξυγόνου. Δεν υπάρχουν καρδιογράφοι, συσκευές αερισμού (για τεχνητές αναπνοές), φορητοί απινιδωτές (σε περίπτωση ανακοπής).

Ενδεικτική της υποστελέχωσης είναι η καταγγελία γιατρού στον «Ριζοσπάστη». Ο εν λόγω γιατρός έχει κάνει 5 εφημερίες μέσα στη βδομάδα στο Κέντρο Υγείας, χωρίς ρεπό, και το Σάββατο τον καλούν να κάνει εφημερία στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. «Είναι απάνθρωπο απέναντι σε μας, εγκληματικό απέναντι στους ασθενείς, καθώς να κάνεις τη μία εφημερία μετά την άλλη χωρίς ανάπαυση αυξάνει τις πιθανότητες ιατρικού λάθους και επιβαρύνει την υγεία μας», λέει ο ίδιος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ