Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
«Ζωντανή» η φωτιά, νεκρός ο τόπος...

Σε εξέλιξη ήταν και χτες η μεγάλη φωτιά στην κεντρική Εύβοια, ενώ τα πολλαπλά μέτωπα άφησαν πίσω τους πάνω από 25.000 στρέμματα καμένου δάσους. Περιοδεία και χτες κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Σε εξέλιξη ήταν και χτες η μεγάλη φωτιά στην κεντρική Εύβοια, ενώ τα πολλαπλά μέτωπα άφησαν πίσω τους πάνω από 25.000 στρέμματα καμένου δάσους. Τα τελευταία προστέθηκαν στα 12.000 στρέμματα που είχαν καεί πέρσι το ίδιο χρονικό διάστημα στην ίδια περιοχή. Μέχρι αργά το βράδυ στην περιοχή γίνονταν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Αναδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι η πυρκαγιά θα μπορούσε να περιοριστεί έγκαιρα αν υπήρχαν τα αναγκαία δίκτυα πυροσβεστικών κρουνών, δεξαμενές, αντιπυρικές ζώνες και δασικοί δρόμοι για την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Περιοδεία στα καμένα και συγκεκριμένα στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι πραγματοποίησε και χτες από το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης

Χτες με το πρώτο φως της μέρας απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα τα οποία συνέδραμαν τις επίγειες δυνάμεις στην περιοχή περιορίζοντας την πυρκαγιά. Η εικόνα της φωτιάς το μεσημέρι ήταν καλύτερη και σε αυτό είχαν βοηθήσει και οι άνεμοι, οι οποίοι είχαν κοπάσει, με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής.

Γκρίζο τοπίο παντού
Γκρίζο τοπίο παντού
Το πρωί, τα δύο βασικά μέτωπα στα οποία είχαν ρίξει το βάρος τους οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επικεντρώνονταν στην Πλατάνα και την Κοκκάλα, ενώ παρά τη βελτιωμένη εικόνα που παρουσίαζε η πυρκαγιά, δεν έλειπαν και οι αναζωπυρώσεις, όπως σε λατομείο κοντά στο Κοντοδεσπότι. Αναζωπυρώσεις υπήρξαν και προς το χωριό Σταυρός κοντά στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, όπου η φωτιά έκαιγε δάσος με κατεύθυνση προς το χωριό, από το οποίο απείχε περίπου 2 χιλιόμετρα. Το συγκεκριμένο χωριό έχει εκκενωθεί από την προχτεσινή μέρα προληπτικά, ωστόσο όμως υπάρχουν χαράδρες ενδιάμεσα όπου τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν με συνέπεια η φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική της πορεία.

Στα σημεία όπου η κατάσταση παραμένει ανησυχητική επιχειρούσαν πάνω από 280 πυροσβέστες διασκορπισμένοι σε όλα τα μέτωπα. Από το πρωί επιχειρούσαν περιοδικά 9 ελικόπτερα, από τα οποία τα δύο του Στρατού, και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γινόταν με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛ.ΑΣ. και ένα του Πυροσβεστικού Σώματος. Εφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα έπαιρναν μέρος στην επιχείρηση και αναμένονταν 2 ακόμη από την Ισπανία, που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Υπεράνθρωπες και πολύωρες ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστών να ελεγχθούν οι φλόγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Εύβοιας και της Βοιωτίας, στην περιοχή της καταστροφής επενέβη προσωπικό από υπηρεσίες της Πελοποννήσου, της Αττικής, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Κεντρικής Μακεδονίας. Προχτές το βράδυ άλλαξαν οι βάρδιες από τις υπηρεσίες της Εύβοιας και της Βοιωτίας. Χτες άλλαξαν οι βάρδιες των υπόλοιπων πυροσβεστικών υπηρεσιών. Οι πυροσβέστες αυτοί έκαναν στην Εύβοια την 24ωρη βάρδια τους. Το πρόβλημα, όμως, με αυτές τις μετακινήσεις πυροσβεστικών υπαλλήλων είναι ότι δεν υπάρχουν υποδομές ώστε αυτό το προσωπικό να έχει τη δυνατότητα μιας μικρής χρονικής απόσυρσης για λίγη ξεκούραση.

Νεκρό τοπίο


Η εικόνα που αντίκριζαν οι κάτοικοι της περιοχής ήταν ένα νεκρό περιβάλλον, εκεί όπου έσφυζαν η χλωρίδα και η πανίδα ενός παρθένου δάσους. Παντού κάπνα, σκόνη, καμένοι κορμοί δέντρων. Ενα γκρίζο τοπίο, ενώ οι στάχτες έχουν απλωθεί από τον αέρα σ' ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Εύβοιας.

Ενδεικτικά, στο χωριό Μακρυμάλλη την Τρίτη το πρωί η φωτιά ήταν δυτικά του χωριού. Μέχρι το απόγευμα, το είχε κυκλώσει και από τον βορρά και από την ανατολή, κάνοντας ένα πέταλο γύρω του. Η φωτιά συνέχισε προς την Πλατάνα. Στο χωριό παρέμειναν 20 κάτοικοι, η βοήθεια των οποίων στο έργο της κατάσβεσης ήταν καθοριστική διότι έδειχναν στους πυροσβέστες τα επικίνδυνα σημεία του χωριού, τους δρόμους, τα σημεία από όπου μπορούσαν να εφοδιάσουν με νερό τα οχήματά τους. Στο χωριό, το οποίο έχει περίπου 150 κατοίκους, δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Πολλοί κάτοικοι από το χωριό Μακρυμάλλη, ένα από τα χωριά που εκκενώθηκε την Τρίτη, έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Κύρια συζήτηση στο καφενείο του χωριού είναι η καταστροφή στον φυσικό πλούτο της περιοχής αλλά και οι ζημιές στους ρητινοπαραγωγούς, σε ελαιώνες και αμπέλια.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Μακρυμάλλη, Στέφανος Μουτουσίδης, δήλωσε: «Ημουν στο χωριό την ώρα που πήρε η φωτιά στην περιοχή Αγριλίτσα η οποία βρίσκεται 3 - 4 χλμ. από αυτό. Στην αρχή έκαιγε στην περιοχή αυτή προς όλες τις κατευθύνσεις, ανάλογα με το πώς φύσαγε ο αέρας. Η φωτιά όμως "άνοιξε" γρήγορα και το μεσημέρι είχε ήδη περάσει στον Ροκά, το βουνό που βρίσκεται απέναντι από το χωριό. Εμείς προειδοποιήσαμε τη δύναμη της Πυροσβεστικής να δώσει βάρος σε αυτό το σημείο, γιατί υπήρχε κίνδυνος να έρθει η φωτιά στο χωριό. Τότε έγινε και η προληπτική εκκένωση του χωριού. Ομως, κάποια στιγμή, γύρω στις 4.30 το απόγευμα, "τους πέρασε" η φωτιά και έφτασε στα πρώτα σπίτια. Και τότε παλεύαμε να τα σώσουμε. Το χωριό μας είναι το πρώτο που πλήγηκε από τη φωτιά».


Αλλος κάτοικος σημείωσε πως «η φωτιά ξεκίνησε δίπλα από τον κεντρικό δρόμο κοντά στις κατασκηνώσεις της Ανάληψης. Μάλλον πρόκειται για εμπρησμό. Ο αέρας στην αρχή κατηύθυνε τις φλόγες προς τις ρεματιές όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση. Τα αεροσκάφη λόγω της μορφολογίας του εδάφους και των πυκνών καπνών δεν μπορούσαν να κάνουν εύστοχες βολές. Μόνο τα ελικόπτερα μπόρεσαν και έκαναν κάτι. Πιο μετά τα μέτωπα απλώθηκαν. Υπήρξε καθυστέρηση στην έλευση των εναέριων και το μεσημέρι δεν μπόρεσαν να χτυπηθούν εστίες φωτιάς στο βουνό πάνω από το μοναστήρι. Οταν η φωτιά πλησίασε στο χωριό πέρασε και από τα χωράφια. Ηταν πολλά τα οχήματα της Πυροσβεστικής αλλά δεν υπήρχε αποτελεσματικός συντονισμός. Βασικά οι πυροσβέστες δεν ξέρανε την περιοχή, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν πού να κατευθυνθούν για να δράσουν. Ευτυχώς κάποια στιγμή όταν οι φλόγες πλησίασαν πολύ το χωριό οι επικεφαλής αξιωματικοί της Πυροσβεστικής μάς άκουσαν και τοποθέτησαν τα πυροσβεστικά οχήματα στα κατάλληλα σημεία που μόνο εμείς σαν κάτοικοι του χωριού τα ξέραμε και έτσι σώθηκε το χωριό».

Στο καφενείο του χωριού έγινε έντονη συζήτηση ανάμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, και κατοίκους που του έθεσαν το ζήτημα της πολυδιάσπασης των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και το γεγονός ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν γνώριζαν καλά την περιοχή, κάτι που εμπόδιζε την αποτελεσματική δράση τους.

Αυτό είναι απόρροια του ότι η καταστολή των δασικών πυρκαγιών έχει μεταφερθεί στην Πυροσβεστική από τη Δασική Υπηρεσία, η οποία γνώριζε την περιοχή και κάθε χρόνο προσλάμβανε κατοίκους των γύρω χωριών ως εποχικούς πυροσβέστες. Ο γγ ζήτησε πίστωση χρόνου από τους κατοίκους. Μόνο που αυτή, όπως σχολίασε ένας κάτοικος, έχει τελειώσει και «αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα», όπως είπε.



Ακόμα το δάσος «καπνίζει» αφήνοντας ανοιχτό τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης
Ακόμα το δάσος «καπνίζει» αφήνοντας ανοιχτό τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης

Σε καφενείο στο χωριό Μακρυμάλλη
Σε καφενείο στο χωριό Μακρυμάλλη

Μέχρι τα πρώτα σπίτια έφτασαν οι φλόγες στο Κοντοδεσπότι
Μέχρι τα πρώτα σπίτια έφτασαν οι φλόγες στο Κοντοδεσπότι

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινδύνεψαν σπίτια από φωτιά στην Ασπριά(2021-10-07 00:00:00.0)
«Μας άφησαν αβοήθητους, είναι εγκληματικό»(2021-08-06 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Λούτσα, Αρκαδία και Θεσσαλονίκη(2020-07-04 00:00:00.0)
Μεγάλη φωτιά στην περιοχή Μανίκια(2019-07-05 00:00:00.0)
Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στη Νεάπολη Βοιών(2015-07-18 00:00:00.0)
Ξύπνησε μνήμες της καταστροφής του 2007(2013-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ