Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προειδοποιήσεις του ΚΚΕ από τα τέλη Ιούλη!

Με Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, το Κόμμα ζητούσε να παρθούν επείγοντα μέτρα...

Προειδοποίηση για τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της πυροπροστασίας είχε κάνει το ΚΚΕ προς την κυβέρνηση, μόλις δύο βδομάδες πριν από το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια. Συγκεκριμένα, στις 29 Ιούλη, με Ερώτηση που είχε θέμα «Μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πυροπροστασία της χώρας και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου», επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:

«Η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα καθώς και ουσιαστικής ενίσχυσης του μηχανισμού πυρόσβεσης επιβεβαιώνεται συνεχώς από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξεσπούν σε καθημερινή βάση πριν ακόμη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ο βαθμός ετοιμότητας του μηχανισμού πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, που υποφέρει χρόνια από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, υποδομών, κατάλληλου μηχανολογικού και ατομικού εξοπλισμού, γίνεται εύκολα αντιληπτός αν λάβουμε υπόψη ότι: Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα που διατέθηκαν για το 2019 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2018 μόνο κατά 18.528.000 ευρώ και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν περικοπεί σωρευτικά από το 2010 μέχρι και σήμερα 1.153.894.800 ευρώ, με σημείο αναφοράς τον προϋπολογισμό του 2009, που και αυτός υπολειπόταν σε σχέση με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες του.

Επίσης, σχετικά με τη Δασική Υπηρεσία από το 1998 και μετά που έγινε ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός πρόληψης - καταστολής, περιορίστηκαν τραγικά οι προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υπό το πρίσμα των τραγικών συνεπειών που δημιούργησαν μπορούμε να αντιληφθούμε τις βαριές ευθύνες που τους αναλογούν.

Γενικόλογες αναφορές από την κυβέρνηση

Η υποχρηματοδότηση του μηχανισμού πυροπροστασίας και πυρόσβεσης έχει την αντανάκλασή της στον νέο σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, που ανακοινώθηκε για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο από την προηγούμενη κυβέρνηση και περιορίστηκε αποκλειστικά στη δημιουργία ενός μηχανοκίνητου τμήματος από τις ίδιες δυνάμεις και υποδομές, με εμφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και τίποτε περισσότερο.

Τα προβλήματα σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας για παροχή αξιοπρεπούς σίτισης και νερού στους πυροσβέστες όταν επιχειρούν μακριά από τις εστίες τους όχι μόνο παραμένουν, αλλά έθεσαν μάλιστα σε κίνδυνο την υγεία δύο πυροσβεστών στην πρόσφατη πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα.

Διαπιστώνουμε όμως ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, εκτός από τις γενικόλογες αναφορές για την αναγκαιότητα αλλαγής μοντέλου στην πολιτική προστασία, δεν αναφέρθηκε κανένα συγκεκριμένο μέτρο που θα ήταν ικανό να αντιστρέψει την υπάρχουσα αναποτελεσματική οργάνωση της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας.

Το γεγονός αυτό από μόνο του εντείνει την ανησυχία του Κόμματός μας ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα κινηθεί πάνω στις ίδιες κατευθύνσεις που εφάρμοσαν και οι προκάτοχοί της για περαιτέρω μείωση δαπανών, μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών».

Επείγοντα ζητήματα

Στη συνέχεια, το ΚΚΕ στην Ερώτηση επισήμανε κάποια επείγοντα ζητήματα στην κατεύθυνση της πυροπροστασίας. Μεταξύ άλλων:

«- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

- Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.

- Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία.

- Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς.

- Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

- Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης.

- Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση να γίνεται με αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και όλων των απαραίτητων μέσων σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών - ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org