Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ» (RescEU)
«Φύλλο συκής» στη γύμνια από επιχειρησιακά μέσα και πρόληψη

Ο «Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ» (RescEU) όχι μόνο δεν αποτελεί μηχανισμό «αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών - μελών και ενίσχυσης των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και έκτακτων αναγκών, αντίθετα ιδρύθηκε στη βάση της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων, των περικοπών και της σχεδόν ανύπαρκτης πρόληψης σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Καθόλου τυχαία, ο «RescEU» προβάλλεται ως μηχανισμός «αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», που ...αναπόφευκτα φέρνει καταστροφές, την ώρα που μέτρα και έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας δεν αποτελούν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της ΕΕ, δεν είναι στα λεγόμενα «επιλέξιμα έργα», γιατί ακριβώς δεν φέρνουν κέρδη, αντίθετα «κοστίζουν».

Ετσι, ο πρώτος πυροσβεστικός στόλος αεροσκαφών στο πλαίσιο του «RescEU», που εγκαινιάστηκε το Μάη από την Κομισιόν, με τη συμμετοχή αεροσκαφών και ελικοπτέρων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ουσιαστικά ήρθε ως «φύλλο συκής» στη γύμνια του προσωπικού, των εξοπλισμών, των υποδομών που υπάρχει σε κάθε χώρα - μέλος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, και στην Ελλάδα, οδηγώντας σε τραγωδίες, όπως στο Μάτι. Αποκαλυπτικό αυτής της γύμνιας είναι το γεγονός ότι η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης και μία από τις κορυφαίες του κόσμου, δεν διαθέτει ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος ή ελικόπτερο!

Σε αυτό το πλαίσιο, η «αλληλεγγύη» της ΕΕ εξαντλείται στη δέσμευση των ήδη ελάχιστων μέσων που διαθέτουν τα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με κίνητρο την ευρωενωσιακή χρηματοδότηση μέχρι 75% για τις λειτουργικές δαπάνες, προκειμένου μόνο σε «εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις» να υπάρχει συνδρομή από ένα κράτος - μέλος για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε ένα άλλο. Εξάλλου, στην περίπτωση που υπάρχουν ταυτόχρονες καταστροφές σε πολλές περιοχές στην Ευρώπη, μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες, που συναποτελείται από εμπειρογνώμονες των κρατών - μελών, θα αποφασίσει πού πρέπει να κατευθυνθούν τα αεροσκάφη. Κι αυτό όταν το κρίσιμο και το επείγον σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι η άμεση επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων του ίδιου του κράτους - μέλους, αφού όπως αποδείχθηκε στο Μάτι, όλα κρίθηκαν μέσα στις πρώτες ώρες. Ο «RescEU» θα είναι το κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο της ΕΕ, που θα έχει τη δυνατότητα να δίνει «την εντολή στην κρίσιμη στιγμή πού θα πάνε» τα «επιχειρησιακά μέσα που θα ανήκουν στα κράτη - μέλη», αναφέρεται. Οσο για τον προϋπολογισμό του μηχανισμού, μετά από πολλή συζήτηση ανέρχεται σε μόλις 160 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια για όλη την ΕΕ!

Ομως αυτές οι υποδομές που θα δεσμεύονται από την ΕΕ, όπως και το προσωπικό, έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Στην Ελλάδα έχουν γίνει τεράστιες περικοπές ύψους 1,1 δισ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία την τελευταία δεκαετία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και με κατεύθυνση της ΕΕ.

Στο ίδιο αντιδραστικό πλαίσιο, δίνεται κατεύθυνση για διαιώνιση της πολιτικής εκμίσθωσης αερομέσων διάσωσης από ιδιώτες, όπως για την επέκταση του εθελοντισμού, που αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, αντί να εξασφαλιστούν οι πραγματικές ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, με κρατικό, σύγχρονο, αναβαθμισμένο εξοπλισμό, και όχι δανεικό.

Στο μεταξύ ο «RescEU» θα αξιοποιείται για την αντιμετώπιση και «ανθρωπογενών» καταστροφών, όπως π.χ. το Προσφυγικό, και κατά της «τρομοκρατίας» σε συνεργασία με στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ