Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ομερτά

Χτες, με τη φωτιά στην Εύβοια να καίει, εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσαν στα τηλεοπτικά κανάλια ότι «η καταστροφή δεν έχει χρώματα και ιδεολογίες», ότι «πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για την αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών περιστατικών» και ότι «δεν προσφέρονται για εργαλειοποίηση στην πολιτική αντιπαράθεση». Δηλαδή, να μην ειπωθεί κουβέντα για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που απαξιώνουν την πρόληψη και τις υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης, στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας για το κεφάλαιο. Να μην ακουστεί λέξη για την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που προσαρμόζει τις χρήσεις της στην καπιταλιστική κερδοφορία και είτε οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών, είτε αξιοποιεί το αποτέλεσμα των πυρκαγιών για να εξυπηρετήσει νέα πεδία δράσης των επιχειρηματικών ομίλων. Να μην ακουστεί «κιχ» για την «αλληλέγγυα» ΕΕ, που υποτάσσει την «επιλεξιμότητα» έργων προστασίας του λαού στον κανόνα «κόστος - όφελος» για το κεφάλαιο και αποθεώνει τη «δημοσιονομική πειθαρχία», που κάνει στάχτη τις λαϊκές ανάγκες. Να μην ειπωθεί κουβέντα γι' αυτόν τον βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης, γι' αυτό το «επιτελικό» κράτος, που είναι πρώτο στην εξυπηρέτηση των επενδύσεων και επιλεκτικά ανήμπορο να προστατεύσει την περιουσία, ακόμα και τη ζωή του λαού. Αυτήν την πολιτική, αυτό το κράτος, αυτό το σύστημα και αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης υπηρετούν η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι περασμένες κυβερνήσεις. Κι απ' αυτήν την άποψη, η συναίνεση στην «αφωνία» για τις πραγματικές αιτίες των καταστροφών και τις ευθύνες του κράτους δεν είναι «πολιτικός πολιτισμός», όπως σχολιαζόταν στα πάνελ, αλλά «ομερτά» ανάμεσα σε συνένοχους στο έγκλημα.

Δείγματα...

«Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε, η Ευρώπη της αλληλεγγύης», έλεγε και ξανάλεγε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαφημίζοντας στο λαό τη συνδρομή της πυρόσβεσης με πτητικά μέσα από άλλα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας» (μηχανισμός «RescΕU»). Για την «αλληλεγγύη» της ΕΕ, αρκεί να θυμηθεί κανείς αυτά που γράφει στα εγχειρίδιά της για την αντιπλημμυρική προστασία: «Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ. εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία».

... αλληλεγγύης

Δείγμα «αλληλεγγύης» είναι όμως και η λειτουργία αυτού καθαυτού του μηχανισμού «RescΕU», ο οποίος λειτουργεί σαν «ομπρέλα» για δραστικές περικοπές σε κρατικές δαπάνες που αφορούν τις ανάγκες του λαού. Ο μηχανισμός αυτός δεσμεύει ένα μέρος από τον ελάχιστο στόλο αεροσκαφών και μέσων πυρόσβεσης που διαθέτουν ακόμα τα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ενώ η απόφαση για το πού και πότε θα διατεθούν αυτά τα μέσα ανήκει στην ΕΕ. Ενώ δηλαδή όλο και πιο συχνά εκδηλώνονται ταυτόχρονες πυρκαγιές παντού στην Ευρώπη, τα μέσα αυτά θα διατίθενται με αναπόφευκτη χρονοκαθυστέρηση, που σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί μοιραία. Ολα αυτά, για να «εξοικονομεί» το κράτος λεφτά από υποδομές και μέσα που είναι αναγκαία για την προστασία του λαού και να τα «επενδύει» σε μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, στο όνομα της ανάπτυξης και της ...«αλληλεγγύης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους.

Τεχνογνωσία

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξαναχτυπά - Με νέα δώρα στους εργοδότες προσπαθεί η ΝΔ να εξευμενίσει τους δανειστές». Ετσι αναγγέλλει η «Αυγή» το θέμα για τις προωθούμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που βάζουν μεγαλύτερα εμπόδια στην απεργία και εντείνουν την παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα. Διαβάζοντας όμως κανείς το σχετικό ρεπορτάζ, ανακαλύπτει ότι γράφτηκε μάλλον για να συμβουλέψει την κυβέρνηση πώς θα «σερβίρει» καλύτερα τις μεταρρυθμίσεις της! Γράφει η «Αυγή» για το ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικάτων ότι δημιουργεί ερωτήματα για τα προσωπικά δεδομένα και ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλοί εργαζόμενοι να αποχωρήσουν από τα σωματεία τους», αλλά στο διά ταύτα, υιοθετώντας τη γραμμή της συνδικαλιστικής μαφίας, σημειώνει ότι «οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των συνδικαλιστών για νοθεία στις εκλογές των αντιπροσώπων» στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την «ψηφιακή καταγραφή των συνδικαλιστών και τη δημιουργία ενιαίου μητρώου συνδικάτων, υπό αυστηρούς όρους και συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Το ίδιο και για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, γράφει ότι «θα πρέπει να διασφαλίζει το απόρρητο της ψήφου, των προσωπικών στοιχείων, αλλά και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας ψηφοφορίας». Ούτε λίγο ούτε πολύ η «Αυγή» πουλάει τεχνογνωσία στην κυβέρνηση για πιο αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στον συνδικαλιστικό νόμο. Και πώς να μην το κάνει άλλωστε, αφού έχει το «know how» από την αντιαπεργιακή διάταξη της Αχτσιόγλου, πάνω στην οποία χτίζει τώρα η ΝΔ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1769 Γεννιέται ο Γάλλος επαναστάτης, στρατηγός και κατόπιν αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης.

1785 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Τόμας Ντε Κουίνσι.

1909 Τη νύχτα της 14ης προς 15η Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Στρατιωτικού Συνδέσμου (συνωμοτική οργάνωση αποτελούμενη κυρίως από κατώτερα και μεσαία στελέχη του στρατού), πραγματοποιείται το Κίνημα στο Γουδή, το οποίο έφερε από την Κρήτη τον Ελ. Βενιζέλο για να αναλάβει την πρωθυπουργία.

1914 Ανοίγει η διώρυγα του Παναμά, κατά την κατασκευή της οποίας πέθαναν σχεδόν 5.600 εργάτες.

1931 Ογκώδη αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα.

1940 Ενώ το καταδρομικό «Ελλη» βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετέχοντας με μεγάλο σημαιοστολισμό στο γιορτασμό της Παναγίας, τορπιλίζεται από ιταλικό υποβρύχιο, 3 ολόκληρους μήνες πριν από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

1945 Η συνέλευση αντιπροσώπων των παράνομων επαναστατικών ομάδων κηρύσσει ανεξάρτητη την Ινδονησία.

1945 Ο Σοβιετικός Στρατός απελευθερώνει την Κορέα από τους Ιάπωνες ιμπεριαλιστές.

1947 Η Ινδία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία.

1950 Παραμονές του 10ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ αρχίζει στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 118 συνδικαλιστών με βάση τον ΑΝ 509/1947. Από αυτούς οι 8 καταδικάστηκαν σε θάνατο, οι 2 σε ισόβια και οι υπόλοιποι σε μικρότερες ποινές. Στο τέλος της δίκης, οι καταδικασθέντες σε θάνατο δήλωσαν: «Δεν μας φοβίζει ο θάνατος. Αγωνισθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις σαν τίμια συνδικαλιστικά στελέχη διά τα δίκαια των εργαζομένων. Τώρα δίνουμε ευχαρίστως και τη ζωή μας ολοκαύτωμα στον αγώνα αυτόν».

1951 Ιδρύεται η Ενιαία Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΕΔΝΕ), η νεολαία της ΕΔΑ.

1953 Πραξικόπημα κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού του Ιράν, Μ. Μοσαντέχ, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, πετυχαίνει την ανατροπή του, την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας και την επάνοδο της απόλυτης μοναρχίας.

1960 Οι πρώτοι μαύροι εγγράφονται στα σχολεία των λευκών στη Βιρτζίνια.

1960 Το Κονγκό αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

1964 Η σοβιετική κυβέρνηση απαντά σε έκκληση του Μακαρίου ότι δεν θα μείνει αδιάφορη σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Κύπρου.

1971 Για να περιορίσει την εκροή αμερικανικού συναλλάγματος στο εξωτερικό ο Πρόεδρος Νίξον αναστέλλει τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, βάζοντας νάρκη στα θεμέλια του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ