Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για οργάνωση της αλληλεγγύης

Μέτρα για τους εργαζόμενους που επηρεάζονται από τις συνέπειες της πυρκαγιάς απαιτεί η Γραμματεία Εύβοιας του Μετώπου

Κάλεσμα στα Σωματεία της περιοχής «να συνδράμουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη με τις φλόγες και να συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία οργάνωσης της αλληλεγγύης για τον κόσμο που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη» απηύθυνε χτες η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, την ώρα που μαινόταν ακόμα η φωτιά στο κεντρικό τμήμα του νησιού.

«Οι πρωτοβουλίες μας είναι ανάγκη και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ξεδιπλώνοντας πλήρες διεκδικητικό πλαίσιο προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, με αφορμή την πυρκαγιά, και να μη φορτωθούν τις συνέπειες της πυρκαγιάς με νέα βάρη οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες», σημειώνει το ΠΑΜΕ και αναφέρεται αναλυτικά στα ιδιαίτερα έκτακτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς:

«Εκατοντάδες είναι οι συνάδελφοί μας που σήμερα αναγκάζονται να εργαστούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες στις παραγωγικές μονάδες, σε καταστήματα και υπηρεσίες τόσο του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων όσο και του όμορου δήμου της Χαλκίδας, που ασφυκτιούν στην κυριολεξία, εκτεθειμένοι στις στάχτες και τα αποκαΐδια».

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί μεταξύ άλλων:

  • Πλήρη αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη για όσους δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στην εργασία τους ή αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα χωριά τους για να προστατεύσουν τα σπίτια και τους οικείους τους. Εργαζόμενοι που κατοικούν στις πυρόπληκτες περιοχές, ανεξάρτητα από το πού εργάζονται, να μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους με απλή υπεύθυνη δήλωση ότι διαμένουν στις περιοχές αυτές.
  • Αμεση διακοπή των εργασιών που διεξάγονται σε εξωτερικούς χώρους (ιχθυοκαλλιέργειες, μονάδες λευκού κρέατος, εργοστάσια τροφίμων και ποτών, μεταλλεία ΛΑΡΚΟ, γεωργικές καλλιέργειες κ.ά.), με πλήρη αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Ιδιαίτερη ενημέρωση στους πολλούς μετανάστες εργάτες γης.
  • Εξασφάλιση κινητής μονάδας του Νοσοκομείου Χαλκίδας και του Κέντρου Υγείας Ψαχνών στην περιοχή, για την περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.
  • Να προβλεφθεί δικαιολογημένη και επ' αμοιβή απουσία από την εργασία τους για συναδέλφους με προβλήματα υγείας.

Τέλος, το ΠΑΜΕ σημειώνει πως με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά αποδείχθηκε ξανά «με τραγικό τρόπο ότι η δασοπροστασία και τα μέτρα πρόληψης αποτελούν κόστος για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, που διαθέτουν χρήμα μόνο για επενδυτικά σχέδια και επιχειρηματική δραστηριότητα» και πως «στο βωμό της εμπορευματοποίησης της γης δεν θυσιάζονται μόνο ο δασικός πλούτος, η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού μας, το βιος, η περιουσία του λαού της περιοχής, αλλά και η ίδια η υγεία και η σωματική του ακεραιότητα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ