Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ομερτά

Χτες, με τη φωτιά στην Εύβοια να καίει, εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσαν στα τηλεοπτικά κανάλια ότι «η καταστροφή δεν έχει χρώματα και ιδεολογίες», ότι «πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για την αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών περιστατικών» και ότι «δεν προσφέρονται για εργαλειοποίηση στην πολιτική αντιπαράθεση». Δηλαδή, να μην ειπωθεί κουβέντα για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που απαξιώνουν την πρόληψη και τις υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης, στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας για το κεφάλαιο. Να μην ακουστεί λέξη για την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που προσαρμόζει τις χρήσεις της στην καπιταλιστική κερδοφορία και είτε οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών, είτε αξιοποιεί το αποτέλεσμα των πυρκαγιών για να εξυπηρετήσει νέα πεδία δράσης των επιχειρηματικών ομίλων. Να μην ακουστεί «κιχ» για την «αλληλέγγυα» ΕΕ, που υποτάσσει την «επιλεξιμότητα» έργων προστασίας του λαού στον κανόνα «κόστος - όφελος» για το κεφάλαιο και αποθεώνει τη «δημοσιονομική πειθαρχία», που κάνει στάχτη τις λαϊκές ανάγκες. Να μην ειπωθεί κουβέντα γι' αυτόν τον βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης, γι' αυτό το «επιτελικό» κράτος, που είναι πρώτο στην εξυπηρέτηση των επενδύσεων και επιλεκτικά ανήμπορο να προστατεύσει την περιουσία, ακόμα και τη ζωή του λαού. Αυτήν την πολιτική, αυτό το κράτος, αυτό το σύστημα και αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης υπηρετούν η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι περασμένες κυβερνήσεις. Κι απ' αυτήν την άποψη, η συναίνεση στην «αφωνία» για τις πραγματικές αιτίες των καταστροφών και τις ευθύνες του κράτους δεν είναι «πολιτικός πολιτισμός», όπως σχολιαζόταν στα πάνελ, αλλά «ομερτά» ανάμεσα σε συνένοχους στο έγκλημα.

Δείγματα...

«Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε, η Ευρώπη της αλληλεγγύης», έλεγε και ξανάλεγε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαφημίζοντας στο λαό τη συνδρομή της πυρόσβεσης με πτητικά μέσα από άλλα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας» (μηχανισμός «RescΕU»). Για την «αλληλεγγύη» της ΕΕ, αρκεί να θυμηθεί κανείς αυτά που γράφει στα εγχειρίδιά της για την αντιπλημμυρική προστασία: «Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ. εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία».

... αλληλεγγύης

Δείγμα «αλληλεγγύης» είναι όμως και η λειτουργία αυτού καθαυτού του μηχανισμού «RescΕU», ο οποίος λειτουργεί σαν «ομπρέλα» για δραστικές περικοπές σε κρατικές δαπάνες που αφορούν τις ανάγκες του λαού. Ο μηχανισμός αυτός δεσμεύει ένα μέρος από τον ελάχιστο στόλο αεροσκαφών και μέσων πυρόσβεσης που διαθέτουν ακόμα τα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ενώ η απόφαση για το πού και πότε θα διατεθούν αυτά τα μέσα ανήκει στην ΕΕ. Ενώ δηλαδή όλο και πιο συχνά εκδηλώνονται ταυτόχρονες πυρκαγιές παντού στην Ευρώπη, τα μέσα αυτά θα διατίθενται με αναπόφευκτη χρονοκαθυστέρηση, που σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί μοιραία. Ολα αυτά, για να «εξοικονομεί» το κράτος λεφτά από υποδομές και μέσα που είναι αναγκαία για την προστασία του λαού και να τα «επενδύει» σε μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, στο όνομα της ανάπτυξης και της ...«αλληλεγγύης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους.

Τεχνογνωσία

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξαναχτυπά - Με νέα δώρα στους εργοδότες προσπαθεί η ΝΔ να εξευμενίσει τους δανειστές». Ετσι αναγγέλλει η «Αυγή» το θέμα για τις προωθούμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που βάζουν μεγαλύτερα εμπόδια στην απεργία και εντείνουν την παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα. Διαβάζοντας όμως κανείς το σχετικό ρεπορτάζ, ανακαλύπτει ότι γράφτηκε μάλλον για να συμβουλέψει την κυβέρνηση πώς θα «σερβίρει» καλύτερα τις μεταρρυθμίσεις της! Γράφει η «Αυγή» για το ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικάτων ότι δημιουργεί ερωτήματα για τα προσωπικά δεδομένα και ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλοί εργαζόμενοι να αποχωρήσουν από τα σωματεία τους», αλλά στο διά ταύτα, υιοθετώντας τη γραμμή της συνδικαλιστικής μαφίας, σημειώνει ότι «οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των συνδικαλιστών για νοθεία στις εκλογές των αντιπροσώπων» στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την «ψηφιακή καταγραφή των συνδικαλιστών και τη δημιουργία ενιαίου μητρώου συνδικάτων, υπό αυστηρούς όρους και συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Το ίδιο και για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, γράφει ότι «θα πρέπει να διασφαλίζει το απόρρητο της ψήφου, των προσωπικών στοιχείων, αλλά και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας ψηφοφορίας». Ούτε λίγο ούτε πολύ η «Αυγή» πουλάει τεχνογνωσία στην κυβέρνηση για πιο αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στον συνδικαλιστικό νόμο. Και πώς να μην το κάνει άλλωστε, αφού έχει το «know how» από την αντιαπεργιακή διάταξη της Αχτσιόγλου, πάνω στην οποία χτίζει τώρα η ΝΔ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org