Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναγνωρίζει τον αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό

Επικαλείται την «κοινή θέση της ΕΕ», την οποία είχε συνυπογράψει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γκουαϊδό (δεξιά) μαζί με στρατιωτικούς στην επιχείρηση πραξικοπήματος τον Απρίλη

Copyright 2019 The Associated

Ο Γκουαϊδό (δεξιά) μαζί με στρατιωτικούς στην επιχείρηση πραξικοπήματος τον Απρίλη
Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών αναγνώρισε τον αρχιπραξικοπηματία της Βενεζουέλας και αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό Πρόεδρο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Μογκερίνι, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές». Επίσης δηλώνει υπέρ του διαλόγου στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και των συνομιλιών του Οσλο.

Ο Βενεζουελάνος πολιτικός, που αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, συμμετείχε στις 30 Απρίλη φέτος, μαζί με μικρή ομάδα στρατιωτικών, σε απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Χτες, με μήνυμά του στο twitter, έσπευσε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση γιατί τον στηρίζουν στην «υπόθεσή του: Μια ελεύθερη Βενεζουέλα», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας, θα είναι χωρίς αμφιβολία ο μεγάλος Ευρωπαίος εταίρος στον αγώνα μας».

Το γεγονός πάντως ότι στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ γίνεται αναφορά στην «κοινή θέση της ΕΕ» για τη Βενεζουέλα, την οποία στήριξε θερμά η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει ότι είναι η δική του πολιτική και σ' αυτό το ζήτημα που έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ να αναγνωρίσει τον αρχιπραξικοπηματία, συμβάλλοντας ώστε να σφίξει κι άλλο η μέγγενη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ γύρω από το λαό της Βενεζουέλας, τον μόνο αρμόδιο να αποφασίζει για το μέλλον του.

Συμφωνία για συνέχιση των συζητήσεων

Την ίδια ώρα, από τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα ξεχωρίζει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιπολίτευσης του Γκουαϊδό, με τη διαμεσολάβηση της νορβηγικής κυβέρνησης, που έγινε από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη στα Μπαρμπάδος της Καραϊβικής, σε συνέχεια άλλων γύρων που είχαν ξεκινήσει το Μάη στο Οσλο.

Σύμφωνα και με την τελευταία ενημέρωση της νορβηγικής κυβέρνησης, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις και τα δύο μέρη να είναι προσεκτικά στις δημόσιες δηλώσεις. Από την πλευρά της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, ο Χόρχε Ροντρίγκες έκανε λόγο για «επιτυχημένη ανταλλαγή απόψεων, για να ξεπεραστούν οι αντιπαραθέσεις με συνταγματικό και ειρηνικό τρόπο».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπάρχουν διαρροές στον Τύπο ότι στις συζητήσεις περιλαμβάνονται εκλογικά ζητήματα, αλλαγή της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, επανένταξη του κυβερνητικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (ΕΣΚΒ) στην Εθνοσυνέλευση (Βουλή), από όπου έχει αποχωρήσει (γιατί έχει κηρυχθεί άκυρη η λειτουργία της λόγω της αναγνώρισης 4 βουλευτών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις), και ταυτόχρονα διάλυση της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης, που συστάθηκε για να ξεπεραστεί η αδυναμία της Βουλής με τη συμμετοχή μόνο του ΕΣΚΒ (αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν και δεν συμμετείχαν στην εκλογή της).

Πάντως ο Ντιοσδάδο Καμπέγιο, πρόεδρος της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης και αντιπρόεδρος του ΕΣΚΒ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν και προεδρικές εκλογές όπως ζητάει η αντιπολίτευση. Ωστόσο, τα σενάρια που υπάρχουν στον ντόπιο αντιπολιτευτικό Τύπο αναφέρουν ότι εξετάζονται και προεδρικές εκλογές όπου δεν θα είναι υποψήφιος ο Ν. Μαδούρο, αλλά ο 37χρονος δικηγόρος Εκτορ Ροντρίγκες, στέλεχος του κόμματος και κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, που έχει διατελέσει σε διάφορα κυβερνητικά πόστα και υπουργός Νεολαίας, Αθλητισμού και Παιδείας.

Από την πλευρά του, το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί σε διάλυση της υπάρχουσας Βουλής, νέες εκλογές, αλλά κυρίως αντιμετώπιση της ασυδοσίας της εργοδοσίας, που έχει αποθρασυνθεί και λόγω της ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης, των κυρώσεων και του αποκλεισμού, που χειροτερεύουν τους όρους διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων. Ακόμα, καταγγέλλει ότι η λεγόμενη συμφωνία του ΕΣΚΒ με το ΚΚ Βενεζουέλας (το Μάη του 2018 για την υποστήριξη του Μαδούρο) δεν έχει υλοποιηθεί στα μέτρα που περιείχε υπέρ των εργαζομένων.

Τέλος, έντονες αντιδράσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και σε λαϊκές οργανώσεις της χώρας έχει προκαλέσει η δημοσίευση την περασμένη βδομάδα της έκθεσης της επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και πρώην Προέδρου της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία πρόσφατα επισκέφτηκε τη χώρα. Η έκθεση αυτή, καταγγέλλουν, παραποιεί την πραγματικότητα, αποκρύπτει τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και αποδίδει τη βία και τους θανάτους μόνο στην κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, το Σάββατο έχει προγραμματιστεί διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Καράκας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org