Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
112

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά τις αναλύσεις των τελευταίων ημερών για το φονικό μπουρίνι στη Χαλκιδική, θα πιστέψει ότι μόλις ενεργοποιηθεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «112», θα πάψουμε μονομιάς να θρηνούμε θύματα! Αν και ένα τέτοιο σύστημα είναι απολύτως αναγκαίο, πάει πολύ να λένε στο λαό ότι αυτό που φταίει για τις χαμένες ζωές και τις κατεστραμμένες περιουσίες, κάθε φορά που βρέχει ή πιάνει μια φωτιά, είναι η μη λειτουργία ενός μηχανισμού τηλεφωνικής ειδοποίησης για τον επερχόμενο κίνδυνο. Ακόμα κι αν ενεργοποιηθεί, όμως, το περιβόητο «112», είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί για να αναβαθμιστεί η αντιδραστική συζήτηση περί «ατομικής ευθύνης», αφού η επωδός στα επόμενα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα θα είναι «εμείς σας προειδοποιήσαμε», λες και οι ευθύνες του κράτους εξαντλούνται μόνο σ' αυτό. Είναι λοιπόν σαφές ότι και αυτή η συζήτηση περί «μαύρης τρύπας του 112» αξιοποιείται για να αποπροσανατολίσει από τις βαριές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού σε μέσα, σχέδιο, κονδύλια και υποδομές που αφορούν την πρόληψη και την προστασία του λαού από τις συνέπειες των «ακραίων» φυσικών φαινομένων. Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, που συνθλίβει λαϊκές ανάγκες, πρέπει να βάλουν πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο οι αγώνες και οι διεκδικήσεις της «επόμενης μέρας», ως η μόνη εγγύηση ότι ο λαός δεν θα πνίγεται στη βροχή και δεν θα καίγεται στη φωτιά.

«Εγγυητές»

«Περιοριστικά» ή «στοχευμένα» μέτρα θα επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία, ως απάντηση στις προκλήσεις που κλιμακώνει σε βάρος της Κύπρου; Αυτό το ερώτημα κυριαρχεί ενόψει του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, για να εξετάσει πώς θα υλοποιήσει προηγούμενες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για «μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας, αν δεν διακόψει τις γεωτρήσεις και τις έρευνες στις κυπριακές θάλασσες. Στην πραγματικότητα, πίσω από αυτό το «δίλημμα» κρύβεται η προσπάθεια της ΕΕ να κρατήσει τις «ισορροπίες» με την Τουρκία, την ώρα που αυτή παραβιάζει ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και απειλεί για παραπέρα κλιμάκωση. Οπως έλεγαν μάλιστα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, «προσπαθούμε να ρυθμίσουμε προσεκτικά το θέμα, γιατί χρειαζόμαστε την Τουρκία στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Οπότε, μπροστά στη μεγάλη σημασία που έχουν όλα αυτά για τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, που γίνονται κυριολεκτικά σουρωτήρι, μπορούν να περιμένουν... Κατά τ' άλλα, οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο συνεχίζουν να καθησυχάζουν και να κοροϊδεύουν το λαό, παρουσιάζοντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως «εγγυητές» τάχα των συμφερόντων του σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, αναζητώντας άλλοθι και στη δική τους επικίνδυνη πολιτική, που μπλέκει το λαό σε «εύφλεκτους» ανταγωνισμούς και σχέδια.

Προσεχώς...

Για τα «προσεχώς» της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ασφάλιση και τις συντάξεις, δεν έχει παρά να κοιτάξει κανείς τη μελέτη του ΟΟΣΑ για το Ασφαλιστικό, την οποία παρουσίασε αναλυτικά ο «Ριζοσπάστης». Για το παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός δίνει μεταξύ άλλων τη γενική κατεύθυνση για παραπέρα αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προκρίνοντας μάλιστα την αυτόματη σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής, προκειμένου οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου να αποφεύγουν τη διαδικασία της νομοθεσίας και να αμβλύνονται οι λαϊκές αντιδράσεις. Αντίστοιχα, στην ίδια μελέτη προκρίνονται οι «πιο εξατομικευμένες συνταξιοδοτικές παροχές»... Για τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, βέβαια, κάτι... παραπάνω ξέρουν στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνήσεις των οποίων τόσα χρόνια εφαρμόζουν τις περιβόητες αντιλαϊκές «εργαλειοθήκες» του.

... με τεχνογνωσία

Ο μεν Αλ. Τσίπρας έστρωνε «κόκκινα χαλιά» υποδεχόμενος τον γγ του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, εκθειάζοντας την «τεχνογνωσία ενός οργανισμού εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους»... Η δε κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε για μια πιο... άμεση σύνδεση, επιλέγοντας ένα πρώην στέλεχος του Οργανισμού με άμεση εμπλοκή στις «εργαλειοθήκες», την Δ. Μιχαηλίδου, αρχικά ως «σύμβουλο μεταρρυθμίσεων» του Κυρ. Μητσοτάκη και πλέον ως υφυπουργό (πού αλλού;) στο υπουργείο Εργασίας... Εκεί όπου στο φάκελο προτεραιοτήτων της νέας ηγεσίας ξεχωρίζει ο στόχος για «βιώσιμο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα», όπως ήταν άλλωστε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση επομένως από τη σκοπιά του λαού είναι μία: Επαγρύπνηση απέναντι στα νέα αντιασφαλιστικά χτυπήματα που προετοιμάζει η ΝΔ και μηδενική ανοχή σε όλους αυτούς που από τη θέση της αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν τώρα να εμφανιστούν ως σωτήρες της Ασφάλισης, όταν στο έδαφος της δικής τους πολιτικής συνεχίζεται και κλιμακώνεται η επίθεση.




Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org