Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι αντιδραστικές αλλαγές της ΝΔ στη Δικαιοσύνη, στα χνάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ προς ψήφιση τις αμέσως επόμενες μέρες, θα περιλαμβάνονται μια σειρά αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Ούτε ότι ήδη έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ με το οποίο μια σειρά αρμοδιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης περιέρχονται πλέον στη δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η ΝΔ ήδη από την προεκλογική περίοδο και προκειμένου να πείσει ότι αποτελεί καλύτερο εκφραστή και προαγωγό των συμφερόντων της αστικής τάξης, μιλούσε ανοιχτά για την ανάγκη επιβολής «νόμου και τάξης» από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της. Σε αυτήν την κατεύθυνση στήθηκε και ολόκληρο σόου αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εξασφαλίζει το «αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», πατάσσει «την ανομία και το έγκλημα» «για να επανέλθει η ασφάλεια στους δρόμους και στις γειτονιές της πατρίδας μας».

Στην πραγματικότητα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν - όπως άλλωστε φάνηκε και στις τελετές παράδοσης και παραλαβής των αντίστοιχων υπουργείων - ότι η νέα αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζεται προϋποθέτει την εξασφάλιση της απαραίτητης «ησυχίας, τάξης και ασφάλειας»... Γι' αυτό, πριν από τον νέο καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων πρέπει πρώτα να τσακιστούν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, να γίνει πιο εύκολο το να μπορεί να δεθεί χειροπόδαρα το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να σφίξει περισσότερο η θηλιά στο λαιμό του λαού για να μη σηκώσει κεφάλι. Και επειδή ξέρουν ότι η ανάπτυξη του κεφαλαίου, η ανταγωνιστικότητα, οι στόχοι της αστικής τάξης συνεπάγονται το παραπέρα τσάκισμα του λαού, φροντίζουν να προετοιμάσουν το έδαφος, να προλάβουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και αντίδρασή του. Την ίδια στιγμή βέβαια φροντίζουν να διευκολύνουν με όλους τους τρόπους τις μπίζνες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δημιουργώντας για παράδειγμα ειδικά τμήματα στα δικαστήρια για συγκεκριμένης φύσης υποθέσεις (εμπορικές, ανταγωνισμού κ.λπ.), με δικαστές με την αντίστοιχη εξειδίκευση.

Η μισή δουλειά έχει ήδη γίνει...

Σε αυτήν την προσπάθεια η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί παρά να ευχαριστήσει την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε τη μισή δουλειά.

-- Γιατί η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει σε περιορισμένες αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα αφήνει στο απυρόβλητο το βασικό αντιδραστικό του περιεχόμενο που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Αφενός, τη νομοθέτηση αμερικανόπνευστων θεσμών που παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και καθιερώνουν ένα παζάρι ποινών που θα λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος φτωχών, ακόμη και αθώων κατηγορουμένων και ευνοϊκά υπέρ διαφόρων οικονομικά ισχυρών. Αφετέρου, τη διατήρηση και ενίσχυση διατάξεων και ποινών σε βάρος εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων, σε βάρος λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

...στον κατασταλτικό μηχανισμό και τη νομιμοποίηση της αστυνόμευσης...

-- Γιατί η ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την οριακή κατάσταση στις φυλακές δεν προχωρά σε μια σειρά αναγκαία μέτρα, όπως η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των υποδομών, η λήψη ολοκληρωμένων μέτρων για την ουσιαστική επανένταξη των φυλακισμένων. Αντίθετα, μετά τις πολιτικές ανακύκλωσης του προβλήματος επί ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ προχωρά ένα βήμα παραπέρα: Στην επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) και στη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, των Καταστημάτων Κράτησης, των Σωφρονιστικών και Θεραπευτικών Καταστημάτων, των Ειδικών Θεραπευτικών Καταστημάτων και της Κεντρικής Αποθήκης Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Δηλαδή, μεταφέρονται στον κατασταλτικό μηχανισμό μια σειρά υπηρεσίες που δεν αφορούν την καταστολή του εγκλήματος αλλά την απονομή δικαιοσύνης, τη διαπαιδαγώγηση και τελικά την επανένταξη των καταδικασθέντων. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση ιατροδικαστών για το απαράδεκτο αυτής της ενέργειας, καθώς επισημαίνουν ότι μ' αυτόν τον τρόπο τα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, για παράδειγμα, θα προσέρχονται σε μια υπηρεσία όπου η αστυνομία θα είναι ο προϊστάμενός της!

-- Γιατί οι προτάσεις της ΝΔ για επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και των περιπολιών στις γειτονιές, στόχο έχουν να νομιμοποιήσουν την αστυνόμευση και την καταστολή στην καθημερινότητα του λαού, πατώντας στη δικαιολογημένη αγανάκτηση από τη διαχρονική κυβερνητική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα και τις πρακτικές του, που πλημμυρίζουν τις γειτονιές - ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να «κουκουλώσει» το πρόβλημα των ναρκωτικών, μετακινώντας τους εξαρτημένους πότε στη μία και πότε στην άλλη περιοχή. Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι φυσικό φαινόμενο, συνδέεται με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με υπέρογκα κέρδη, έχει - αν όχι τη διαπλοκή - την ανοχή από κρατικούς μηχανισμούς. Στο Πεδίον του Αρεως, στο κέντρο της Αθήνας και αλλού, οι έμποροι ναρκωτικών κυκλοφορούν ανενόχλητοι με την αστυνομία να κάνει τα στραβά μάτια, στην πιο αστυνομοκρατούμενη περιοχή της χώρας.

...στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μόριας...

-- Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη, εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μόριας, στο πάρτι που έχουν στήσει διαφόρων ειδών ΜΚΟ, αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ στο όνομα της οποίας πίνουν νερό η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, έρχεται από τη μια να εντείνει την καταστολή απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους. Και από την άλλη να βγάλει λάδι την πολιτική της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων, που με τους πολέμους τους προκαλούν τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, και την ίδια στιγμή τούς καταδικάζουν στον εγκλωβισμό και την εξαθλίωση. Γι' αυτό, μόνο προκλητική μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του απερχόμενου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, ότι στη ΝΔ «δεν θεωρούν αυτούς τους ανθρώπους κατατρεγμένους, που χρειάζονται φροντίδα και δίκαιη εξέταση του αιτήματος ασύλου, τους θεωρούν εισβολείς. Είναι μία στροφή πάρα πολύ σοβαρή», όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν κανόνας τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μόριας.

Η ΝΔ συνεχίζει στη γραμμή της «τιμωρίας» μεταναστών και προσφύγων που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τη χώρα μας με το να τους αναγκάζει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους αν δεν τους χορηγηθεί άσυλο, το οποίο δίνεται με το σταγονόμετρο και με εξαιρετικά δύσκολα εκπληρώσιμες προϋποθέσεις. Αλλά και για εκείνους που παραμένουν προβλέπει τη δημιουργία κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, γκέτο δηλαδή, με μόνη πρόβλεψη, διακηρυκτικά έστω, την εξαίρεση οικογενειών με παιδιά και άλλων ευάλωτων ομάδων από τον εγκλεισμό τους εκεί, χωρίς περαιτέρω αναφορά για το πού θα φιλοξενούνται. Και δεν παραλείπει φυσικά να αναγνωρίσει και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, την ΕΕ σε ρόλο χωροφύλακα στην περιοχή, μέσω των από κοινού χερσαίων και θαλάσσιων περιπολιών στα σύνορα.

...και στην κατάργηση του ασύλου

-- Γιατί η σιγή νεκροταφείου που χρειάζεται η άρχουσα τάξη για την επόμενη μέρα προϋποθέτει και την κατάργηση του ασύλου, ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολο να προχωρήσει η καταστολή της νεολαίας, του φοιτητικού κινήματος. Ιδιαίτερα όσο αυτό μαζικοποιείται και οργανωμένα παλεύει να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του για πραγματικά, καθολικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές για όλους, για πτυχίο με αξία, μόνη προϋπόθεση για την επαγγελματική αποκατάσταση, για δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, κι ας προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι παρουσιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο ως την αιτία για την αύξηση της εγκληματικότητας, της διακίνησης ναρκωτικών μέσα και γύρω από τα πανεπιστήμια, αποσιωπώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει ήδη νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων το οποίο δεν εφαρμόζεται.

Κι ας μη βιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αυτοχριστεί υπερασπιστής του πανεπιστημιακού ασύλου, γιατί δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το εν λόγω πόρισμα αφενός προτείνει τη «χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση της βλάβης στους πανεπιστημιακούς χώρους», καλλιεργώντας - κατά την προσφιλή τους τακτική - την ανοχή στα ναρκωτικά και στους εμπόρους, τη συντήρηση του προβλήματος και τελικά τη μετατροπή των ΑΕΙ σε χώρους κρατικής διανομής της πρέζας, αφετέρου βαφτίζει «ποινικό αδίκημα» τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, που αποφασίζουν μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες οι ίδιοι οι φοιτητές. Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία επιτροπών επιβολής της «ηρεμίας» και «τάξης», μέσω των οποίων η αστυνομία και οι εισαγγελείς αποκτούν πλέον αποφασιστικό ρόλο στα ενδοπανεπιστημιακά ζητήματα, βαφτίζοντας μορφές πάλης που επιλέγουν οι φοιτητές «εγκλήματα χαμηλής ποινικής απαξίας», δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα ΑΕΙ να διευρύνουν τις μεθόδους περιορισμού των φοιτητικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ως προϋπόθεση ώστε να προχωρούν η επιχειρηματική λειτουργία μέσα στα Ιδρύματα, οι μπίζνες μεγαλοεπιχειρηματιών και εργολάβων. Αλλωστε το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα γνώρισε και την ΣΥΡΙΖΑίικη καταστολή, με την άγρια επίθεση και τις συλλήψεις φοιτητών στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, με τους τρομονόμους, την ποινικοποίηση των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς κ.ο.κ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η δήλωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη στις αρχές της βδομάδας: «Να ακολουθούμε πολιτικές κοινής λογικής... Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 μια αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο και να παραδίδει το αίσθημα ασφάλειας στη δεξιά...».

-- Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, στη γραμμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των προηγούμενων, μπορεί το προηγούμενο διάστημα να μιλούσε υποκριτικά για απεμπλοκή της κυβέρνησης από την εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά προχώρησε στην υπουργοποίηση του μέχρι πριν από δέκα μέρες αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Μόνο ως αστείο, λοιπόν, μπορούν να εκληφθούν οι δηλώσεις του νέου υπουργού Δικαιοσύνης ότι η νέα κυβέρνηση «θα κρατήσει τη Δικαιοσύνη σε περιβάλλον απόλυτης ανεξαρτησίας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Καμία αναμονή, καμία επανάπαυση

Απέναντι στις πολιτικές που διαφέρουν όσο οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, απέναντι στη νέα κυβέρνηση που βιάζεται να προχωρήσει το τσάκισμα του λαού για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, των μονοπωλιακών ομίλων, απέναντι σε μια αντιπολίτευση από ΣΥΡΙΖΑ και λοιπούς παρατρεχάμενους που θα προσπαθεί να εγκλωβίσει το λαό με νέα διλήμματα και αυταπάτες στον ίδιο αντιλαϊκό κατήφορο, δεν χωρά καμία αναμονή, καμία επανάπαυση.

Μόνο συμπόρευση με το ΚΚΕ, οργάνωση και πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο, σχολή και γειτονιά, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικήσεις, νομοθετικές παρεμβάσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Για την άμεση ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, για το δικαίωμα σε πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, για δουλειά με πλήρη κατοχυρωμένα δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αύξηση του βασικού μισθού και κατάργηση του αίσχους του κατώτατου, για πλήρη προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.

Για να ανοίξει ο δρόμος για τη σοσιαλιστική κοινωνία, όπου οι εργαζόμενοι, ο λαός θα νιώθουν πραγματικά ασφαλείς, γιατί θα έχουν πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας το σύστημα, μαζί με τα κόμματά του, το οποίο γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους.


Της
Μαρίνας ΛΑΒΡΑΝΟΥ*
*Η Μαρίνα Λαβράνου είναι μέλος του Τμήματος Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org