Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση

Προτεραιότητα η επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο, στο πλαίσιο της έντασης της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία

Τη δέσμευση για ταχεία εφαρμογή αναδιαρθρώσεων που προσαρμόζουν ακόμα περισσότερο την Παιδεία στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων επανέλαβε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, που επέλεξε να ξεκινήσει τις επισκέψεις στα υπουργεία από το Παιδείας, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου για τη βαθύτερη «σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας».

Το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η ΝΔ διαπνέεται συνολικά από τη στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και πίσω από τα συνθήματα για «αναβάθμιση» περιγράφει χωρίς περιστροφές μία Παιδεία μακριά από τις λαϊκές ανάγκες και ακόμα πιο κοντά σε αυτές των επιχειρηματικών ομίλων, αξιοποιώντας και επεκτείνοντας τις αναδιαρθρώσεις που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις βαθμίδες.

Από την πλευρά της, η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προχώρησε σε ανακοινώσεις για τον άμεσο αλλά και για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Δήλωσε πως δεν θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα στους βασικούς του άξονες και τα παιδιά που εισάγονται τώρα στη Γ' Λυκείου θα εξεταστούν στο σύστημα το οποίο ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα δοθεί μικρή παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, προκειμένου - όπως είπε - να διαπιστώσει το υπουργείο αν υπάρχουν αδυναμίες στη λειτουργία των νέων τμημάτων.

Ανακοίνωσε επίσης πως δεν θα προχωρήσει η ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής, στην Πάτρα, που είχε δρομολογηθεί, δηλώνοντας πως «δεν χρειάζεται η χώρα μας τέταρτη Νομική» και ότι «ένα βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να γεφυρώσει το χάσμα» Εκπαίδευσης και «πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας».

Σε ό,τι αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, η Ν. Κεραμέως είπε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα ψηφιστεί νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως επίσης νέο θεσμικό πλαίσιο για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ως χαρακτηριστικό τους περιέγραψε τη «μεγαλύτερη αυτονομία και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια», που στην πράξη σημαίνει την κατάργηση της υποχρέωσης της πολιτείας να παρέχει ισότιμα εκπαίδευση σε όλους, οδηγώντας στην κατηγοριοποίηση, και την ίδια στιγμή εξασφαλίζει τις συνθήκες για παραπέρα «άνοιγμα» των σχολείων και πανεπιστημίων στις επιχειρήσεις.

Επανέλαβε δε πως στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στις 23 Ιούλη, θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεμπερδέψει με ό,τι εμποδίζει την ένταση της οικοδόμησης του πανεπιστημίου - επιχείρηση, προκειμένου δηλαδή να εξασφαλιστεί «ασυλία» στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας, συζητήθηκαν επίσης προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ