Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
112

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά τις αναλύσεις των τελευταίων ημερών για το φονικό μπουρίνι στη Χαλκιδική, θα πιστέψει ότι μόλις ενεργοποιηθεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «112», θα πάψουμε μονομιάς να θρηνούμε θύματα! Αν και ένα τέτοιο σύστημα είναι απολύτως αναγκαίο, πάει πολύ να λένε στο λαό ότι αυτό που φταίει για τις χαμένες ζωές και τις κατεστραμμένες περιουσίες, κάθε φορά που βρέχει ή πιάνει μια φωτιά, είναι η μη λειτουργία ενός μηχανισμού τηλεφωνικής ειδοποίησης για τον επερχόμενο κίνδυνο. Ακόμα κι αν ενεργοποιηθεί, όμως, το περιβόητο «112», είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί για να αναβαθμιστεί η αντιδραστική συζήτηση περί «ατομικής ευθύνης», αφού η επωδός στα επόμενα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα θα είναι «εμείς σας προειδοποιήσαμε», λες και οι ευθύνες του κράτους εξαντλούνται μόνο σ' αυτό. Είναι λοιπόν σαφές ότι και αυτή η συζήτηση περί «μαύρης τρύπας του 112» αξιοποιείται για να αποπροσανατολίσει από τις βαριές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού σε μέσα, σχέδιο, κονδύλια και υποδομές που αφορούν την πρόληψη και την προστασία του λαού από τις συνέπειες των «ακραίων» φυσικών φαινομένων. Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, που συνθλίβει λαϊκές ανάγκες, πρέπει να βάλουν πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο οι αγώνες και οι διεκδικήσεις της «επόμενης μέρας», ως η μόνη εγγύηση ότι ο λαός δεν θα πνίγεται στη βροχή και δεν θα καίγεται στη φωτιά.

«Εγγυητές»

«Περιοριστικά» ή «στοχευμένα» μέτρα θα επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία, ως απάντηση στις προκλήσεις που κλιμακώνει σε βάρος της Κύπρου; Αυτό το ερώτημα κυριαρχεί ενόψει του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, για να εξετάσει πώς θα υλοποιήσει προηγούμενες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για «μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας, αν δεν διακόψει τις γεωτρήσεις και τις έρευνες στις κυπριακές θάλασσες. Στην πραγματικότητα, πίσω από αυτό το «δίλημμα» κρύβεται η προσπάθεια της ΕΕ να κρατήσει τις «ισορροπίες» με την Τουρκία, την ώρα που αυτή παραβιάζει ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και απειλεί για παραπέρα κλιμάκωση. Οπως έλεγαν μάλιστα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, «προσπαθούμε να ρυθμίσουμε προσεκτικά το θέμα, γιατί χρειαζόμαστε την Τουρκία στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Οπότε, μπροστά στη μεγάλη σημασία που έχουν όλα αυτά για τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, που γίνονται κυριολεκτικά σουρωτήρι, μπορούν να περιμένουν... Κατά τ' άλλα, οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο συνεχίζουν να καθησυχάζουν και να κοροϊδεύουν το λαό, παρουσιάζοντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως «εγγυητές» τάχα των συμφερόντων του σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, αναζητώντας άλλοθι και στη δική τους επικίνδυνη πολιτική, που μπλέκει το λαό σε «εύφλεκτους» ανταγωνισμούς και σχέδια.

Προσεχώς...

Για τα «προσεχώς» της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ασφάλιση και τις συντάξεις, δεν έχει παρά να κοιτάξει κανείς τη μελέτη του ΟΟΣΑ για το Ασφαλιστικό, την οποία παρουσίασε αναλυτικά ο «Ριζοσπάστης». Για το παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός δίνει μεταξύ άλλων τη γενική κατεύθυνση για παραπέρα αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προκρίνοντας μάλιστα την αυτόματη σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής, προκειμένου οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου να αποφεύγουν τη διαδικασία της νομοθεσίας και να αμβλύνονται οι λαϊκές αντιδράσεις. Αντίστοιχα, στην ίδια μελέτη προκρίνονται οι «πιο εξατομικευμένες συνταξιοδοτικές παροχές»... Για τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, βέβαια, κάτι... παραπάνω ξέρουν στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνήσεις των οποίων τόσα χρόνια εφαρμόζουν τις περιβόητες αντιλαϊκές «εργαλειοθήκες» του.

... με τεχνογνωσία

Ο μεν Αλ. Τσίπρας έστρωνε «κόκκινα χαλιά» υποδεχόμενος τον γγ του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, εκθειάζοντας την «τεχνογνωσία ενός οργανισμού εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους»... Η δε κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε για μια πιο... άμεση σύνδεση, επιλέγοντας ένα πρώην στέλεχος του Οργανισμού με άμεση εμπλοκή στις «εργαλειοθήκες», την Δ. Μιχαηλίδου, αρχικά ως «σύμβουλο μεταρρυθμίσεων» του Κυρ. Μητσοτάκη και πλέον ως υφυπουργό (πού αλλού;) στο υπουργείο Εργασίας... Εκεί όπου στο φάκελο προτεραιοτήτων της νέας ηγεσίας ξεχωρίζει ο στόχος για «βιώσιμο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα», όπως ήταν άλλωστε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση επομένως από τη σκοπιά του λαού είναι μία: Επαγρύπνηση απέναντι στα νέα αντιασφαλιστικά χτυπήματα που προετοιμάζει η ΝΔ και μηδενική ανοχή σε όλους αυτούς που από τη θέση της αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν τώρα να εμφανιστούν ως σωτήρες της Ασφάλισης, όταν στο έδαφος της δικής τους πολιτικής συνεχίζεται και κλιμακώνεται η επίθεση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 13 Ιούλη

1793 Δολοφονείται η ηγετική μορφή της Γαλλικής αστικής Επανάστασης Ζαν Πολ Μαρά.

1841 Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις υπογράφουν Συνθήκη για την εδαφική ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Συνθήκη του Λονδίνου). Με την ίδια Συνθήκη απαγορεύτηκε στα πολεμικά πλοία να περνούν τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια σε καιρό ειρήνης.

1863 Υπογράφεται στο Λονδίνο σύμβαση ανάμεσα στη Ρωσία, στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία για την παραχώρηση του ελληνικού θρόνου στον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο.

1908 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου γίνονται οι πρώτοι όπου επιτρέπεται η συμμετοχή γυναικών.

1916 Γεννιέται η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου.

1925 Ο δικτάτορας στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία.

1930 Ξεκινά στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης η πρώτη διοργάνωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή 13 χωρών.

1931 Δυνάμεις της αστυνομίας με επικεφαλής τον εισαγγελέα διενεργούν επιδρομή στα γραφεία των συνδικάτων της πρωτεύουσας και συλλαμβάνουν δεκάδες συνδικαλιστές που συνεδρίαζαν. Οι αστυνομικοί έσπασαν τις πόρτες της Ενωτικής ΓΣΕΕ, κατέστρεψαν έπιπλα και αρχεία, ενώ 81 συνδικαλιστές παραπέμφθηκαν σε δίκη με το βενιζελικό «Ιδιώνυμο».

1944 Γεννιέται ο Ούγγρος εφευρέτης και αρχιτέκτονας Ερνε Ρούμπικ, γνωστός και για τον «κύβο του Ρούμπικ».

1954 Πεθαίνει η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

1965 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου.

2000 Πεθαίνει ο κινηματογραφιστής Στέλιος Τατασόπουλος.

Κυριακή 14 Ιούλη

1789 Ο λαός κυριεύει το φρούριο της Βαστίλης, σηματοδοτώντας την απαρχή της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

1795 Η «Μασσαλιώτιδα» υιοθετείται επίσημα ως γαλλικός εθνικός ύμνος. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ.

1867 Ο Σουηδός βιομήχανος Αλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει για πρώτη φορά στο λατομείο Μέρστχαμ (Βρετανία) τη νέα του ανακάλυψη, τη δυναμίτιδα.

1889 Συνέρχεται το Ιδρυτικό Συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Παρίσι (14-20/7/1889), με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από 22 χώρες. Παρά την κυριαρχία των μαρξιστικών ιδεών και αρχών, που αποτυπώθηκε τόσο στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων όσο και στις αποφάσεις του Συνεδρίου, η έμφαση στις άμεσες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και η ταυτόχρονη υποτίμηση του «τελικού σκοπού» (δηλαδή της σοσιαλιστικής επανάστασης) άφησαν τη σφραγίδα τους στη ληξιαρχική πράξη γέννησης της νέας Διεθνούς.

1918 Γεννιέται ο Σουηδός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

1921 Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, καταδικάζονται σε θάνατο. Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.

1942 Τη νύχτα της 14ης - 15η Ιούλη, με τη βοήθεια του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ και της ΚΟ Κατερίνης του Κόμματος, δραπετεύουν από το σανατόριο Πέτρας Ολύμπου 15 στελέχη που είχε φυλακίσει η μεταξική δικτατορία και στη συνέχεια παρέδωσε στους κατακτητές. Μεταξύ αυτών, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Κώστας Θέος, ο Γιώργης Παπαρήγας κ.ά.

1958 Στρατιωτικό κίνημα στο Ιράκ με επικεφαλής τον στρατηγό Καρίμ Ελ Κάσεμ ανατρέπει τον βασιλιά Φεϊζάλ και την κυβέρνησή του. Το Ιράκ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

1962 Εγκαθίστανται στον Αραξο από τις ΗΠΑ οι πρώτες ατομικές βόμβες.

1963 Η ΚΕ του ΚΚΣΕ στέλνει επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚ Κίνας σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Η ρήξη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα επισημοποιείται.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org