Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤτΕ
Δρομολογούν νέους εκβιασμούς για τα «κόκκινα» δάνεια

«Θέματα που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας» συζήτησαν επισήμως την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα, με κύριο πιάτο στο μενού τα «κόκκινα» δάνεια και τη διαχείρισή τους σε όφελος των τραπεζών και γενικά του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, «κοινό συμπέρασμα» υπήρξε ότι «οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της», με άλλα λόγια επιταχύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προκρίνει η ΝΔ για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Συμφώνησαν επίσης ότι «η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων», με κατεύθυνση την κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών από την πλευρά των τραπεζών, προς τα λαϊκά νοικοκυριά και τους ΕΒΕ, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκε τέλη Μάρτη του 2019.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, άλλωστε, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως «τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά» για το τραπεζικό σύστημα «αλλά χρειαζόμαστε και άλλες λύσεις, συστημικές λύσεις, και χρειαζόμαστε όλα τα όπλα που είναι στο τραπέζι».

Σε άλλο σημείο δήλωσε τη συμφωνία του με τις «μεταρρυθμίσεις» και ότι «η ΤτΕ θα είναι αρωγός», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «θα υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό φέτος, θα είμαστε σε πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ αντί για 3,5%», που προβλέπει η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για παραπέρα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Τέλος, είπε ότι πλέον δεν έχουν χρησιμότητα τα capital controls και ότι η ΤτΕ θα εισηγηθεί την πλήρη απάλειψή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ