Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑΛ
Αλληλοκατηγορίες με κοινή βάση τη σταθερότητα για το κεφάλαιο

Το μήνυμα ότι το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει την «αυτόνομη» πορεία του, βάζοντας βέβαια πλάτη σε αποφάσεις που αφορούν την εξουσία και οικονομία του κεφαλαίου, επιχείρησε να περάσει η Φώφη Γεννηματά την Παρασκευή μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Παράλληλα, έψεξε στελέχη που κατακρίνουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και λοξοκοιτάζουν σε άλλους χώρους, ή και μιλούν ανοιχτά για ανάγκη «διαλόγου» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Γεννηματά αναγνώρισε ότι στις εκλογές «εξυπηρετήθηκε ο κοινός στόχος» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ «να τα ρίξουν όλα στο ΠΑΣΟΚ, να λεηλατήσουν αμφίπλευρα το χώρο της προοδευτικής παράταξης και να στήσουν τον νέο δικομματισμό».

Τόνισε ότι «από το 2015 που αποχωρήσαμε από την εξουσία εμφανίστηκαν εξ αντικειμένου στο εσωτερικό της παράταξης δύο παράλληλες και αντικρουόμενες απόψεις». Η μία «ήθελε ουσιαστικά - στρατηγικά - να καταστήσει το Κίνημα συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ μακροπρόθεσμα» και η άλλη «ήθελε, στο όνομα του αντιδεξιού χαρακτήρα, τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ». Το όλο σκηνικό «αντανακλούσε αρνητικά, διχαστικά στη βάση μας», τόνισε, ενώ μπόλικες ήταν οι αιχμές της για όσους «δεν πίστεψαν σ' αυτήν την προσπάθεια» - της «αυτόνομης πορείας» - αλλά και για τους «κρυπτόμενους στον αγώνα, που αρχίζουν τώρα, με κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, να εμφανίζονται».

Αναγνώρισε, πάντως, ότι με το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής «δεν συντελέστηκε η επιδιωκόμενη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Δεν θριαμβολογούμε για το 8,1%. Αποτελεί όμως στέρεη βάση για τον νέο κύκλο που ανοίγει».

Σε κάθε περίπτωση «η δημοκρατική παράταξη υπήρξε πάντα διακριτή από τα ρεύματα της δεξιάς και της αριστεράς», είπε, ενώ επέμεινε στην «αυτονομία» του ΚΙΝΑΛ, με ρόλο του την «υπεύθυνη και προγραμματική» αντιπολίτευση, υπέρ της «εθνικής συνεννόησης» «στα εθνικά θέματα, στην επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων Τσίπρα για τα πλεονάσματα και το υπερταμείο, στη συνταγματική αναθεώρηση».

Την ίδια ώρα ο Στ. Μαλέλης, που μετεκλογικά διαχώρισε τη θέση του από επιλογές της ηγεσίας, αρθρογραφώντας στα «Νέα» έγραφε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «κυριάρχησε στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο» και πως αυτό πρέπει να προβληματίσει το ΚΙΝΑΛ, καθώς «αποδείχθηκε ότι η φυγή (σ.σ. από το ΠΑΣΟΚ προς ΣΥΡΙΖΑ) δεν ήταν προσωρινή αλλά έχει στοιχεία μονιμότητας». «Πρέπει αμέσως να πάρουμε αποφάσεις ώστε να κάνουμε μεγάλη τη δημοκρατική παράταξη. Με γενναιότητα και χωρίς αφορισμούς και αποκλεισμούς», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ και νέο κόμμα από τον Ν. Κοτζιά(25/11/2020)
Επιδιώκει «συναινέσεις» για τα μεγάλα ζητήματα του κεφαλαίου(23/10/2019)
«Σήκωσε το γάντι» η Γεννηματά(4/9/2019)
«Αναταράξεις» για το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών(2/4/2019)
Διεργασίες με όχημα και τις δημοτικές(12/6/2018)
Συνάντηση Γεννηματά - Παπανδρέου(25/6/2016)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org