Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες δίνουμε τη μάχη για δυνατό ΚΚΕ παντού και κομμουνιστή βουλευτή στη Βοιωτία

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συγκέντρωση

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μέχρι την Κυριακή και μέχρι να κλείσουν οι κάλπες δίνουμε τη μάχη για να βγει δυνατό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παντού σε όλη τη χώρα και στη Βοιωτία με βουλευτή του ΚΚΕ.

Δίνουμε τη μάχη ο εργάτης, ο άνεργος, ο καθημερινός άνθρωπος του μόχθου αλλά και κάθε νέο παιδί και εδώ στη Λιβαδειά, στη Βοιωτία, να σκεφτεί και να αποφασίσει με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

«ΚΚΕ ισχυρό - Η δύναμή σας την επόμενη μέρα». Αυτό είναι το κεντρικό προεκλογικό μας σύνθημα και αποτυπώνει απόλυτα την πραγματικότητα.

Οταν όμως το επιλέξαμε δεν φανταστήκαμε ότι θα είναι και στην κυριολεξία έτσι.

Στις 8 Ιούλη, την επόμενη μέρα των εκλογών, πριν καν προλάβει να ορκιστεί η κυβέρνηση, συνεδριάζει το γνωστό σε όλους πλέον Eurogroup με θέμα την ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα για την τρίτη «μεταμνημονιακή αξιολόγηση».

Τα κοράκια των Βρυξελλών δείχνουν και με αυτόν τον τρόπο ότι δεν έχουν καμία αγωνία για το αν:

 • Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι αυτοδύναμη ή συνεργασίας,
 • Ποια ακριβώς κόμματα θα συμμετάσχουν,
 • Ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών κ.λπ.

Ο,τι και να προκύψει, τη δουλειά τους αυτοί θα την κάνουν.

Γιατί, λοιπόν, να νοιάζεται και να μπαίνει σε διλήμματα πόλωσης για όλα αυτά ο λαός;


Αλλωστε, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είναι δεσμευμένοι να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις επιταγές του 4ου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν χρόνο.

Θυμάστε, τότε που δήθεν έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια και που έφτασε να δεσμεύει μέχρι και τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας, μέχρι το μακρινό 2060.

Στις 8 Ιούλη, λοιπόν, ετοιμάζονται πάλι να αρχίσουν τη γνωστή συζήτηση για τα δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν.

Και ποιος θα τα καλύψει αλήθεια;

Μήπως θα βάλουν χέρι στα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών; Ούτε για αστείο!

Πάλι τα συνήθη υποζύγια, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Ετσι κι αλλιώς, σήμερα αυτοί συνεισφέρουν το 95% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο πληρώνει μόνο το υπόλοιπο 5%.

Αλλη μια απόδειξη ότι χρειάζεται πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ στις 8 Ιούλη.

Τη δεξιά δεν τη φέρνουν όσοι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του

Το 2015 ο λαός της Βοιωτίας έδωσε σχεδόν 42% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσά τους άνθρωποι αριστεροί, αγωνιστές, άνθρωποι με οράματα για μια άλλη κοινωνία, αλλά και άνθρωποι που αγανάκτησαν την περίοδο 2010 - 2014 με τα μνημόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τους άδικους φόρους.


Κάποιοι πάλεψαν ενάντια σε αυτά και ήθελαν να τα δουν να καταργούνται «με έναν νόμο και ένα άρθρο», όπως έλεγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλοι είχαν πιο χαμηλά τον πήχη, ήλπιζαν απλώς σε κάτι, έστω και λίγο καλύτερο από αυτά που έζησαν επί δεκαετίες με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Μέσα στην αγωνία τους, στην προσδοκία τους για μια έστω μικρή ανακούφιση, ίσως δεν έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή στις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ...

Οι οποίες δυστυχώς επαληθεύθηκαν όλες κατά γράμμα...

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά δεν κατάργησε τα μνημόνια αλλά ψήφισε και ένα τρίτο ακόμη πιο βάρβαρο.

Οχι απλά δεν επανέφερε τους μισθούς και τις συντάξεις εκεί που ήταν, αλλά τα μείωσε ακόμη περισσότερο.

Οχι απλά δεν κατάργησε τους άδικους φόρους, αλλά επέβαλε πολλούς νέους.

Εσπειρε την απογοήτευση, ενίσχυσε την παραλυτική λογική που λέει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» και έτσι έστειλε «πακέτο» σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους του στη ΝΔ.

Ξέρουμε όμως ότι δεν τους έβαλε όλους στο χέρι.

Υπάρχουν χιλιάδες αγνοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι αριστεροί, δημοκράτες ή απλώς τίμιοι βιοπαλαιστές, που δεν ακολούθησαν την ηγεσία του στον βούρκο.

Πολλοί έχουν ήδη δηλώσει τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ.

Κάποιοι άλλοι μπορεί και να έδωσαν μια ακόμα ψήφο με βαριά καρδιά στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, γιατί δεν θέλουν να δουν τη δεξιά, με το αντεργατικό της πρόσωπο, να επιστρέφει στις κυβερνητικές καρέκλες.


Τους λέμε ότι δεν έχει νόημα πια να εγκλωβίζονται σε τέτοιου είδους διλήμματα.

Γιατί δεν θα είναι αυτοί που θα φέρουν τη δεξιά αν εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει ήδη φέρει τη δεξιά με την ίδια την πολιτική του.

Η δεξιά πολιτική στην ουσία δεν έφυγε ποτέ.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διέλυσε κάθε αμφιβολία για αυτό.

Αυτό που πρέπει να αναλογιστούν τώρα, είναι ποιος μπορεί να τα βάλει με την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ.

Και αυτός δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που της έδωσε το δικαίωμα να δηλώνει δικαιωμένη και να κουνάει το δάχτυλο στον κόσμο...

Αλλά μόνο το ΚΚΕ.

Να σταματήσει η ντροπή να υπάρχει ναζιστής βουλευτής σε μια Περιφέρεια με τόσα μέρη θυσίας για τη λευτεριά

Την Κυριακή, ο λαός μας πρέπει να δώσει το πιο αποφασιστικό χτύπημα στην εγκληματική - ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Να την πετάξει έξω από τη Βουλή, δυναμώνοντας το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που τα βάζει παντού με τους φασίστες, που μπαίνει μπροστά για την απομόνωσή τους.

Το μόνο κόμμα που πολεμά το ίδιο το σύστημα που γεννά και θρέφει τον φασισμό.

Πρόκειται για τα καλύτερα τσιράκια του κεφαλαίου.

Πουλάνε ψεύτικη μαγκιά όταν έχουν απέναντί τους εργάτες, απεργούς ή κανέναν αδύναμο κατατρεγμένο πρόσφυγα ή μετανάστη αλλά στέκονται σούζα στα μεγάλα αφεντικά.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τη Σεμίνα ΔΙγενή και τον Γ. Μαργαρίτη
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τη Σεμίνα ΔΙγενή και τον Γ. Μαργαρίτη
Λιποθυμάνε τώρα σαν τα κοτόπουλα μπροστά στους δικαστές, όταν έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Οταν δεν λιποθυμάνε ψελλίζουν «δεν ήξερα, δεν κατάλαβα, δεν ήμουν εκεί, δεν θυμάμαι»...

Αλήθεια, αυτοί είναι η δήθεν αντισυστημική δύναμη που όλοι φοβούνται και γι' αυτό τους πολεμάνε, όπως λένε;

Η Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να πιάσει το 3%, αλλά κι αν το πιάσει, πάλι να μην καταφέρει να εκλέξει βουλευτή στην Περιφέρειά μας, στη Βοιωτία.

Να σταματήσει αυτή η ντροπή, να υπάρχει ναζιστής βουλευτής σε μια Περιφέρεια όπου υπάρχει το Δίστομο, το Καλάμι, ο Καρακόλιθος και τόσα άλλα μαρτυρικά χωριά, μέρη θυσίας για τη λευτεριά της πατρίδας μας από αυτούς που θαυμάζουν οι χρυσαυγίτες, ντύνονται με τις στολές τους, ανεμίζουν τις φασιστικές σημαίες τους.

Μάλιστα, ο ναζιστής βουλευτής Βοιωτίας είχε το θράσος να ανέβει στο βήμα της Βουλής πριν από λίγο καιρό, κατά τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, και να αθωώσει τους ναζί, λέγοντας ότι το κράτος πρέπει να ζητήσει αποζημιώσεις από το ΚΚΕ επειδή έκανε αντίσταση ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους!

Ως εδώ!

Δεν θα λείψει στον λαό της Βοιωτίας η έδρα της Χρυσής Αυγής...

Ετσι κι αλλιώς, τις βουλευτικές τους έδρες αυτοί δεν τις αξιοποιούν για τίποτα άλλο, παρά μόνο για να χύνουν το ναζιστικό, ρατσιστικό τους δηλητήριο και να καταθέτουν Ερωτήσεις για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων τους.

Εμείς θα φέρουμε στη Βουλή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας

Η τρίτη έδρα της Βοιωτίας πρέπει να πάει στο ΚΚΕ.

Μαζί με τις υπόλοιπες έδρες που θα αποσπάσει το ΚΚΕ στην υπόλοιπη Ελλάδα, να συγκροτηθεί μια μεγάλη, δυνατή κοινοβουλευτική ομάδα που θα αποτελέσει τα μάτια και τη φωνή του λαού και της Βοιωτίας μέσα στη Βουλή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ θα βρεθούν εκεί που θα απειλείται με απόλυση ο εργάτης, εκεί που θα εκβιάζεται ο αγρότης να εγκαταλείψει τη γη του, εκεί που θα διεκδικεί ο νέος, εκεί που θα πλειστηριάζεται λαϊκό σπίτι.

Οσο περισσότεροι είναι οι βουλευτές του ΚΚΕ, τόσο μεγαλύτερο στήριγμα θα είναι για το λαό.

Εχουμε ήδη έτοιμες τροπολογίες και προτάσεις νόμου που θα καταθέσουμε από την επομένη των εκλογών για να καταργηθούν μνημονιακοί νόμοι, οι περικοπές και οι φόροι, για δουλειά με δικαιώματα, για δωρεάν σπουδές για τη νεολαία, για την ανακούφιση της αγροτιάς.

Εμείς θα φέρουμε στη Βουλή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας.

Οπως με συνέπεια κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Την τελευταία τετραετία η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε δεκάδες τροπολογίες και προτάσεις νόμου, τις οποίες απέρριπταν χέρι χέρι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, την ώρα που ψήφιζαν το ένα μετά το άλλο τα δωράκια στους λίγους καπιταλιστές.

Καταθέσαμε συνολικά έξι προτάσεις νόμου και δεκάδες τροπολογίες για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων, για την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν αυτά τα χρόνια, για την επίλυση κρίσιμων λαϊκών προβλημάτων.

Ολα αυτά, τα οποία αποτελούν βασικές λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στοιχειώδους ανακούφισης, απορρίφθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από τη δήθεν «προοδευτική», «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έκαναν πως δεν τα άκουσαν.

Από την άλλη, οι προτάσεις νόμου της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων είχαν στο επίκεντρό τους είτε την υλοποίηση αντεργατικών μέτρων και μέτρων στήριξης του κεφαλαίου, είτε το ξεγέλασμα του λαού, μέσα από τη γνωστή τακτική «σου αφαιρώ 10 και σου επιστρέφω 1».

Να λοιπόν γιατί ο λαός μας πρέπει να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, για να βαδίσει πιο αποφασιστικά στο δρόμο της διεκδίκησης, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Ετσι ώστε, απέναντι στη νέα επόμενη κυβέρνηση, να υπάρχει μια πραγματική δύναμη πίεσης, αντίστασης, οργάνωσης του αγώνα.

Στείλτε δεκάδες κομμουνιστές στη Βουλή για να μην μπορεί κανείς να αγνοεί τις διεκδικήσεις σας

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τη δύναμη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την Κοινωνική Συμμαχία.

Θα διεκδικήσουμε πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, επίλυση κρίσιμων λαϊκών προβλημάτων. Αυτό είναι το πρόγραμμά μας, το σχέδιό μας:

 • Για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
 • Για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
 • Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δομές της δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, στους οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, γενικά στις κοινωνικές υπηρεσίες και οργανισμούς.
 • Για την κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν την κυριακάτικη αργία, «απελευθερώνουν» το ωράριο.
 • Για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
 • Για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες.
 • Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Για πάγωμα των χρεών για όλο το διάστημα της ανεργίας. Απαγόρευση πλειστηριασμού κύριας κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ.
 • Για επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων στο αφορολόγητο όριο, όπως ισχύει για μισθωτούς και αγρότες.
 • Για την κατάργηση των χαρατσιών, όπως το τέλος επιτηδεύματος. Διαγραφή τόκων και προστίμων, καθώς και του 30% των υπολοίπων χρεών τους σε εφορία - τράπεζες - δήμους.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα συνεχίσει να προβάλλει και να υπερασπίζεται επίσης τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, που παλεύουν για την επιβίωσή τους. Γιατί το ΚΚΕ παλεύει στο πλάι των αγροτών.

Ολα αυτά και πολλά ακόμη είναι το πρόγραμμά μας, θα τα διεκδικήσουμε ξανά μέσα στη Βουλή αλλά και έξω από αυτήν, στο δρόμο, στο κίνημα, στους αγώνες, με τους χιλιάδες φτωχούς αγρότες αλλά και τους χιλιάδες άλλους εργαζόμενους, με σωματεία και μαζικούς φορείς.

Το ΚΚΕ θα καταθέσει όση δύναμη του δώσει ο λαός για να δυναμώσουν οι αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να σπάσουν η μιζέρια και η μοιρολατρία.

Να λοιπόν γιατί, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, την επόμενη κυβέρνηση, από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού, μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο το ΚΚΕ.

Γιατί το ΚΚΕ έχει για θέσεις του τα δικαιώματα, τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Στείλτε δεκάδες κομμουνιστές στη Βουλή, για να μην μπορεί κανείς να αγνοεί τις διεκδικήσεις σας, να μη διανοηθεί η επόμενη κυβέρνηση να φέρει καινούργια αντιλαϊκά μέτρα.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος που μετράει πραγματικά

Καλούμε τους εργαζόμενους που έκαναν πρώτη φορά το βήμα να στηρίξουν το ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές, να κάνουν και το επόμενο.

Να δώσουν μαζί μας τη μάχη, μέχρι και να κλείσει η κάλπη την ερχόμενη Κυριακή, για την παραπέρα ενίσχυση του ΚΚΕ.

Να φτάσουμε σε ακόμη περισσότερους, που με βαριά καρδιά μπορεί να έκαναν άλλη επιλογή στις ευρωεκλογές ή μπορεί να απείχαν, αλλά μαζί τους θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κυβέρνηση και τη συνέχιση της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής.

Να δώσει μήνυμα ο λαός μας ότι δεν δίνει συγχωροχάρτι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για όσα έκαναν, όπως τους δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να μη δώσουν στη Βοιωτία πολύ μεγάλη δύναμη στη ΝΔ, που φαίνεται ότι προηγείται με μεγάλη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που πλέον δεν αλλάζει.

Να μη σκορπίσουν την ψήφο τους στο ΚΙΝΑΛ, που η ηγεσία του θέλει να παίζει σε δύο ταμπλό, αλληθωρίζοντας άλλοι προς τη ΝΔ και άλλοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αριστεροί, προοδευτικοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι που πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, στις 7 Ιούλη να του δώσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο, απαραίτητο μάθημα - μήνυμα, όχι σκορπώντας την ψήφο τους αλλού, αλλά ψηφίζοντας το ΚΚΕ.

Να πουν ΟΧΙ σε όλη αυτήν την κοροϊδία που βίωσαν, στο ξεπούλημα ιδεών και οραμάτων.

Για να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση, για να μπει ένα φρένο.

Για να έρθουν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στο προσκήνιο.

Γιατί εκεί βρίσκεται η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Αυτό θα μετρηθεί και στις εκλογές!

Γι' αυτό, η ψήφος στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι η ψήφος που μετράει.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org