Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ανεβαίνουν οι τόνοι, φουντώνουν τα παζάρια

Τις διεκδικήσεις και τους όρους της Τουρκίας στα ιμπεριαλιστικά παζάρια που «τρέχουν» στην Ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε χτες ο Ντ. Τσαβούσογλου (φωτ. αρχείου)
Τις διεκδικήσεις και τους όρους της Τουρκίας στα ιμπεριαλιστικά παζάρια που «τρέχουν» στην Ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε χτες ο Ντ. Τσαβούσογλου (φωτ. αρχείου)
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να προωθεί τα σχέδιά της στην Ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας μάλιστα για «νομιμότητα» που αν «έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν (την) αναγνωρίζουν... τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν...». Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από την Κίνα, εξέφρασε πάλι τη δυσαρέσκεια (αλλά και τις αυξημένες προσδοκίες) που η Αγκυρα έχει από την ΕΕ, διαμαρτυρόμενος ότι «η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται έντιμα...» και κατηγορώντας τις Βρυξέλλες επειδή «η "νότια Κύπρος" εντάχθηκε στην ΕΕ, ενώ είπε "όχι" στο δημοψήφισμα (του 2004), ενώ η "βόρεια Κύπρος" που είπε το "ναι" δεν εντάχθηκε». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «η "ελληνοκυπριακή διοίκηση" της "νότιας Κύπρου", η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ με ύποπτο τρόπο, τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" με τη δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται έντιμα... H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στη βόρεια Κύπρο. Εμείς πώς να πιστέψουμε αυτή την ΕΕ;...».

Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων ο Ερντογάν επανήλθε και στο παζάρι με τις ΗΠΑ, σχολιάζοντας ότι αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να παραδώσουν στην Τουρκία τα πολεμικά αεροσκάφη «F-35», τα οποία έχει ήδη αγοράσει (πρόκειται για ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει η Ουάσιγκτον αντιδρώντας στην απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα «S-400»), τότε αυτό θα ισοδυναμεί με «κλοπή». Και συμπλήρωσε ότι «δεν είμαστε απλώς αγοραστές, συμμετέχουμε και στην παραγωγή...».

Στο μεταξύ, προκλητικός ήταν και ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «TRT Haber» περιέγραψε τα σχέδια και τις γεωτρήσεις της Κύπρου ως «απειλές» που «για μας (...) δεν έχουν κανένα νόημα» και συνέχισε μη διστάζοντας να περηφανευτεί για το «παρελθόν», δηλαδή την τουρκική εισβολή του 1974 που οδήγησε στη μέχρι σήμερα κατοχή του 33% του νησιού: «Ξέρουν και αυτοί ότι δεν μπορούν να κάνουν βήμα εναντίον μας, και αν το τολμήσουν θα πάρουν την απάντησή τους όπως έγινε και στο παρελθόν..!», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, επέμεινε κι αυτός ότι «καθήκον της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», γι' αυτό και θα κάνουν τις γεωτρήσεις τους στις περιοχές που τους έχει «αδειοδοτήσει» το ψευδοκράτος, ενώ την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να απευθύνει ξανά νέο κάλεσμα συνεργασίας, αρκεί φυσικά να είναι αμοιβαίου οφέλους: «Ο ίδιος ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης παραδέχτηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα εκεί. "Εχουν δικαιώματα εκεί οι Τουρκοκύπριοι;", τον ρώτησα. "Ναι έχουν", μου είπε. "Τότε γιατί δεν τα θέτεις υπό εγγύηση;" "Τώρα δεν μπορώ", είπε. "Τότε, πότε;", "Οταν αρχίσει η πώληση", είπε. "Νίκο, του είπα, αν τώρα δεν μπορείς να το εγγυηθείς, τότε ποια είναι η εγγύηση ότι θα τα εγγυηθείς όταν αρχίσεις να πουλάς;" Δεν απαντά τίποτα», είπε και κατέληξε: «Εμείς το λέμε καθαρά, ή το εγγυάστε ή έχουμε τα γεωτρύπανά μας και ξεκινούμε κι εμείς (γεωτρήσεις)».

Στο μεταξύ, επανέρχονται παροτρύνσεις για να ανακηρύξει η Αγκυρα ΑΟΖ με τη Λιβύη, ως «έγκαιρη» απάντηση στις κινήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, που φυσικά συνδέονται με σχέδια ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως οι ΗΠΑ

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» δημοσίευσε δηλώσεις του εν αποστρατεία υποστράτηγου Τζεμ Γκιουρντενίρ, που μεταξύ άλλων μιλά για «τα 39 τ.χλμ. που έκλεψε η Ελλάδα από τον θαλάσσιο χώρο της Λιβύης» και τα οποία - σύμφωνα με τον ίδιο - «στην πραγματικότητα περιέχουν και περιοχές που κλάπηκαν από την Τουρκία». Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να δυναμώσει η συνεργασία με την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Σάρατζ στη Λιβύη, ισχυριζόμενος ότι όσοι στηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ (αντίπαλο του Σάρατζ της Λιβύης) αυξάνουν την πίεσή τους εναντίον της Τουρκίας καθημερινώς.

Στη Γενεύη ο Οζερσάι

Την αποφασιστικότητα με την οποία η Τουρκία αναζητά συμμαχίες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, επιβεβαιώνουν και οι νέες επαφές που έχει ο αναπληρωτής «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, αυτήν τη φορά στη Γενεύη, (τυπικά) για να πάρει μέρος σε συναντήσεις που αφορούν την «αντιμετώπιση του Προσφυγικού».

Πάντως, σε δηλώσεις του, έσπευσε να επαναλάβει ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ανήκουν εξίσου και στους Τουρκοκυπρίους και «αυτός ο σημαντικός παράγοντας δεν μπορεί να αγνοηθεί» και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε μαζί σε αυτό το νησί. Ομως είναι ξεκάθαρο από τα δεδομένα ότι αυτός δεν είναι μια ομοσπονδιακή συνεργασία». Κατά τ' άλλα, ο Οζερσάι επέκρινε τις αντιδράσεις αξιωματούχων της κυπριακής κυβέρνησης για την εμφάνισή του στη Γενεύη - που φυσικά εξυπηρετεί την ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους - και σχολίασε ότι «κανείς δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει τη φωνή των Τουρκοκυπρίων». Ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αναμενόταν να μιλήσει σε διάσκεψη για το Κυπριακό, την ένταση γύρω από το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιφερειακή ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org