Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ρητορικό

«Εσείς τι θα κάνατε;» ρώταγε ξανά και ξανά ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ το στέλεχος του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό πάνελ για τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, τότε που κάθε άλλο παρά με «αφέλεια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδενε έναν έναν τους κόμπους του τρίτου μνημονίου που φόρτωσε λίγο μετά στο λαό, μετατρέποντας ενδιάμεσα και το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ. Το ΚΚΕ βέβαια δεν «θα» έκανε, αλλά έκανε, και τότε και πριν και μετά: Πήγε κόντρα στο ρεύμα και στο «κύμα» του κεφαλαίου που είχε καβαλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε το λαό για τις αυταπάτες που εκείνοι καλλιεργούσαν για να τον εγκλωβίσουν στην πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών «θεσμών», αρνήθηκε να γίνει «χρήσιμη δύναμη» για αυτούς που εκείνοι προσκυνούσαν και προσκυνάνε, μπήκε μπροστά για να οργανωθεί η πάλη απέναντι στον νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που εφάρμοσαν, παραδίδοντας από κοντά και μαθήματα υποταγής στο λαό με το ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο. Και ακριβώς επειδή το ΚΚΕ έκανε όλα αυτά και πολλά παραπάνω, μόνο αυτό μπορεί και τώρα να κοιτάζει το λαό στα μάτια, να κρατάει τη φλόγα και την ελπίδα αναμμένη, να αποτελεί από τις 8 Ιούλη την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Την Κυριακή, λοιπόν, ισχυρό ΚΚΕ!

Δύσκολα

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη συμφωνία Τσίπρα στο χοντρό παζάρι που εκτυλίχθηκε για τη μοιρασιά των θέσεων στην ΕΕ και στην κατάληξή του επιχείρησε το Μέγαρο Μαξίμου, πηγές του οποίου υποστήριζαν ότι προτού ληφθεί η απόφαση για τη νέα ηγεσία της ΕΕ ο πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές ηγέτες, την Μέρκελ κ.ά., και πείστηκε να στηρίξει τους προτεινόμενους «αφού έλαβε τη διαβεβαίωση» για την ανάγκη «ενός συμβιβασμού αναγνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο βαθμό μάλιστα που αποτράπηκαν πολύ δυσμενέστερες προτάσεις για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης». Τα φούμαρα δηλαδή που πουλούσαν μία μόλις μέρα πριν, για τους «προοδευτικούς» επικεφαλής της ΕΕ που βρίσκονται προ των πυλών χάρη στη δική τους ψήφο και θα «άλλαζαν την ΕΕ», πήγαν και πάλι περίπατο, στο όνομα των «συσχετισμών», αλλά και γιατί... υπήρχαν και χειρότερα! Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, έδωσε και συνέχεια στην κοροϊδία, προσθέτοντας πως ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να συμφωνήσει, ζήτησε και έλαβε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς και τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης, που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα. Αφού δηλαδή πείστηκε ότι η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, στο πλαίσιο και του «μεγάλου παζαριού», ότι ο επικίνδυνος για τους λαούς ευρωατλαντικός σχεδιασμός στα Βαλκάνια θα παραμείνει ως έχει και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αποθήκη ψυχών... έδωσε την ψήφο του. Δύσκολα τους έβαλε!

Στόχοι

«Οι χώρες μας (σ.σ. Ελλάδα - Ισραήλ) μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους, που σκοπό έχουν να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», είπε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης από το Ισραήλ. Ωστόσο, οι «στόχοι» του κράτους - δολοφόνου, στην τελευταία αεροπορική επιδρομή στη Συρία, συμπεριελάμβαναν 25 αμάχους, από τους οποίους οι τέσσερις έχασαν τη ζωή τους. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, στη Λωρίδα της Γάζας οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις υπολογίζονται σε τουλάχιστον 150, ενώ οι τραυματίες είναι χιλιάδες. Θα μπορούσαν να προστεθούν πολλά ακόμα παραδείγματα για το πώς το Ισραήλ προωθεί «την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην περιοχή. Η επιδίωξη, όμως, βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και η «αναβάθμιση» του ρόλου της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της συμμαχίας με το Ισραήλ, δεν αποτελούν μονοπώλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Α. Γεωργιάδη πως «η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στο ότι καλώς είμαστε στο ΝΑΤΟ, καλώς στηρίζουμε τον άξονα με το Ισραήλ». Αυτοί λοιπόν είναι οι κοινοί τους στόχοι... Και είναι ένας ακόμα λόγος ώστε μέχρι την τελευταία στιγμή να μη μείνει κανείς, ειδικά προοδευτικός άνθρωπος, που να μη σκεφτεί να ψηφίσει με επιπρόσθετο κριτήριο αν θέλει η χώρα μας να μοιράζεται κοινούς στόχους με τους μακελάρηδες των λαών, ή αν θα βάλει στόχο να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στην εμπλοκή και για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με πιο ισχυρό ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org