Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ρητορικό

«Εσείς τι θα κάνατε;» ρώταγε ξανά και ξανά ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ το στέλεχος του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό πάνελ για τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, τότε που κάθε άλλο παρά με «αφέλεια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδενε έναν έναν τους κόμπους του τρίτου μνημονίου που φόρτωσε λίγο μετά στο λαό, μετατρέποντας ενδιάμεσα και το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ. Το ΚΚΕ βέβαια δεν «θα» έκανε, αλλά έκανε, και τότε και πριν και μετά: Πήγε κόντρα στο ρεύμα και στο «κύμα» του κεφαλαίου που είχε καβαλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε το λαό για τις αυταπάτες που εκείνοι καλλιεργούσαν για να τον εγκλωβίσουν στην πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών «θεσμών», αρνήθηκε να γίνει «χρήσιμη δύναμη» για αυτούς που εκείνοι προσκυνούσαν και προσκυνάνε, μπήκε μπροστά για να οργανωθεί η πάλη απέναντι στον νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που εφάρμοσαν, παραδίδοντας από κοντά και μαθήματα υποταγής στο λαό με το ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο. Και ακριβώς επειδή το ΚΚΕ έκανε όλα αυτά και πολλά παραπάνω, μόνο αυτό μπορεί και τώρα να κοιτάζει το λαό στα μάτια, να κρατάει τη φλόγα και την ελπίδα αναμμένη, να αποτελεί από τις 8 Ιούλη την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Την Κυριακή, λοιπόν, ισχυρό ΚΚΕ!

Δύσκολα

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη συμφωνία Τσίπρα στο χοντρό παζάρι που εκτυλίχθηκε για τη μοιρασιά των θέσεων στην ΕΕ και στην κατάληξή του επιχείρησε το Μέγαρο Μαξίμου, πηγές του οποίου υποστήριζαν ότι προτού ληφθεί η απόφαση για τη νέα ηγεσία της ΕΕ ο πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές ηγέτες, την Μέρκελ κ.ά., και πείστηκε να στηρίξει τους προτεινόμενους «αφού έλαβε τη διαβεβαίωση» για την ανάγκη «ενός συμβιβασμού αναγνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο βαθμό μάλιστα που αποτράπηκαν πολύ δυσμενέστερες προτάσεις για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης». Τα φούμαρα δηλαδή που πουλούσαν μία μόλις μέρα πριν, για τους «προοδευτικούς» επικεφαλής της ΕΕ που βρίσκονται προ των πυλών χάρη στη δική τους ψήφο και θα «άλλαζαν την ΕΕ», πήγαν και πάλι περίπατο, στο όνομα των «συσχετισμών», αλλά και γιατί... υπήρχαν και χειρότερα! Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, έδωσε και συνέχεια στην κοροϊδία, προσθέτοντας πως ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να συμφωνήσει, ζήτησε και έλαβε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς και τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης, που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα. Αφού δηλαδή πείστηκε ότι η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, στο πλαίσιο και του «μεγάλου παζαριού», ότι ο επικίνδυνος για τους λαούς ευρωατλαντικός σχεδιασμός στα Βαλκάνια θα παραμείνει ως έχει και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αποθήκη ψυχών... έδωσε την ψήφο του. Δύσκολα τους έβαλε!

Στόχοι

«Οι χώρες μας (σ.σ. Ελλάδα - Ισραήλ) μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους, που σκοπό έχουν να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», είπε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης από το Ισραήλ. Ωστόσο, οι «στόχοι» του κράτους - δολοφόνου, στην τελευταία αεροπορική επιδρομή στη Συρία, συμπεριελάμβαναν 25 αμάχους, από τους οποίους οι τέσσερις έχασαν τη ζωή τους. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, στη Λωρίδα της Γάζας οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις υπολογίζονται σε τουλάχιστον 150, ενώ οι τραυματίες είναι χιλιάδες. Θα μπορούσαν να προστεθούν πολλά ακόμα παραδείγματα για το πώς το Ισραήλ προωθεί «την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην περιοχή. Η επιδίωξη, όμως, βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και η «αναβάθμιση» του ρόλου της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της συμμαχίας με το Ισραήλ, δεν αποτελούν μονοπώλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Α. Γεωργιάδη πως «η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στο ότι καλώς είμαστε στο ΝΑΤΟ, καλώς στηρίζουμε τον άξονα με το Ισραήλ». Αυτοί λοιπόν είναι οι κοινοί τους στόχοι... Και είναι ένας ακόμα λόγος ώστε μέχρι την τελευταία στιγμή να μη μείνει κανείς, ειδικά προοδευτικός άνθρωπος, που να μη σκεφτεί να ψηφίσει με επιπρόσθετο κριτήριο αν θέλει η χώρα μας να μοιράζεται κοινούς στόχους με τους μακελάρηδες των λαών, ή αν θα βάλει στόχο να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στην εμπλοκή και για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Τα ξέρουν

Τον ...«αναπτυξιακό χαρακτήρα» του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» ανέδειξε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου, συμμετέχοντας σε συνάντηση εκπροσώπων 23 χωρών - μελών της ΕΕ που εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος». Οπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, η υπουργός «μίλησε για τα αποτελέσματα του εξαιρετικού σχεδιασμού του προγράμματος, που στόχευσε σωστά τα νοικοκυριά σε ανάγκη». Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να εμφανιστεί ως «εγγυητής» του «κοινωνικού κράτους», ο Κυρ. Μητσοτάκης δε χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει πως το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» ήταν έργο της ΝΔ και να υπερθεματίζει για την «ανακούφιση» που θα προσφέρει, ως κυβέρνηση, με την εφαρμογή του στους «συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακραίας φτώχειας». Τόσο το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» της ΝΔ αντιπροσωπεύουν την ίδια ακριβώς προσπάθεια διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, μοιράζοντας ψίχουλα στους πιο εξαθλιωμένους. Αλλά αυτό το ξέρουν καλύτερα οι εκπρόσωποι της ΕΕ και των 23 κρατών - μελών της, στους οποίους διαφήμισε η υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ το κυβερνητικό έργο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1811 Με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της η Βενεζουέλα εξεγείρεται κατά της ισπανικής κυριαρχίας, με ηγέτη τον στρατάρχη Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο οποίος είχε πολεμήσει στις αστικές επαναστάσεις της Αμερικής (1776) και της Γαλλίας (1789). Τελικά η Βενεζουέλα θα γινόταν ανεξάρτητο κράτος το 1823, με την καταλυτική συνδρομή του ηγέτη του απελευθερωτικού κινήματος των λαών της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολίβαρ.

1897 Γεννιέται ο Γεώργιος Γρίβας («Διγενής»), που στην Κατοχή διετέλεσε επικεφαλής της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Χ» και κατόπιν υπήρξε αρχηγός της εθνικιστικής- αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών).

1929 Οι αγρότες του χωριού Δαμακίνι Πατρών προβάλλουν ένοπλη αντίσταση και διώχνουν τους χωροφύλακες που πήγαν να συλλάβουν τους συγχωριανούς τους που δεν είχαν πληρώσει τους φόρους.

1933 Ο κομμουνιστής αρτεργάτης Νισερλής πεθαίνει στο νοσοκομείο χτυπημένος από ξίφος αστυνομικού, τη μέρα των επαναληπτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη.

1944 Αρχίζει τη λειτουργία του στην Τύρνα Θεσσαλίας παιδαγωγικό φροντιστήριο υπό τη διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.

1945 Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις εκλογές στη Βρετανία και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χάνει την πρωθυπουργία από τον Κλέμεντ Ατλι. Το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει 102.780 ψήφους και εκλέγει δύο βουλευτές, τους πρώτους στην ιστορία του.

1946 Στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς 40 στρατιώτες προσχωρούν στους αντάρτες, γεγονός που δεν είναι μεμονωμένο, καταμαρτυρώντας την ευρεία απήχηση και επιρροή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στον νεοσύστατο «εθνικό στρατό». Για να αντιμετωπιστεί - και κατά το δυνατόν να εξουδετερωθεί - το φαινόμενο, μόνο το μήνα Ιούλη συνελήφθησαν και κατόπιν εξορίστηκαν στους Φούρνους Ικαρίας, στη Φολέγανδρο, στη Νάξο και αλλού κοντά 100 αξιωματικοί.

1947 Σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση ο ΔΣΕ Κρήτης καταλαμβάνει το αεροδρόμιο του Μάλεμε, εξασφαλίζοντας πολύτιμα πολεμοφόδια, ρουχισμό και τρόφιμα. Στις γραμμές του ΔΣΕ πέρασαν και έξι σμηνίτες, δύο εκ των οποίων έπεσαν κατόπιν μαχόμενοι στις μάχες της Σαμαριάς και του Δρομόνερου.

1950 Αθωώνονται οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Μάχη», που είχαν συρθεί στα δικαστήρια λόγω των ρεπορτάζ γύρω από το κολαστήριο της Μακρονήσου.

1973 Η τριήμερη απεργία των τυπογράφων των αθηναϊκών εφημερίδων λήγει με νίκη των απεργών και αύξηση των αποδοχών τους κατά 30%.

1989 Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ», ένα σκάνδαλο που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρίγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε - επισήμως - καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας». Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε επίσης η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους «Κόντρας», την αντεπαναστατική οργάνωση που μαχόταν τους Σαντινίστας στη Νικαράγουα.

1996 Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, ένα πρόβατο, η «Ντόλυ».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org