Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων

Εξω από το υπουργείο Εργασίας
Εξω από το υπουργείο Εργασίας
Στο υπουργείο Εργασίας έφτασε χτες και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, που έχει προκηρύξει στάση εργασίας με επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και εφαρμογή της υπάρχουσας.

Η Ομοσπονδία εδώ και ένα τρίμηνο έχει καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων στον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να υπογραφεί νέα ΣΣΕ. Ωστόσο, η εργοδοτική πλευρά αρνείται να διαπραγματευτεί, επιδιώκοντας την εξαίρεση ειδικοτήτων από τη Σύμβαση, υπονομεύοντας και αμφισβητώντας τον χαρακτήρα της ως κλαδικής ΣΣΕ. Στην ίδια κατεύθυνση, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, εργοδότες δεν εφαρμόζουν την ισχύουσα ΣΣΕ που υπογράφηκε μετά από πολύμηνο αγώνα, παρότι έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παραβιάζουν συστηματικά τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, μια πρακτική που οδηγεί σε συχνά και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα».

Η συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας, που έγινε σε μεταλλεία, λατομεία και λιγνιτωρυχεία όλης της χώρας. Μεταξύ άλλων, σε στάση εργασίας προχώρησαν εργαζόμενοι σε ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα, στα μεταλλεία βωξίτη στην Αμφισσα, στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και στο ΙΓΜΕ.

Την κινητοποίηση χαιρέτισε ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Από τη Μεγαλόπολη
Από τη Μεγαλόπολη
Να μετατρέψουν την επιτυχημένη κινητοποίηση σε αφετηρία για να επιβάλουν την εφαρμογή της ΣΣΕ και να διεκδικήσουν την υπογραφή νέας, κάλεσε τους εργαζόμενους ο Χάρης Σμυρνιώτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση με τον γγ του υπουργείου, σημείωσε πως η Ομοσπονδία έθεσε το αίτημα για ελέγχους από τα αρμόδια όργανα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και για τα εργατικά «ατυχήματα» σε μια σειρά από χώρους, ενώ κατήγγειλε τη μη εφαρμογή της ΣΣΕ στους εργολαβικούς και τους συμβασιούχους της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα. Νέες τριμερείς συναντήσεις ορίστηκαν στις 24/6, τόσο για την εφαρμογή της Σύμβασης στους συμβασιούχους της ΔΕΗ, όσο και με την εργοδοτική οργάνωση για την υπογραφή ΣΣΕ.

«Μόνο με αγώνα μπορούμε να κατακτήσουμε αυξήσεις πραγματικές, όχι άλλο αίμα στα εργοτάξια, μόνιμο προσωπικό, σταθερή δουλειά για όλους», υπογράμμισε ο Χ. Σμυρνιώτης, προαναγγέλλοντας νέες πρωτοβουλίες.

Σε Πελοπόννησο και Δυτική Μακεδονία

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκε επίσης χτες συγκέντρωση στο διοικητήριο του ΑΗΣ της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη από το Σωματείο Μεταλλωρύχων Αρκαδίας και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Πελοποννήσου. Αντιπροσωπεία των σωματείων επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στη διοίκηση του ΑΗΣ, ενώ τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα τους εξέφρασαν η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς της περιοχής.

Αντίστοιχα, στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτ. Μακεδονίας. Κατά την κινητοποίηση παραδόθηκε στη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας υπόμνημα με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του ΣΕΕΕΝ, με αιχμή την πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ για όλες τις ειδικότητες σε ορυχεία και σταθμούς για όλο το έκτακτο προσωπικό (οκτάμηνα - εργολαβίες), μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς κ.ά.

Το ΣΕΕΕΝ κατήγγειλε την προκλητική παρουσία αστυνομίας στην κινητοποίηση. Επίσης, κατήγγειλε την υπονομευτική στάση των Εργατικών Κέντρων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας που δεν στήριξαν τις κινητοποιήσεις του έκτακτου προσωπικού της ΔΕΗ για την υπογραφή ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ