Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Νέα στάση εργασίας από τους εργαζόμενους της ΣΙΔΕΝΟΡ

Στο πλευρό τους οι ταξικές δυνάμεις

Ο Λ. Στολτίδης μιλάει στη συγκέντρωση των εργαζομένων
Ο Λ. Στολτίδης μιλάει στη συγκέντρωση των εργαζομένων
Με νέα στάση εργασίας χτες, από τις 6 π.μ. έως τις 10 π.μ., οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ συνέχισαν τις κινητοποιήσεις για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και παροχές στην κατεύθυνση ανάκτησης των απωλειών.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν και χτες οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, παίρνοντας θέση μαζί με τους εργαζόμενους της επιχείρησης μπροστά στην πύλη του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, έχοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους από άλλους κλάδους. Μεταξύ άλλων απαιτούν: Αύξηση σε όλους 6% τον πρώτο χρόνο και 8% τον δεύτερο. Επίδομα βάρδιας 130 ευρώ. Ικανοποιητικό μισθό για τους νεοεισερχόμενους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Στη ΣΙΔΕΝΟΡ απασχολούνται περίπου 280 εργαζόμενοι και το τελευταίο διάστημα επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβασιούχους εργαζόμενους (περίπου 70) που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και εργολαβικούς που δουλεύουν για την επιχείρηση μέσω άλλων εταιρειών του ομίλου. Η επιχείρηση έχει επιστρέψει στην κερδοφορία από τα μέσα του 2017, όμως εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει την απαίτηση των εργαζομένων για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, χαιρετίζοντας τους εργαζόμενους εκ μέρους του ΠΑΜΕ, διαβεβαίωσε ότι οι ταξικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να στηρίξουν αυτόν τον σημαντικό αγώνα. Οπως τόνισε, «είναι κρίσιμο να είναι νικηφόρος για να δώσει ανάσα, να ανεβάσει τις προσδοκίες συνολικά σε όλους τους χώρους δουλειάς, για να μπούνε στη μάχη οι εργαζόμενοι και σε άλλους κλάδους και σε άλλες επιχειρήσεις».

Οπως ξεκαθάρισε, «οι εργαζόμενοι μπορούν να αναγνωρίζουν τους φίλους και τους αντιπάλους. Σε καμία περίπτωση δεν είναι στο πλευρό τους όλοι αυτοί που διατυμπανίζουν, με όλους τους τρόπους, είτε πολιτικά, είτε συνδικαλιστικά, ότι οι εργάτες έχουν κοινά συμφέροντα με τους εργοδότες και ότι πρέπει να τους αφορούν τα επιχειρηματικά σχέδια για να πάει καλύτερα η δουλειά, μπας και πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι. Αλλωστε, στον συγκεκριμένο χώρο αποδείχτηκε ότι η εργοδοσία όσο περισσότερα της δώσεις, τόσο περισσότερο θα ανοίξει η όρεξη και θα επιτεθεί με μεγαλύτερη μανία, για να πάρει, να τσακίσει εργατικά δικαιώματα, μισθούς κ.λπ.».

Διευρύνεται η αλληλεγγύη από σωματεία

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΙΔΕΝΟΡ εκφράζουν με ψήφισμά τους η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ: Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ΣΕΤΗΠ, ΣΕΤΕΠΕ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Φαρμάκου Κεντρικής Μακεδονίας, Ενέργειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα αναφέρεται: «Ο αγώνας σας είναι δίκαιος, δεν θα είναι εύκολος και χρειάζεται να κλιμακωθεί και να συνδεθεί με την πάλη για ΣΣΕ στον κλάδο. Σ' αυτόν τον αγώνα θα είμαστε δίπλα σας, θα σας στηρίξουμε με όλους τους τρόπους. Η δική σας νίκη θα ανοίξει την πόρτα για διεκδικήσεις σε όλο τον κλάδο για: Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, όχι στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των εργολαβικών και των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της υγείας στη δουλειά. Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων στα επίπεδα προ κρίσης. Αυξήσεις για όλους στον κλάδο του Μετάλλου, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τις ΣΣΕ, καθολική ισχύ των ΣΣΕ, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Κάτω από την πίεση του αγώνα των ίδιων των εργαζομένων, εκπρόσωποι της εργοδοτικής - κυβερνητικής πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΘ (ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) αναγκάστηκαν να εμφανιστούν χτες στο εργοστάσιο. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΘ και την ΠΟΕΜ φαίνεται πως... ακόμη ψάχνουν τον δρόμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ίδρυσή του σημαντικό βήμα για την οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων του κλάδου(10/10/2019)
Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη ΣΙΔΕΝΟΡ(17/9/2019)
Ερώτηση στη Βουλή για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ»(1/8/2019)
Νέες στάσεις εργασίας και αγωνιστική κάθοδος στην Αθήνα(23/7/2019)
Η εργοδοσία θέλει μειώσεις μισθών κατά 22%(17/5/2013)
Κοινός ο αντίπαλος κοινός και ο αγώνας(13/2/2013)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org