Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μένουν χωρίς φάρμακα οι καρκινοπαθείς!

Χωρίς φαρμακευτική αγωγή που απαιτεί η ασθένειά τους μένουν δεκάδες καρκινοπαθείς και άλλοι βαριά ασθενείς, που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ). Το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη σημαντικού μέρους των χρημάτων που απαιτούνται σε μηνιαία και ετήσια βάση για την κάλυψη όλης της φαρμακευτικής δαπάνης του ΓΝΛ, με αποτέλεσμα κάθε μήνα, στο τελευταίο δεκαήμερο περίπου, να υπάρχει αδυναμία αγοράς φαρμάκων.

Για το 2019 ο προϋπολογισμός του ΓΝΛ προβλέπει 6.080.000 ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη. Με απόφαση της διοίκησης δεσμεύεται κάθε μήνα το ποσό των 508.000 ευρώ (δωδεκατημόριο). Η φαρμακευτική δαπάνη όμως έχει μη προβλέψιμες διακυμάνσεις - επηρεάζεται π.χ. από τη νέα έγκριση και ένταξη στον θετικό κατάλογο καινοτόμων φαρμάκων υψηλού κόστους ή την αύξηση του ρυθμού προσέλευσης για αντιμετώπιση αρρώστων με νοσήματα που η θεραπεία τους έχει μεγαλύτερο κόστος και εμπλέκει νεότερα ακριβά φάρμακα (π.χ. αντισώματα ανοσοθεραπείας). Ως εκ τούτου από τις αρχές του έτους κυμαίνεται περί τις 600.000 ευρώ το μήνα.

Με στόχο την «προοδευτική μείωση της υπέρβασης» και ενεργώντας πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για «εξοικονόμηση πόρων», η διοίκηση αποφάσισε για τον Ιούνη που διανύουμε να διαθέσει στο φαρμακείο του ΓΝΛ μόνο 380.000 ευρώ. Οπως ήταν αναμενόμενο, το ποσό ήδη εξαντλήθηκε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα για την αγορά φαρμάκων έως το τέλος του μήνα.

Δεκάδες καρκινοπαθείς «στον αέρα»...

Οπως επισημαίνει στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Αθανασιάδης, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής, αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη κιόλας βδομάδα θα παρουσιαστεί πρόβλημα στη φαρμακευτική κάλυψη των 50 περίπου καρκινοπαθών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου Μάη, ελλιπώς ή με αναβολή χορηγήθηκαν οι συνεδρίες χημειοθεραπείας σε 30 και πλέον αρρώστους.

Το πρόβλημα έχει τεθεί στη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ πρωτοβουλίες για την ανάδειξή του και τη διεκδίκηση λύσεων από την κυβέρνηση προγραμματίζει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, αφού υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη η χορήγηση της χημειοθεραπείας να γίνεται στον προβλεπόμενο βάσει του σχήματος θεραπείας χρόνο, καλεί τις διοικήσεις του ΓΝΛ και της 5ης ΥΠΕ, καθώς και το υπουργείο Υγείας να δώσουν άμεσα λύση στο σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζεται με δική τους ευθύνη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org