Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με κοινή...

«Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη θετική πορεία της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό. Λέω αυτό εν μέρει με βάση τη συζήτηση που είχαμε μόλις πριν από λίγες μέρες, την περασμένη Πέμπτη και νομίζω ότι η δήλωση που εξέδωσε η ΝΔ μετά τη συνάντηση επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση του κόμματος για τον στρατηγικό διάλογο και τη σχέση με τις ΗΠΑ. Ετσι ως προς αυτό δεν ανησυχώ καθόλου»... Τάδε έφη τις προάλλες Τζ. Πάιατ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, μιλώντας σε εκδήλωση της διαβόητης «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», στην Ουάσιγκτον, με τίτλο «Η Ελλάδα ως γεωστρατηγικός σύμμαχος».

... ατζέντα

Ουσιαστικά, ο πρέσβης επιβεβαίωσε τη «δικομματική συναίνεση» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ (και) σε ό,τι αφορά την «ατζέντα» της παραπέρα εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Αλλωστε, η ΝΔ, μετά από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Πάιατ, διέχεε ότι ο πρόεδρος επανέλαβε στον Αμερικανό πρέσβη «τη στήριξή του στην περαιτέρω ενδυνάμωση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών». Αλίμονο βέβαια η ΝΔ, το παραδοσιακό αστικό κόμμα στην Ελλαδα, να μην μπορεί να ανταγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τέτοια, επικίνδυνα για το λαό σχέδια, πάνω στις επιδιώξεις των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Κατά τ' άλλα, άδικα ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται το... πισωγύρισμα της πορείας αν αναλάβει η ΝΔ, που «δεν κρατιέται» να αναλάβει τις εκκρεμότητες που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καπηλεία

Πριν από κάμποσες μέρες η κυβέρνηση έστησε μία ακόμα φιέστα στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, θέλοντας να αναθερμάνει προεκλογικά το ζήτημα και να ψαρέψει ψήφους. Δεν άργησε βέβαια να αποδειχθεί ότι έκανε μια τρύπα στο νερό, μετά από τέσσερα χρόνια αδιάλειπτης απραξίας για το ζήτημα και ενώ είχε υπονομεύσει ακόμα και σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Προχτές, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, μάθαμε ότι ξεκινά διεθνής διαγωνισμός για να γκρεμιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα στη Μακρόνησο, και ενώ την τετραετία που πέρασε επίσης δεν έγινε τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα του ΚΚΕ, της ΠΕΚΑΜ και άλλων φορέων. Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ φοράει ξανά τη μάσκα του διεκδικητή των γερμανικών αποζημιώσεων και του θεματοφύλακα της μακρονησιώτικης Ιστορίας, δείχνοντας πως δεν διστάζει πουθενά στην προσπάθειά του να κερδίσει μερικές παραπάνω ψήφους. Οι επιζώντες της ΕΑΜικής Αντίστασης, όσοι έζησαν το μαρτυρικό θανατονήσι και οι απόγονοί τους, οι προοδευτικοί άνθρωποι που στέκονται με δέος μπροστά στην Ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, με μπροστάρη το ΚΚΕ, δεν πρέπει να αναγνωρίσουν κανένα άλλοθι στην προεκλογική προσπάθεια καπηλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μεγαλύτερη τιμή στους χιλιάδες αλύγιστους αγωνιστές, αλλά και η καλύτερη εγγύηση ότι θα συνεχιστεί η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως και η προσπάθεια πραγματικής ανάδειξης του ιστορικού τόπου της Μακρονήσου.

Κοροϊδία στους ΕΒΕ

Μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου η κυβέρνηση κατάργησε και ορισμένες υποτυπώδεις φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους, που θα ίσχυαν από το Γενάρη του επόμενου έτους. Τα μέτρα αυτά αφορούν τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και στην «εισφορά αλληλεγγύης», αλλά και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους από το 22% στο 20%. Ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι με την αναίρεση αυτού του μέτρου στερούνται και την παραμικρή «ελάφρυνση», με δεδομένο μάλιστα ότι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, αφού τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να θεσπίσουν αφορολόγητο όριο, όπως απαιτούν οι αγωνιστικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες του χώρου. Υιοθετώντας το αίτημά τους, το ΚΚΕ συμπεριέλαβε την επέκταση του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους στην πρόταση νόμου που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή, την οποία όμως η κυβέρνηση απέρριψε πανηγυρικά. Η αντιλαϊκή πολιτική και η κοροϊδία της κυβέρνησης πρέπει να απαντηθούν από τους αυτοαπασχολούμενους στις επικείμενες εκλογές, ενισχύοντας μαζικά το ΚΚΕ. Είναι το μόνο κόμμα που παλεύει με συνέπεια στο πλευρό εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από τα χρέη, άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, άμεση κατάργηση τόκων και προστίμων για τα χρέη στην εφορία κ.ά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1791 Ψηφίζεται στη Γαλλία ο νόμος του Λε Σαπελιέ για την απαγόρευση της οργάνωσης των εργατών σε σωματεία, μεσούσης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

1811 Γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας και υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας Χάριετ Μπίτσερ Στόου.

1830 Ξεκινά η εκστρατεία των Γάλλων ιμπεριαλιστών κατά του οθωμανικού βασιλείου της Αλγερίας, που κατέληξε με την πτώση της πόλης Αλγέρι στις 7/7. Ηταν το πρώτο βήμα στη σταδιακή αποικιοποίηση όλης της χώρας που κράτησε σχεδόν έναν αιώνα.

1848 Οι εργάτες του Βερολίνου συγκρούονται με την αστυνομία και την αστική πολιτοφυλακή. Οι εργάτες καταλαμβάνουν το οπλοστάσιο της πόλης και εξοπλίζονται. Ωστόσο, ο αυθόρμητος χαρακτήρας και η έλλειψη οργάνωσης της εξέγερσης την αδυνάτισαν γρήγορα, με αποτέλεσμα να κατασταλεί σχετικά εύκολα, δίχως να μπορεί να εξελιχθεί σε επαναστατικό κίνημα.

1864 Γεννιέται ο Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος Αλόις Αλτσχάιμερ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη γνωστή ασθένεια.

1878 Υπογράφεται η συμφωνία, με την οποία η οθωμανική αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία, σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Αγγλίας ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1905 Εξέγερση των ναυτών στο Θωρηκτό «Ποτέμκιν».

1920 Πεθαίνει ο Γερμανός κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ.

1925 Το ΚΚΕ δίνει στη δημοσιότητα τις προγραμματικές του θέσεις πάνω στο αγροτικό ζήτημα, εγκεκριμένες από το Προεδρείο της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας. Στις θέσεις τονιζόταν πως το ΚΚΕ «δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή του εφ' όσον δεν κερδίσει με το μέρος του κοντά στο προλεταριάτο των πόλεων και τη μάζα των αγροτών ως σύμμαχο του προλεταριάτου».

1928 Γεννιέται ο Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα.

1940 Τα χιτλερικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Παρίσι.

1942 Οι Γερμανοί εκτελούν 50 ομήρους στο Ηράκλειο της Κρήτης ως αντίποινα για την καταστροφή γερμανικών αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της πόλης.

1947 Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στέλεχος του ΚΚΕ Στρατής Περγαλίδης δολοφονείται έπειτα από φρικτά βασανιστήρια στα μπουντρούμια της Ασφάλειας της πόλης.

1948 Αρχίζει η μεγαλύτερη έως τότε εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού κατά των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Βόρεια Πίνδο («Σχέδιο Κορωνίς»). Οι μάχες θα διαρκέσουν σχεδόν 70 μέρες έως τις 20 Αυγούστου και θα λήξουν με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι και την αποτυχία ουσιαστικά του κυβερνητικού στρατού να επιτύχει το σκοπό του.

1956 Συνέρχεται στη Βουδαπέστη υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) η πρώτη Διεθνής Συνδιάσκεψη των Εργαζομένων Γυναικών.

1960 Πεθαίνει η δασκάλα κομμουνίστρια Αννα Πάουκερ, ηγετικό στέλεχος του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος και υπουργός των Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας (1947 - 1952).

1966 Το Βατικανό ανακοινώνει πως αποσύρει τον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων, που είχε δημιουργήσει από το 1557.

1982 Ο Πόλεμος των Φόκλαντ (Μαλβίνας) μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας λήγει με νίκη της δεύτερης.

1986 Πεθαίνει ο Αργεντινός ποιητής και λογοτέχνης Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

1987 Η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας κατακτά το κύπελλο στο ευρωμπάσκετ που διεξάγεται στην Αθήνα, κερδίζοντας στον τελικό την ομάδα της ΕΣΣΔ με 103 - 101.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ