Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες διευκολύνσεις στους φαρμακοβιομήχανους

Ανάμεσα στις διευθετήσεις υπέρ του κεφαλαίου που περιείχε το ...«φιλολαϊκό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις 120 δόσεις, υπήρχε και τροπολογία που προβλέπει νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους φαρμακοβιομήχανους, για την ενίσχυση της ήδη τρελής κερδοφορίας τους. Η τροπολογία υπέρ των φαρμακοβιομηχάνων ψηφίστηκε λίγα λεπτά μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση των τροπολογιών του ΚΚΕ, που προέβλεπαν μια μικρή ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών από τα χρέη προς την εφορία και τους δήμους, την κατάργηση της διάταξης για τη μείωση του αφορολόγητου και για το δικαίωμα στην απεργία.

Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση είπε ότι για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους «δεν υπάρχει σάλιο» ούτε για τα στοιχειώδη και τους «βάζει το μαχαίρι» στο λαιμό ή να πληρώνουν τα τρέχοντα συν τη δόση ή να τους πάει για κατάσχεση και πλειστηριασμό, πέρασε τροπολογία που προβλέπει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούν να εντάσσονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων, για να αποπληρώσουν τις επιστροφές που οφείλουν στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (rebate) από το 2006 έως το 2011.

Δηλαδή, η κυβέρνηση μετά τον μποναμά των 20 εκατ. ευρώ που χάρισε στους φαρμακοβιομήχανους (την επιστροφή που θα έπρεπε να καταβάλουν στα Ταμεία και το Δημόσιο για το 2018), μετά τη μείωση από 15% στο 10% του φόρου των διανεμόμενων κερδών τους, μετά την αύξηση της τιμής των φαρμάκων που τους εξασφάλισε, τώρα τους διευκολύνει από πάνω για να πληρώσουν, αν πληρώσουν ποτέ, τα όσα οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Να σημειωθεί ότι οι επιστροφές αυτές (rebate και clowback) είναι επιστροφές από την κρατική δαπάνη για τα φάρμακα. Είναι και αυτά χρήματα των ασφαλισμένων, συνολικά των εργαζομένων, τα οποία οι φαρμακοβιομηχανίες αντί να τα επιστρέψουν τα έχουν παρακρατήσει.

Η τροπολογία, αφού αναφέρει στις τρεις πρώτες παραγράφους για την υποχρέωση των εταιρειών να αποδώσουν στον ΕΟΠΥΥ την επιστροφή «επί της πραγματικής φαρμακευτικής δαπάνης που κατέβαλαν σε αυτές οι οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης», αφού ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ «καταλογίζει το ποσό αυτό σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία» έρχεται με την 4η παράγραφο να αναιρέσει όλα τα παραπάνω σημειώνοντας: «Οφειλές της παρ. 1 καταβάλλονται μέχρι και σε 120 συνεχείς, μηνιαίες δόσεις». Μάλιστα, διαχωρίζει τα έτη σε περιόδους από το 2006 έως το 2008, και από 2009 έως 2011, που ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται μόνο για 120 δόσεις αλλά για κοντά - αθροιστικά - 240 ίσως και παραπάνω, αφού τον τελικό λόγο για τον τρόπο εξόφλησης θα έχει ο υπουργός Υγείας.

Βέβαια, οι φαρμακοβιομήχανοι, με βάση την πολιτική εμπορευματοποίησης του φαρμάκου, συνεχίζουν να κάνουν «εντυπωσιακές», σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, «αυξήσεις κύκλου εργασιών» που το 2018 ήταν αυξημένος κατά 17,8%, σε σχέση με το 2017, οπότε οι συνολικές πωλήσεις τους έκλεισαν κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ